13 Март, 2018 10:43 56 805 53

Никога повече паркиране на тротоара

  • cat claw-
  • паркиране-
  • тротоар-
  • изобретение-
  • великобритания

Британско изобретение обещава да реши веднъж завинаги проблема с паркирането по тротоарите. Острите "нокти" на Cat Claw пукат гумите на автомобила, но са напълно безопасни за подметките на пешеходците и колелата на детски колички и велосипеди.

Устройството представлява пластмасова полусфера, която покрива срязана под ъгъл метална тръбичка. Тя се оголва само ако се приложи сила от няколкостотин килограма и "куполът" потъне надолу.

Полицията във Великобритания разглежда възможностите за използването на Cat Claw и като антитерористично средство, което би помогнало в борбата с атаките срещу пешеходци. Спуканите гуми не могат да спрат напълно автомобила, но не му позволяват да ускори допълнително.

За монтажа на всеки "котешки нокът" са необходими не повече от три минути. Cat Claw не се нуждае от поддръжка и може да служи години наред, а себестойността му е няколко паунда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    153 15 Отговор
    Не блести с гениалност, но е хитро.
    Изработката е като от час по трудово в някой техникум.
  • 2 притежаващ

    262 23 Отговор
    "ако се приложи сила от няколкостотин килограма'' Този го натиска с един пръст, не знаех, че само с един пръст имам сила "няколко стотин килограма" може би с 2 ръце, ще мога да нося кола на гръб
  • 3 дада

    94 46 Отговор
    не мисля, че това е по евтино от анти паркинг- топка/колче !
    още повече ,че унищожава частна собственост, което не вярвам в англия да се толерира !

    Коментиран от #9

  • 4 Хах

    101 61 Отговор
    И това законно ли е? Нарушаване имущество и поставяне на човек в деликатна ситуация. Когато паркира някой непозволено - следва глоба, има последствия и си ги поема, но да му спукаш гумите и да го оставиш на място е глупост...

    Коментиран от #37

  • 5 Борислав

    86 43 Отговор
    На мен ми харесва и съм сигурен че ще има ефект

    Коментиран от #44

  • 6 smolata

    108 9 Отговор
    Просто да заредят техните олигофрени от паркинги и гаражи с по един нож и да пукат гумите наред, Така ще е даже по-евтино, а ще мятат и по една бележка - в името на кралицата.
  • 7 гост

    61 14 Отговор
    В България би било много популярно, като онези самоделно-асфалтови "легнали полицаи" дето някои автомобил не могат да минат без да им опре прага. Първите дни като ги сложат е голяма забава. Хората още не ги знаят и както си карат дори в ограничението - спирачки и ТРЯС!!!
    Само си представете ако оня със скъпия джип не забележи първия път шиповете и стъпи на тях. Кеф кеф!!!
  • 8 SAAB

    74 47 Отговор
    Джендъри.......Минавам през нощта с кофичка циментов разтвор ....почерпвам обилно нужните дупчици и до там с гениалното решение ! Проблемът е в кратуните на паркиращите ...:)

    Коментиран от #11

  • 9 Само да коментирам

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "дада":

    То не отива да руши само, а те отиват не където трябва.
  • 10 Бах Хой

    30 8 Отговор
    Да отучи неправилно паркиращите-да.Да спре терористична атака с автомобил-не.При рън флат гума е напълно безсмислено.Кола със спукана такава може да продължи да се движи със скорост до 80 км/ч.
  • 11 Гост

    83 21 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Ей голяма работа сте туй българите. На всичко ще му намерите цаката само и само да правите не това, което се очаква от вас. Така е и с работата ви, дето сами сте си я нарекли 'хубава работа ама българска'. С това ще се прочуете и из света, а не с българите, които правят научни открития не в България, а из научни центрове и лаборатории в чужбина. Щото в България освен да се подлива кал на умен човек, да го озлобят от простотията българска или да му саботират работата, друго няма да стане. В България нищо стойностно не може да порастне - само покълва и трябва веднага да се изнесе в чужбина, за да не се поквари.

    Коментиран от #12, #47

  • 12 SAAB

    38 9 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Така е ......:) Ген ...и тия навън са същите НО се прикриват !
    Има приказка : Да му умрат на комшията кравите ......да ми умрат и моите , за да няма от къде да купува мляко ! :)
    Хитър Петър НЕ е персонаж от басните на Андерсен :)

    Коментиран от #48

  • 13 Ингилиз

    35 5 Отговор
    На това нещо не му трябва бетон или цимент за неутрализация, достатъчна му е нашенската мръсотия по пътищата и точно след една седмица е спекло и негодно за употреба. Тук си иска баш изобретение, неспособно да го роди нормален напредничав мозък израснал в нормална държава.
  • 14 Morgoth

    31 12 Отговор
    Напълно безопасни са бе! Натиск с пръст е достатъчен за да излезе острието. Ами ако някой се спъне и падне отгоре му? При по-лош късмет това нещо може да убие бебе. Аман от идиоти на този свят!
    Най-ефикасният начин да накараш някой да изпълнява нещо е като направиш невъзможно нарушението. Има си анти-паркинг колчета за целта.
  • 15 ДЯДО

    17 8 Отговор
    След като може да се натисне с един пръст, представям си какво може да се случи ако недай си боже някое детенце и или възрастен човек, колоездач, скейтер и др. случайно падне и си продупчи черепа. За това някой от изобретателите помислил ли е, ще поеме ли вината и всичките последващи разходи, а те там хич не са малки.
    Мисля, че това е малко недомислено.
  • 16 Чича ви

    13 9 Отговор
    Как не вреди на подметките, като този го натиска само с пръст. И това може да минава за в Англия, щото са дисциплинирани. Тук тези чудесии с много пожелания за майка им ще изчезнат на първата вечер.

    Коментиран от #17

  • 17 Мостра

    56 2 Отговор

    До коментар #16 от "Чича ви":

    Ти не си ли виждал мостра на бойлер, в която е разрязан за да се види изолацията? Е как въобще го пълнят в този бойлер като половината от него липсва?

    Не ти ли хрумна че и това е мостра на изобретението, която има много по-мека пружина, за да може да се демонстрира действието му? Ако беше прочел, на реалните устройства им е необходим натиск от няколкостотин килограма. Егати бебето Егати скейтбордиста.

    Постът не е само към последният коментиращ !
  • 18 Гост

    15 13 Отговор
    Това е много нелегално. Без значение кой го слага . Увреждане на чужда собвственост умишлено!

    Ако праркираш неправилно е ОК да те глобят 1000лв., но да ти пукат гумите?!
    Все едно, ако не платиш винетка, булдозер да ти змаже колата?!
    Правилно ли е?


    Но за БГ може да се приложи. Там закони има, но няма кой да контролира спазването им.

    Коментиран от #20

  • 19 Пешо Келешо

    13 19 Отговор
    Като ми спука гумите тази гад ще се поразходя в късните часове с 5-килограмовия ми чук в ръка и ще им ги "изрежа" всичките им нокти.
  • 20 Легално

    44 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Разбира се, че е легално. Ако са ти сложили знак и са написали на него за наличието на тези средства, отговорността си е само твоя. Ако са монтирали колчета или топки против паркиране, а ти все пак решиш да минеш през тях, пак ли тези които са монтирали колчетата, са виновни за унищожаването на твоята частна собственост.

    Каква е разликата?

    Коментиран от #31

  • 21 ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ

    17 16 Отговор
    АМИ АКО КОЛАТА АВАРИРА И СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ИЗБУТА НА ТРОТОАРА ЗА ДА НЕ СПИРА ДВИЖЕНИЕТО,ДА ТИ СПУКАТ И ГУМИТЕ ЛИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ?БИЛ СЪМ В ЛОНДОН,ТИЯ БОКЛУЦИ СА УНИЩОЖИЛИ ВСИЧКИ ГРАДИНКИ И МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА И СА ГИ ОБЪРНАЛИ НА ПЛАТЕНИ ПАРКИНГИ ДА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВСИЧКО,И ПОСЛЕ ПАК ХОРАТА ВИНОВНИ,ВСИЧКО Е САМО ЗА ДА ТЕ НАБУТАТ НА ПЛАТЕНИТЕ МЕСТА ДА ИМ ПЪЛНИШ ГУШИТЕ!

    Коментиран от #42

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бат Мишо

    16 6 Отговор
    ам ас кът съм 150 кг и кат ми се забие в крака кого да убия после

    Коментиран от #24, #50

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 12345

    6 3 Отговор
    Тези номера не минават на Ганчо Балкански.
  • 26 Тиквата

    10 6 Отговор
    В България Тиквата го реши този проблем по простоват и алчен начин ...вдигна глобата от 20 на 200лв ...типично по Мутрински
  • 27 пича

    5 13 Отговор
    Значи...като взема едно дърво...как го натиска с пръст и потъва а за гумите на велосипед няма проблеми,а ми ако го настъпи човек,какво правим?Абсолютна недомислена британска тъпотия.
  • 28 Гост

    1 10 Отговор
    И недай си боже някое дете докато притичва и скок - да го настъпиииии..

    Коментиран от #34

  • 29 Мостра

    14 3 Отговор
    Ти не си ли виждал мостра на бойлер, в която е разрязан за да се види изолацията? Е как въобще го пълнят този бойлер като половината от него липсва?

    Не ти ли хрумна че и това е мостра на изобретението, която има много по-мека пружина, за да може да се демонстрира действието му? Ако беше прочел, на реалните устройства им е необходим натиск от няколкостотин килограма. Егати бебето Егати скейтбордиста

    Коментиран от #45

  • 30 Plovdiv

    11 0 Отговор
    Bместо използването на Cat Claw и като антитерористично средство, което би помогнало в борбата с атаките срещу пешеходци, не е ли по-сигурно потенциалните терористи да бъдан върнати, откъдето са дошли?! Ако трябва - вързани или в чували?...
  • 31 Morgoth

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Легално":

    Разликата е голяма. Едното е превенция - видима, добре обозначена и с ясната цел да няма коли на тротоара. Другото е злоба към всеки който притежава и кара автомобил на което целта е да нанесе материални щети. Същото е като разликата между обозначената камера чиято цел е да предпази хората на пътя и скритата камера чиято цел е да събира пари.
  • 32 ИВАНЧО

    4 5 Отговор
    СУПЕР ИЗОБРЕТЕНИЕ !!! ЛЕК ЗА "БГ" НАГЛЕЦИ И ТАРИКАТИ !!!
  • 33 Анти др о х пърди

    5 8 Отговор
    Кат ми спука гумите ще го изравня с големия чук
  • 34 гумен

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    абе умньо, ами като си паркирал на тротоара и същото дете дето говориш за него като не може да ходи по тротоара и ще неще слезе на платното и там го блъсне друга кола тогава каква мъдра глупост ще изръсиш пак???

    Коментиран от #35

  • 35 cobri

    0 10 Отговор

    До коментар #34 от "гумен":

    Публикувано във факти.бг: Тя се оголва само ако се приложи сила от няколкостотин килограма и "куполът" потъне надолу. А ония с палец от няколкостотин килограма го натиска.
    Вижте, който пише статията да не превежда буквално, а да размисли. Ако не се му ясни мерки да отвори система SI и да чете. Това е толкова опасно, че .... а си паднал а си се наранил да не говорим ако ти се забие в крака.
  • 36 ахахах

    0 2 Отговор
    да се готвят за делата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тиражията

    3 2 Отговор
    Аз съм бил къде ли не и само да ви кажа че в росия никога не биха гомсложили това
  • 39 vasik atanasova

    3 11 Отговор
    за мене е глупаво това
    ще мина вечерта ще ги начукам с бойния чук и ще си спирам пак
    и ще се чудят комшиите как гумите ми са ок
  • 40 Бат Мишо

    4 3 Отговор
    пак питам-
    като се умори метала на пружините
    -а тва ще стане бързо на открито
    и тръгнем сички над 100 кила с пробити крака
    КОГО ЩЕ УБИВАМЕ ПОСЛЕ
    сички знаем че пружината ще тр да се задейства на 100 кила
    или сяка кола над тон пак ще може да се качва
    ич дан е със НЕдвигателния мост
    а като се поуморят пружините(нали знаете тас държава колко ще ги сменя) ще изревете и ро леките
    или пък някой изрод ще разхлаби пружината пред вас
    СЯКА РАБОТА МАМАТА И Е В МАЛКИТЕ ПОДРОБНОСТИ
    и както квичите възторжено кат помислите косата ще ви се изпрай
  • 41 Бат Мишо

    5 5 Отговор
    ПС
    ПРИМЕР
    аз ти имам зъб , идвам - вадя пружините пред вас или разхлабвам
    и бам 4 гуми
    остай гумите ами ако стъпи жена ти , а детето
    заебвайте ги тес ,, изобретения
    ще насипем МИЛИОНИ на гърчави бритита
    после НЕКОРУМПИРАНИТЕ НИ КМЕТЧОЦИ ще изпонагушат едни милки за да ги монтира кръга от фирми на суджук бей
    САМО ЗА ДА МОЖЕ МЕСЕЦ ПО КЪСНО да мааме с чуковете
    да ги къртим кат изриве на умляло секи над 60-70 кила в държавата
    ма не ва зная кот искате прайте в мойто село тротоари няма
  • 42 Григор кара мотор

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ":

    И като си бил в Лондон,да си виждал някой да си избутва колата на тротоара?Защото аз не съм.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Morgoth

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мостра":

    Сила от няколкостотин килограма няма да бъде упражнена от малка кола - трябва да е не повече от 200. Хайде сега ми изчисли каква сила упражнява върху това чудо на чудесата сто килограмов пенсионер който се подлъзва зимно време на леда и сяда него. Да, падащото бебе няма да успее да го активира, ако устройството е в изправност, но какво да кажем за 50 килограмово дете падащо от колело?
    Това устройсто е плод на злобата на някой и представлява реална опасност! Паркинг колчетата са по-неконфликтни и по-ефикасни.
  • 46 Stefko88

    4 0 Отговор
    Хора вие тук половина се хващате за това , че уж се натиска с пръст. Допускате ли , че това може да е единична бройка "разтоварена" за да покаже как работи без автомобила. Как си представяте някой да реди по тротоара заострени тръби и други "виетнамски" така се се каже капани за хора. Може да е направено така , че и идиот да може да разбере как работи и затова го натискат без гума.
  • 47 Русев

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Тая поговорка ти си я измисли.Работата не е "българска" а "циигганнска". А за българското приказката е" Най му са хубави децата,защото не ги прави с ръце".
  • 48 Русев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "SAAB":

    И ти ги обърка нещо персонажите.За бай Ганьо и за Андрешко може,но Хитър Петър...
  • 49 Бакша

    0 0 Отговор
    И маймуните станаха хора но какви хора станаха всъщност тъпи маймуни и каква е логиката маймуната да си беше останала маймуна
  • 50 Недохранване

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бат Мишо":

    Не става само с плюскане,трябва и акъл!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стан

    1 0 Отговор
    В България определено трябва да се работи в подобна посока. Манталитетът ни е такъв, че вечно гледаме да заобикаляме законите. Сещаме се за тях предимно когато сме засегнати (сърдиш се, че спират на тротоара пред вас, но не ти пречи и ти да спираш по тротоарите). Подобно решение, съчетано с някоя уведомителна табелчица бързо ще отучи хитреците. Проблемът е че от няколко паунда в Англия, тук може да се окаже че струва десетки или стотици левове (защото ще го произвежда някой човек на Боко). А пък и дизайнът е много уязвим и бързо ще му хванат цаката.