28 Февруари, 2018 14:05 10 509 12

В Щатите забраняват тихите коли

  • електромобил-
  • хибрид-
  • генератор на шум-
  • закон-
  • законопроект-
  • сащ

Американското Министерство на транспорта внася законопроект, който ще задължи производителите на електромобили и хибриди да оборудват продукцията си с генератори на шум. Новото правило ще влезе в сила през 2020 г. и се въвежда заради зачестилите случаи на прегазени пешеходци и велосипедисти.

Застрахователи изчисляват, че рискът от пътни инциденти с електромобили е нараства с 19% в сравнение с колите с ДВГ. Особено уязвими са незрящите хора.

Предложението не е ново - Конгресът разглежда подобен законопроект още през 2010 г., но тогава не бе приет. Растящият брой електромобили и хибриди обаче е принудил щатските законотворци да преосмислят позициите си.

Ако законът бъде приет, всички продавани в САЩ електромобили и хибриди ще трябва да бъдат снабдени с генератор на шум, който ще работи до достигането на 30 км/ч. При по-високи скорости самото търкаляне на гумите започва да се чува достатъчно отчетливо.

Законът се регламентира какъв звук трябва да издават електромобилите и хибридите. Единственото условие гласи, че пешеходците и велосипедистите трябва да могат да чуят колата.

Производителите не са във възторг от планираните промени, тъй монтажът на шумови генератори ще им струва по $40 млн. годишно. Вносителите на законопроекта обаче контрират, че намаляването на броя на прегазени хора би донесло много по-голяма изгода, която би могла да надхвърли $250 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    30 5 Отговор
    Радио веселина и Азис до дупка - те тва е решението !

    Коментиран от #2

  • 2 РЗС

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Водачите звуково да известяват пешеходци и велосипедисти, не да ги да наплашат до смърт с оринталско-циганските чалга виещи певачи
  • 3 Марио

    9 11 Отговор
    Еее най после един хубав закон.Най-после да не спрат яките коли като s63 и други които правят звук и вървят.Браво.Най-после нещо хубаво.
  • 4 Гост

    9 11 Отговор
    Безумно е ,ще се наруши спокойствието на хората с нервни заболявания. А децата чиито майки току-що са приспали слушалки ли да си закупят? Спокойствието е на първо място, пешеходците трябва да са по внимателни все пак се намират на пътя.

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    4 10 Отговор
    Ами тя и бензиновата кола не се чува на оборот, дори да си до колата тя работи толкова тихо, че ако не гледаш към нея няма да забележиш приближаването й, ако не е натисната газта и двигателя да ръмжи ест.
    Нали на електричките и хибридите това им е хубавото, че са тихи, сега точно обратното искат да направят и реално да "замърсят" със шум околната среда. Вярвам, че няма да мине, не са толква прости.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    6 7 Отговор
    Майко мила и човешка простотия... И тия са ги избрали 150 милиона американци да управляват.... Една проста камера би свършила далеч по-добра работа. В същото време прокарват закони срещу шума.... Стивън Хокинг май прав ще се окаже....
  • 7 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ами да. Мен редовно не ме чуват на излизане в уличката, понеже е леко нанадолнище и карам по инерция. Отварям си очите и толкоз! И другото ми се е случвало - ръмжи колата на 2-ра с 5000 оборота (рядко го правя но понякога ми е кеф да си чуя мотора) и хора въпреки това си пресичат където им падне.

    Коментиран от #9

  • 8 Илия Киров

    15 1 Отговор
    Забележете последният абзац на статията! Всичко се измерва в пари, няма човешки живот.
    Интересно ми е как биха коментирали в същият дух здравната си система и конкретно осигуреното болнично лечение на пенсионери!
  • 9 Емил

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Като ти гледам поста - ти предлагам по-лесен вариант: отвори си прозореца и веднага ще те помиришат!
  • 10 Колев

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    На първо място е безопасността. Става дума за шум, който да е колкото да чуеш нещо което се търкаля зад теб. Как ще го направят вече е друг въпрос - все пак са американци, а отвъд океана граница на глупостта НЯМА.
  • 11 глухоням

    3 1 Отговор
    А ще забранят ли на глухите да пресичат улиците? Щото ефекта е същия.
  • 12 Slavic Vibes

    2 3 Отговор
    Стане ли дума за забрани, хамериканците са първи. Даже не ме учудва тази новина. Нали знаете още кво са забранили? Nissan R34 GTR (Годзила) беше забранен, чак допреди 2 месеца го разрешиха, Лада Нива е забранена, Ленд Роувър Дефендър е забранен, старите Г-класи са забранени, бе въобще всичко, с което можеш да избягаш на копърите. Копъра трябва да те хване, и да те тикне в затвора, това е номер #1 цел за хамериканите.