4 541 5

В София откриха най-модерния снимачен басейн в Европа (ВИДЕО)

Басейнът за подводни снимки впечатлява с куп системи

Стопкадът: Nu Boyana Film Studios
Стопкадът: Nu Boyana Film Studios
Константин Карагьозов

Най-модерният басейн за подводни филмови снимки в Европа бе открит в София. Той е и най-голямото съоръжение от този вид в Европа, съобщи TechNews.bg. Басейнът за подводни снимки е собственост на Nu Boyana Film Studios и B2Y Productions.

Басейнът е построен върху парцел с размер 1200 квадратни метра. Самият басейн е широк 20 метра и дълбок 6 метра. Обемът му е 2400 куб. м. Басейнът има страничен прозорец с размер 2,10 на 1,60 метра, през който режисьорите могат да наблюдават подводните снимки.

Специалното студио има 3 големи врати, които позволяват достъп на камионите с материали за снимането на различни филми. Порталите позволяват преминаването на багери и всякаква строителна техника, необходима за изграждането на снимачната площадка. Вътре в студиото, над басейна, е разположен кран с товароподемност 10 тона за местене на декори и други материали.

Специална отоплителна система подгрява водата, като може да я затопли до цели 32 градуса. Филтриращата система използва UV лъчение за третиране на вода, което намалява употребата на хлор. Съоръжението е оборудвано и със специална смукателна система, която обира всички прахови частици от повърхностния слой на водата.

Залата е оборудвана и с пожарогасителна система, разкри арх. Ангел Захариев от A&A Архитекти – българското архтектурно студио, което проектира басейна. Така е лесно и безопасно край водата да се инсценират пожари и взривове, например за сцени с крайбрежни битки. Възможно е големият обем да бъде напълнен и с пясък и да се симулира лагуна, добави арх. Захариев.

Черният цвят на басейна не е случаен. Той позволява при постпродукцията да се монтират различни допълнителни визии.

На територията на континентална Европа това е най-големият снимачен басейн, подчерта арх. Захариев. Единственото сходно по мащаб съоръжение от този вид се намира във Великобритания, като то е по-плитко и с по-голяма площ.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Емил
  Отговор
  1 18:06  16.02.18
  Ако това е най-модерното, то Колизеумът е от 31-ви век! Палперизъм!
 • продажници
  Отговор
  2 00:05  17.02.18
  гадните американци са отсякли бая гора във витоша ... някой да не си мисли, че бояна филмс е българска? а? евтинко им е излезнало! това в щатите би струвало милиони $, а нейде другаде из европа би струвало пак милиони евро... в булгаристан струва няколко стотин хиляди лв.
 • незнайко
  Отговор
  3 17:29  17.02.18
  Народа БЕДЕН, но вижте ни какъв снимачен басейн е построен !!! Сега ще плащаме на американците, както стана с ТЕЦ МАРЦИТЕ !!!

  Коментиран от #4

 • 4 18:54  17.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • papur
  Отговор
  5 11:29  18.02.18
  Ний сме уникални боклуци!Хората гладува мизерстват мрът като помияри децата ни оглупяват безвъзвратно налягат ни невероятни болести. Супер новина гордоста на Бг .Хора София не е България разходете се и вижте каква свинщина е налегнала останалата част от страната!!!!!Невероятен декор за последствията от трета световна война!

Напиши коментар:


Публикувай