8 424 15

Ислямистки тунинг

Георги Касабов

Историята показва, че развитието на техниката получава най-голям тласък по време на войни. Хората стават изключително изобретателни, когато им се налага да унищожават себеподобни - дори да не разполагат с достатъчно средства и материална база. Когато няма откъде да бъдат набавени високотехнологични материали, и обикновеният бетон се превръща в броня, а реактивната система за залпов огън намира място в легена на самосвал. Ако не вярвате, само вижте тези творения на ислямистката инженерна мисъл.

Това пленено Humvee е подобрено с допълнителна броня и жалузи на радиатора. Отгоре е монтирана самоделна турелна установка с картечница "Калашников", от която дори не е свалена двуногата. Предвиден е дори навес, който да пази от парещото слънце в пустинята.

Екипажът на това инженерно чудо е защитен от... бетон. Циментовата броня е изпълнила предназначението си, но металната кабина е отнесена от взрив. Личи обаче рационалният подход в монтажа на стоманените плочи под ъгъл. Така куршумите трябва да пробиват по-дебел слой, а и шансът за рикошет нараства.

Това чудовище с шаси от КрАЗ-260 е снабдено с рога, предназначени за разрушаване на препятствия. Отгоре има картечно гнездо, а в задната част се возят бойците. Както личи от дупките от куршуми обаче, видът е по-страшен от съдържанието.

Друга разновидност на металните ислямистки динозаври. Челната броня е монтирана под ъгъл, а металната решетка затруднява прикрепянето на експлозиви и дестабилизира траекторията на летящите към стъклото куршуми. Отзад има отделение за бойци и множество амбразури за повече плътност на огъня.

Металните тръби също могат да служат като броня. Задната част на каросерията е открита, а предницата има клиновидна форма, за да може камионът да си пробива път по барикадирани улици. По-неподходящо място за фаровете обаче надали може да се измисли.

Този шедьовър на находчивостта представлява лек камион Hyundai, въоръжен със 122-милиметрова реактивна система за залпов огън 9К51 "Град". Отстрани машината изглежда като обикновен самосвал, но хидравличният повдигач на легена служи за насочване. Прицелният огън обаче не е лесна работа. Автомобилът трябва да спре в нужната посока.

Този сухопътен катер всъщност представлява кола-бомба на базата на американски пикап. Водачът е защитен с всички налични средства - стоманени плоскости, половин бронирано предно стъкло и врата от Humvee.

Олекотен вариант за онези, които не желаят да се лишават от удоволствието да шофират. Доколко предпазват листовете ламарина е друг въпрос.

Подръчните средства не омаловажават интересната конструкция. Отвън на вратата има решетка, под нея - клиновиден борд, а зад него - дебел метален лист. За лош късмет на ислямистите този бронетранспортьор остава на бойното поле по съвсем прозаична причина - затъване в пясъка.

Още една вариация на тема конверсия. Оцелелият купол на танк Т-55 е монтиран на самосвал. Проблемът с прицелването остава, но поне тази машина обстрелва на дълги разстояния.

Ислямистите също си падат по модерните технологии. "Шам-1" е смесица примитивен бронетранспортьор и PlayStation. Водачът и картечарят се ориентират по образа от камери, тъй като прозорци липсват, а за направата са използвани дори водопроводни фитинги.

Венец на ислямистката инженерна мисъл и съвършен превоз към обещаните в Рая девици обаче си остава този обшит с ръждив метал кариерен самосвал Komatsu HD325. Разходът на гориво е колосален, но го компенсират психологическият ефект от атаката с подобна грамада и възможността да бъде разрушено всяко укрепление. Единственият недостатък на конструкцията са размерите, които я поднасят на тепсия пред авиацията и танковете на врага.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 12:54  22.02.18
  Мангесарска работа
 • Иван Господинов
  Отговор
  2 13:26  22.02.18
  Лудият Мохамед : Пътят на ИДИЛ

  Коментиран от #15

 • вар
  Отговор
  3 13:37  22.02.18
  Не видях една арабска кола! Само западни, ама със запада воюват. Изводът: на тях западните автомобили им трявбат, само за да се борят със запада. Ако запада го няма, ще си се върнат на конете и комилите, бой на жената и така докато астероид не удари земята за рестарт! :D

  Коментиран от #6

 • Емил
  Отговор
  4 14:15  22.02.18
  В "Лудия Макс" от преди 35 години има по-хубави решения!

 • Средна възраст
  Отговор
  5 14:32  22.02.18
  Народа прост,техниката сложна!
 • 6 14:32  22.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пророка Муци
  Отговор
  7 14:36  22.02.18
  Камиона танк,и камиона ГРАД трепат рибата.
 • Борчо
  Отговор
  8 15:22  22.02.18
  металната решетка затруднява прикрепянето на експлозиви -- Лека поправка. Решетките са срещу кумулативните РПГ-та, правят разстояние до бронята. Взривната струя във въздух е до 20-30 см, и изгасва, най-много да направи малка дупка в бронята. А ако снаряда се удари директно в метала на бронята, кумулативната струя пробива половин метър и вкарва разтопен метал, а при по-тънка бронировка нажежен въздух екипажа става на гриловано пиле.
 • Борчо
  Отговор
  9 15:27  22.02.18
  Нагледно филмче за принципа на работа на кумулативни заряди https://www.youtube.com/watch?v=WCvLcUOlzyc
 • РЗС
  Отговор
  10 15:33  22.02.18
  Хамуджите са редко прости нискоинтелектуални примати, колкото по-голяма и бавна е една мишена толкова по-весело ще я пръснат танкистите. Всяко едно от тези безмислици е лишено от военно дълголетие. Представям си това с бетона като го уцели танков снаряд хаха

  Коментиран от #14

 • ИЦО
  Отговор
  11 16:51  22.02.18
  Алахакбарите ги бива само да се тепят и да правят други алахакбари.
 • некойси
  Отговор
  12 08:29  23.02.18
  Ами да, изглежда че това е всичко на което са способни на технологично ниво. На практика ако бяха изолирани и не ползваха благата на останалите може би щяха да живеят още в пещерите.
 • ТЪПЧО
  Отговор
  13 13:22  23.02.18
  Абсолютна тъпня е това, което тези простаци си мислят че са направили. При наличието на толкова богат арсенал от бронебойни кумулативни боеприпаси, е все едно да бягаш да се скриеш от Хеликоптер Апачи!!! -Е може що не!!! Ама пак ще умреш само, че ИЗМОРЕН.
 • Шмекер
  Отговор
  14 16:54  23.02.18

  До коментар #10 от "РЗС":

  Дай принер с нещо което би оцеляло след танков обстрел ???
 • nik
  Отговор
  15 18:49  23.02.18

  До коментар #2 от "Иван Господинов":

  не е луд мухиимед и ти да стоиш 40 дни гладен в пещера и ти щеше да видиш чудеса всякаквир може да се постигне и с хубава дрога направо виждаш бога

Напиши коментар:


Публикувай