4 579 9

Четири "пиратски" спътника летят в орбита

Георги Касабов

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) обвини канадския производител на сателити Swarm Technologies в изстрелването на четири спътника SpaceBEE (Basic Electronic Elements) без необходимите разрешения. Това означава, че над Земята вече летят пиратски сателити.

FCC е отказала на Swarm Technologies разрешение за изстрелване през декември с аргумента, че представляват заплаха за останалите космически апарати в орбита. Това обаче явно не е спряло канадците. Компанията е изстреляла спътниците на 12 януари с индийска ракета.

Заради нарушението FCC е отменила вече дадено одобрение за следващото изстрелване на Swarm, което е трябвало да се състои през април. Американският регулатор обяви, че ще засили контрола над полетите, за да се избегнат други подобни нарушения.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • асен
  Отговор
  1 13:29  12.03.18
  И аз не съм им давал разрешение, предполагам, че и ББ им е отказал. Трябва да им въведем санкции.
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:43  12.03.18
  Ами конфискация и продажба в магазина за конфискувани митнически стоки на занижени цени.
 • ожэъо
  Отговор
  3 14:47  12.03.18
  Да как така изстрелват канадски спътник с индийска ракета без юнайтет стейтско разрешително. То така Китай ще изстреля патаагонска ракета без разрешение от Мозамбик.
 • радиолюбител
  Отговор
  4 21:02  12.03.18
  Към горните - нещата не са толкова прости. Сателитът ползва радиочестотен спектър, който е собственост на държавата и e под лицензионен режим. Ако от компанията (която е основана от бивши собственици на Apple и Google) не си оправят документите, ще им се стъжни, може до степен до която "пиратските" сателити да станат на скрап (има начини за това). В тази история подозирам дългата ръка на Apple и Google, които чрез държавен рекет искат да задушат конкуренцията (приликите с БГ реалност са случайни).

 • Янките ВЪН от Черно море
  Отговор
  5 10:53  13.03.18
  ББ не е давал разрешение на краварите да замърсяват Черно море , ама гнидите терористи кръстосват насам натам. Бой по янките !
 • Руснака
  Отговор
  6 11:58  13.03.18
  Кравари ли той ония ще ги оправи.и мисля че ще има не само бой .но и секс
 • червената брада
  Отговор
  7 13:30  13.03.18
  Кое му е пиратското тука, нищо не са си присвоили канадците ? Обаче изглежда лакомите американци си присвояват космоса. Това вече е баш пиратската амбиция .
 • Резаната--Евро Конвенция
  Отговор
  8 01:35  15.03.18
  Изявено желание за монопол във всичко на краварите и водките, та вече и извън орбита ще отглеждат кравите и ще правят водка Марсовка с Червено мляко..! А туроператорите ще ни предлагат екскурзии и почивки на селски туризъм за там..!
 • jfoxfk
  Отговор
  9 10:45  19.03.18
  Господи боже! Американска комисия ДАВА/НЕ ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ на СУВЕРЕНА СТРАНА да изстрелва каквито спътници иска?! Що за нахалство?!

Напиши коментар:


Публикувай