Last news in Fakti

1 Март, 2018 18:04 11 762 20

"Тѐслата" на Мъск застрашавала живота на Марс

  • tesla-
  • spacex-
  • roadster-
  • марс

Електромобилът Tesla, изстрелян в космоса от SpaceX, носи риск за живота на Марс, предупреждават учени от Унивеститета "Пърдю" в Индиана, САЩ. Ако достигнел Червената планета, роудстърът можел да замърси тамошната биосфера със земни бактерии.

В NASA били наясно с опасността от междупланетни зарази и затова апаратите, изстрелвани в космоса, преминавали специална обработка за стерилизация. Електромобилът на Илон Мъск обаче не бил подлаган на такава.

"Ако на Марс съществува живот, той може да бъде застрашен от земните организми. Ако те се окажат жизнеспособни в тамошната среда, може никога да не разберем каква е била марсианската биосфера", обяснява проф. Джей Мелош, експерт по планетарни изследвания.

Екстремните температури, вакуумът и радиацията провят космоса неприветлива среда за живите организми. Тя обаче невинаги ги убива - някои бактерии изпадат в летаргия до момента, в който се окажат в подходящи условия. Червената Tesla на Илон Мъск ще се доближи до Марс още до края на тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    53 3 Отговор
    Аре сега бегом да си прибира колата. Кво прайм Мъск, кво прайм. Ще пишем, или.....
  • 2 БАЙ ОЙ

    54 8 Отговор
    муахаххахаха, поредната глупост! Ми да пратят един мерцедес с антибиотици към Марс и проблемът е решен!
  • 3 Хасан

    18 5 Отговор
    Може пък батерията да се изтощи и да не стигне
  • 4 омъскаряване

    24 8 Отговор
    Спокойноооо на Мъск му е толкоз крива ракетата, че никога няма да уцели Марс хаха На бас, че ще подмине червената планета, като прокуратура ЧЕЗ ;))) Иначе да попитам тоя земен живот добре ли е опакован в колата, щот един извънземен разправяше, че радиацията в космоса била убийствена !
  • 5 Читател

    17 10 Отговор
    Бе ква тесла лети към Марс та се прват на луди ? Тая тесла е излетела и ородължава да лети в суоер модерно студио на илон мъска.
  • 6 amigos

    21 28 Отговор
    А бе ,вие деца ли сте,та се вързвате на подобни фейкове?Как може кола да отиде до Марс,как си го представяте това нещо!Я включете малко мозък и стига сте се вързвали на холивудски постановки!Колкото кацнаха на Луната,а после няма никакви доказателства.Оказа се,че е снимано във филмово студио,та и тая работа такава.Нали Америка трябва да бъде велика.

    Коментиран от #17

  • 7 Нафарфорий

    19 1 Отговор
    На село съм предупредил хората да си разчистят дворовете и да чакат едно червено кабрио, което ще падне от небето!
  • 8 не вярвам да стане

    21 0 Отговор
    И как ще стане това замърсяване на тамошната биосфера? Кабриото не е предвиждано да каца - няма нужните системи за влизане в атмосферата под определен ъгъл, няма топлинен щит и т.н. Навлезе ли в атмосферата тия пластмаси ще лумнат и ще изгорят заедно с всички бактерии.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 amigos

    12 8 Отговор
    Кво бе соросоидни,почувствахте се засегнати от фактите,че Америка произвежда само фалшиви новини за да се покаже велика!
    Факт,нищо лично!
  • 10 Никой

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "не вярвам да стане":

    Ако бяхте по-запознати с мисиите на апарати до други планети нямаше да ръсите глупости. Има земни организми, които оцеляват и се размножават и във средата на открития Космос, наричат се екстремофили. Съществува истинска опасност те да бъдат пренесени върху апарати и да унищожат хипотетичен живот на друга планета. Всъщност съществува теория че животът на Земята може да е дошъл от метеорити по подобен начин. Затова всички роувъри на Марс са минали през доста строга "дезинфекция", за да им позволят да кацнат там. Всички останали апарати се унищожават нарочно, както направиха с Касини. Шанса Теслата да уцели Марс през следващите няколко милиона години е пренебрежимо малък.

    Коментиран от #15

  • 11 Никой

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "не вярвам да стане":

    Освен това атмосферата на Марс е пъти по-разредена от Земната и не ти трябва щит, за да достигнеш повърхността под какъвто и ъгъл да навлезеш.

    Коментиран от #14

  • 12 незнайко

    5 5 Отговор
    Защо се говорят неверни неща ? Всички бактерии по ракетите отвън какво ги правим ? Колата да не е капсула, която да се отвори и изръси носещите в себе си бактерии ? Земен оргонизъм вече има на МАРС занесен с марсоходите ! Сег ще набедят Мъск, че е виновен !

    Коментиран от #20

  • 13 Сталин

    13 1 Отговор
    Споко бе , там нали ще я чака руска УАЗ-ка с двама бактереолози леко пийнали, те ще му дезинфекцират колата на Мъската.
  • 14 не вярвам да стане

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Никой":

    Трябваше по-рано да информираш НАСА, че да не слагат щит на Кюриосити:

    1. Анимирания клип на НАСА за кацането на Марс (на 1:20)
    https://www.youtube.com/watch?v=gwinFP8_qIM

    2. Цитат от Уикипедия:
    "Топлинен щит в аеронавтиката е защитен слой на космическите кораби или на балистичните ракети. Предназначен е за защита от високата температура при навлизане в атмосферата на Земята или на други планети имащи такава, като на Марс например."
  • 15 не вярвам да стане

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    Хубаво е и ти да се запознаеш с някои неща преди да се правиш на експерт, а и съм изказал предположение, а не твърдение.
    1. При навлизане на совалката в земната атмосфера температурата на щита достига до над 1500 градуса по Целзии.
    2. При навлизане на Кюриосити в марсианската атмосфера (със скорост от 5.9 км/сек) само 80 секунди след това, повърхността на топлинния щит достига върховата си температура около 2100 градуса по Целзий!

    http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2012/06221711-how-curiosity-land-part-1.html

    Кои земни екстремофили оцеляват при такива температури?

    Коментиран от #16

  • 16 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "не вярвам да стане":

    Добре, за щита съм съгласен. Иначе можеш да потърсиш за бавноходките. Те са наблюдавани да издържат и се размножават с дни в космическия вакуум. Цитат от Уикипедия: "Издържат и за няколко минути при температура, равна на абсолютната нула и при налягане до 6 000 атмосфери. При опити са издържали на радиация от 5 700 грея. Тардиградите могат да оцелеят и в космоса, абсолютно лишени от въздух и подложени на космическа радиация."
    Да не говорим, че някои едноклетъчни организми са още по-издръжливи. Поради малкия си размер и маса, не мисля че подобно същество би имало проблем при навлизане в атмосферата на друга планета. Ако пуснеш бръмбар от самолет едва ли ще му стане нещо.
    Наистина има изисквания за чистотата на апарат, който би кацнал на друга планета. Можеш да провериш за "Касини", който през септември нарочно сблъскаха със Сатурн, за да няма възможност в бъдеще да удари някоя от луните му.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Марио

    1 1 Отговор
    Мъск и Тесла,които се борят с добър живот,чист УЖ ще замърсят повече и ще предизвикат някакво страшно събитие.
  • 19 Геро

    1 0 Отговор
    След 6.7 милиарда години ще можем да кажем, че ние сме заселили Марс;)
  • 20 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Да беше прочел статията преди пак да се захванеш да защитаваш Мъск. Марсоходите се стерилизират.
    Пък ракетата е само един носите, който се отделя още до Земята.
    Ама те щели да набедят Мъск.