Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 11:41 4 973 16

Без повече дизелови Jeep-ове

  • дизел-
  • fca-
  • двг

Още един автопроизводител се отказва от дизела

Без повече дизелови Jeep-ове - 1

След като стана ясно, че актуалните бензинови и дизелови мотори ще бъдат последните двигатели с вътрешно горене на Volvo, се появи аналогична информация, касаеща друг автомобилен концерн. Става дума за Fiat Chrysler Automobiles (FCA), които обаче не се отказват от мотори с вътрешно горене, а само от дизеловите такива.

По предварителна информация това ще се случи през 2022 година, като идеята е тогава нито едно пътническо превозно средство, произведено във FCA да не разполага с дизелов двигател. Решението е продиктувано от факта, че през януари миналата година Агенцията по охрана на околната среда на САЩ обвини FCA за монтиране на незаконно програмно обезпечение в дизеловите им автомобили.

По-конкретно, под ударите на закона попаднаха, моделите Jeep Grand Cherokee и Dodge Ram 1500, оборудвани с трилитрови дизелови агрегати. Заради Дизелгейт, а и заради слабото търсене на дизелови модификации, от концерна са решили да не се занимават повече с тях и да съсредоточат усилията си към бензинови мотори и към хибридни силови трактове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JJIvanov радиоактивни фарове има

    4 8 Отговор
    нагли престъпници на власт и наркомани в министерства и ведомства принудиха автомобило производителите да произвеждат автомобили с жестоко вредни скенери вместо с доказано безвредни традиционни фарове.
    Само един автомобил с тн"електрожени"халогенни скенери от София до Варна уврежда по тежко земята отколкото всичките камиони през 1989 година в БЪлгария

    Коментиран от #6

  • 2 JJIvanov geolog

    7 5 Отговор
    Засега единствено екологично чисти са автомобили с АГУ/ авто газови уредби без катализатори и с традиционни жълти фарове.

    Природата не пише наказателни точки на собственици на такива.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 АГУ

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "JJIvanov geolog":

    Ако си абсолютно убеден в това което говориш, затвори се в един гараж с работещ на газ автомобил и се опитай да оцелееш повече от два-три часа!

    Коментиран от #5, #9

  • 4 АГУ

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "JJIvanov geolog":

    Ако си абсолютно убеден в това което говориш, затвори се в един гараж с работещ на газ автомобил и се опитай да оцелееш повече от два-три часа! Пропан-бутана отделя почти толкова въглероден двуокис колкото и бензиновите автомобили и тец-овете, единственото предимство е, че не отделя сажди и е приемлив вариант за градовете, но не и за околната среда. Почти същото е като електромобил, зареждан от ТЕЦ.
  • 5 Емил

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "АГУ":

    Милиони хора се отопляват на газ (печките са без комини) и няма нито един отровен!

    Коментиран от #7

  • 6 Антиелектрика

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "JJIvanov радиоактивни фарове има":

    Пич, тази глупост я пишеш пред няколко месеца!
    Явно си във ваканция от психодиспансера, щом смяташ ксенона и халогените за скенери.
  • 7 АГУ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Няколко човека, могат да отделят повече СО2 отколкото една газова печка. Много по опасно е да се задушат. Именно затова, обществените помещения са толкова високи.

    В атмосферата точно от дишането на живите организми, се отделя най-много СО2, а не от горенето.
  • 8 Гост

    4 2 Отговор
    Жалко. Дизелите на фиат в момента са едни от най-добрите на пазара.
  • 9 Пабло

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "АГУ":

    Въглеродният двуокис не е отровен или кацерогенен.В затворен гараж ще се изчерпи кислорода от горенето .Въглеродния окис е силно отровен.

    Коментиран от #10

  • 10 АГУ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пабло":

    Съдържанието на СО2 във въздуха варира между 0,03% (300 ppm) и 0,06% (600 ppm), в зависимост от района, а в издишания въздух е приблизително 4,5%. Когато СО2 се вдиша във високи концентрации (повече от 5% обемни), води моментално до опасност за живота и здравето на животните и хората. Максималното допустимо безопасно ниво за възрастни за 8-часов работен ден е 0,5% (5000 ppm), а за деца и възрастни с белодробни заболявания е значително по-ниско. Хората, които вдишат 7 – 10% СО2, могат моментално или след няколко минути да изпаднат в безсъзнание или кома.
  • 11 Пабло

    0 0 Отговор
    Да,но ние дишаме въздух,в който газовете са в определена концентрация.Дори кислорода в големи концентрации е отровен.Водата също.Ако поставиш една найлонова торба на главата си и я пристегнеш около врата си след извесно време ще се задушиш.Затова при отопление на газ се проветрява,за да се въстаноеи концетрацията на газовете.

    Коментиран от #12

  • 12 АГУ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пабло":

    Ти не говореше ли за ЗАТВОРЕН гараж с работещ в него двигател на пропан бутан, при който било безопасно да се диша въглероден диоксид- вещество, което се отделя от ауспуха?
  • 13 Пабло

    0 0 Отговор
    Пробва ли с торба на главата? Значи и ти си вреден и опасен! Без въздух ще умрем!

    Коментиран от #14

  • 14 АГУ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пабло":

    А ти прочете ли коментар 7? Разбира се, че и хората отделят СО2 и ако са много в един гараж без вентилация, могат да се задушат. Единственият който отрича това си ти.
  • 15 Пабло

    0 0 Отговор
    Разбира се,че може да се задушиш в херметически затворен,невентилиран гараж.Може да се задушиш и в апартамент,отопляван с пропан-бутан.Но каква е вероятността? При горенето на пропан-бутан няма серни,азотни и оловни съединения и сажди.Хайде със здраве!
  • 16 Комунист

    1 0 Отговор
    Браво.Смърт на дизела,тая смрад.