9 893 12

В Щатите забраняват тихите коли

Георги Касабов

Американското Министерство на транспорта внася законопроект, който ще задължи производителите на електромобили и хибриди да оборудват продукцията си с генератори на шум. Новото правило ще влезе в сила през 2020 г. и се въвежда заради зачестилите случаи на прегазени пешеходци и велосипедисти.

Застрахователи изчисляват, че рискът от пътни инциденти с електромобили е нараства с 19% в сравнение с колите с ДВГ. Особено уязвими са незрящите хора.

Предложението не е ново - Конгресът разглежда подобен законопроект още през 2010 г., но тогава не бе приет. Растящият брой електромобили и хибриди обаче е принудил щатските законотворци да преосмислят позициите си.

Ако законът бъде приет, всички продавани в САЩ електромобили и хибриди ще трябва да бъдат снабдени с генератор на шум, който ще работи до достигането на 30 км/ч. При по-високи скорости самото търкаляне на гумите започва да се чува достатъчно отчетливо.

Законът се регламентира какъв звук трябва да издават електромобилите и хибридите. Единственото условие гласи, че пешеходците и велосипедистите трябва да могат да чуят колата.

Производителите не са във възторг от планираните промени, тъй монтажът на шумови генератори ще им струва по $40 млн. годишно. Вносителите на законопроекта обаче контрират, че намаляването на броя на прегазени хора би донесло много по-голяма изгода, която би могла да надхвърли $250 млн.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вуте
  Отговор
  1 14:15  28.02.18
  Радио веселина и Азис до дупка - те тва е решението !

  Коментиран от #2

 • РЗС
  Отговор
  2 14:35  28.02.18

  До коментар #1 от "Вуте":

  Водачите звуково да известяват пешеходци и велосипедисти, не да ги да наплашат до смърт с оринталско-циганските чалга виещи певачи
 • Марио
  Отговор
  3 14:55  28.02.18
  Еее най после един хубав закон.Най-после да не спрат яките коли като s63 и други които правят звук и вървят.Браво.Най-после нещо хубаво.
 • Гост
  Отговор
  4 15:05  28.02.18
  Безумно е ,ще се наруши спокойствието на хората с нервни заболявания. А децата чиито майки току-що са приспали слушалки ли да си закупят? Спокойствието е на първо място, пешеходците трябва да са по внимателни все пак се намират на пътя.

  Коментиран от #10


 • гост
  Отговор
  5 15:20  28.02.18
  Ами тя и бензиновата кола не се чува на оборот, дори да си до колата тя работи толкова тихо, че ако не гледаш към нея няма да забележиш приближаването й, ако не е натисната газта и двигателя да ръмжи ест. Нали на електричките и хибридите това им е хубавото, че са тихи, сега точно обратното искат да направят и реално да "замърсят" със шум околната среда. Вярвам, че няма да мине, не са толква прости.

  Коментиран от #7

 • гост
  Отговор
  6 15:20  28.02.18
  Майко мила и човешка простотия... И тия са ги избрали 150 милиона американци да управляват.... Една проста камера би свършила далеч по-добра работа. В същото време прокарват закони срещу шума.... Стивън Хокинг май прав ще се окаже....
 • гост
  Отговор
  7 15:25  28.02.18

  До коментар #5 от "гост":

  Ами да. Мен редовно не ме чуват на излизане в уличката, понеже е леко нанадолнище и карам по инерция. Отварям си очите и толкоз! И другото ми се е случвало - ръмжи колата на 2-ра с 5000 оборота (рядко го правя но понякога ми е кеф да си чуя мотора) и хора въпреки това си пресичат където им падне.

  Коментиран от #9

 • Илия Киров
  Отговор
  8 16:34  28.02.18
  Забележете последният абзац на статията! Всичко се измерва в пари, няма човешки живот. Интересно ми е как биха коментирали в същият дух здравната си система и конкретно осигуреното болнично лечение на пенсионери!
 • Емил
  Отговор
  9 17:49  28.02.18

  До коментар #7 от "гост":

  Като ти гледам поста - ти предлагам по-лесен вариант: отвори си прозореца и веднага ще те помиришат!
 • Колев
  Отговор
  10 23:57  28.02.18

  До коментар #4 от "Гост":

  На първо място е безопасността. Става дума за шум, който да е колкото да чуеш нещо което се търкаля зад теб. Как ще го направят вече е друг въпрос - все пак са американци, а отвъд океана граница на глупостта НЯМА.
 • глухоням
  Отговор
  11 20:30  01.03.18
  А ще забранят ли на глухите да пресичат улиците? Щото ефекта е същия.
 • Slavic Vibes
  Отговор
  12 01:54  02.03.18
  Стане ли дума за забрани, хамериканците са първи. Даже не ме учудва тази новина. Нали знаете още кво са забранили? Nissan R34 GTR (Годзила) беше забранен, чак допреди 2 месеца го разрешиха, Лада Нива е забранена, Ленд Роувър Дефендър е забранен, старите Г-класи са забранени, бе въобще всичко, с което можеш да избягаш на копърите. Копъра трябва да те хване, и да те тикне в затвора, това е номер #1 цел за хамериканите.

Напиши коментар:


Публикувай