27 Февруари, 2018 11:19 30 454 13

Автоматични вериги за сняг

  • вериги за сняг

Едва ли има шофьор, който да се наслаждава на поставянето на вериги за сняг. Процедурата е досадна, трудоемка и обикновено се налага в тежки, понякога дори опасни условия. Откакто има автомобили, стотици изобретатели са впрягали усилията си в разработката на система, която да осигурява повече сцепление, без да се налага водачът да се въргаля покрай гумите на автомобила.

На 17 август 1915 г. Уилям Пътнам получава патент за "устройство за сцепление и предотвратяване на буксуване". Системата представлява въртящ се заедно с гумите барабан, на който са закачени вериги.

През годините изобретението на Пътнам е усъвършенствано, но започва да се използва относително масово чак в края на 70-те години на миналия век в Скандинавия. Заслугата е на шведа Йоран Тьорнебек, който адаптира системата за камион за доставка на мляко и постепенно започва бизнес с автоматични вериги, който се разраства и в Северна Америка.

Днес съществуват няколко производители на автоматични вериги за сняг. Повечето от тях предлагат системи за отделни модели товарни автомобили, бусове и пикапи. Общото между всички тях е принципът на въртящия се барабан с вериги, притискан към гумата от пневматичен или хидравличен цилиндър за синхронизиране на скоростта на въртене.

Съвременните автоматични вериги се активират от бутон на арматурното табло. Проектирани за движение със скорост до 50 км/ч и се предлагат с гаранция от порядъка на 3 000 км. Не се нуждаят от сложна поддръжка или специално оборудване за монтаж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    54 7 Отговор
    Идеята и реализацията са страхотни. Остава въпросът за цената и заслужава ли си инсвестицията за лек автомобил, когато поставянето на вериги е необходими веднъж на 5-6 години(в повечето европейск истрани) при цена на хубави вериги от 50-60 евро. Механизмът има смисъл при превозването на товари през целогодишно силно заснежени терени. Съмнявам се пазарната цена на екстрата(краен продукт плюс интегрирането на автоматиката в превозното средство) да е по-ниска от 1000 евро. И какво би се случило ако рамото на въртящия барабан попадне в дупка от ранга на родните винетни пътища?
  • 2 Ghost

    25 25 Отговор
    Тая тъпа верига ако се откъсне с тази скорост дето се върти и уцели някой невинен гражданин....Това нещо ми прилича на уредите за намаляне на сметките за ток,които се включват в контакта
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 asdf

    13 9 Отговор
    Освен, че е опасно и скъпо. Изглежда много ненадеждно при положение, че набара дупка на платното, което нямам как да не се случи, иначе е яко и си е гъзария.
  • 5 куку

    18 1 Отговор
    Това съм го виждал на западни тирове преди 5-6 години
  • 6 куку

    20 0 Отговор
    Станах за смях като предложих да помагам, а тиражията се усмихна надменно и натисна копчето...
  • 7 неввинен

    14 8 Отговор
    леле па ако се откъсне и уцели некой виновен гражданин , после прокуратурата ще благодари на собственика

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    23 3 Отговор
    Това е много подходящо за моментна нужда от вериги. Караш при добри условия, но влизаш в България и у нас не е почистено. Вижда се какво става с тировете по нашите пътища. Но с тази система тираджията без спиране продължава по пътя си. Затова се рекламира на камиони, там слагането и махането на вериги е бавно и струва много пари, защото за тях времето е пари. Трябват му за 2 баира, минаваги и ги прибира с едно още едно натискане на копчето. Представете си другата картинка с излизане, изваждане на веригите, монтаж, старитане, преминаване на 2км и пак обратната процедура. Струват 2х.долара, но според мен за фирма това са нищо пари на фона на облекчението за шофьор, машина и време.
  • 9 гост

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "неввинен":

    Гражданин незнам дали ще удари, ама селендур като тебе ако нацели.... ще иде зян един избирател на ГРОБ.
  • 10 jpower

    7 2 Отговор
    Не Приложимо в реални условия.....ако си в коловоз, сняг 3о см, с туй нещо можеш до качиш някой заледен баир....
  • 11 mediator37

    3 4 Отговор
    Измислил го руснака! Възхитен съм.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.