Last news in Fakti

18 Март, 2018 13:04 43 011 18

Поглед в сърцето на Ванкеловия двигател (ВИДЕО)

  • ванкелов двигател-
  • роторен двигател-
  • видео

Издигани в култ от едни и омаловажавани до подигравка от други, роторните двигатели отказват да умрат въпреки отдавнашните прогнози за неизбежния им край. Очарованието на Ванкеловия мотор се корени не само в конструктивната екзотика, а и в гениалната простота на действието му.

Ако някога сте се чудили какво точно се случва с триъгълното бутало в елипсовидната камера на роторния агрегат, YouTube-саналът Warped Perception дава добра възможност да надникнете вътре в буквалния смисъл на думата. Клипът демонстрира целия работен процес от невиждана до този момент перспектива.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бмв е61

    18 37 Отговор
    не става за нищо чуплив и не прецизен

    Коментиран от #9

  • 2 Георги Колев

    22 4 Отговор
    Проста работа.
  • 3 Ghost

    32 10 Отговор
    Простотата е гениална.Но има много минуси.За един оборот на ротора три пъти се осъществява горене.Това е предпоставка за голям разход на гориво.В атмосферен вариант може би буталният двутактов двигател е много по-добър,има също толкова проста конструкция,ако има добро мазане ще надживее ванкеловият мотор

    Коментиран от #5

  • 4 браво на дойчовците

    20 6 Отговор
    Гениалност и простота.
  • 5 гост

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost":

    Той може и да го надживее, но ванкел има плавна и линеарна крива на въртящ момент, докато двутактнов е муден на средни и избухва на високи в диапазон от 2х. оборота. Ванкел има нужда от рециклиране на роторите на 150х.км. поне така казват притежатели на рх8 - най-разпространената съвременна кола с подобен двигател. В същото време е евтина за кола с 240кс., разход е съпоставим с коли с подобна мощност. Вкарайте една импреза в града да видите за колко литра става дума като разход, маздата не е по-лакома. Простотата е предпоставка за лесно увеличаване на мощността при поставяне на повече ротори, всеки си е като отделен двигател и може да се направи с 2,4,6 ротора, докато при другите двигатели не може просто да се добавят още един блок цилиндри.

    Коментиран от #8

  • 6 ГОШО ОТ СЕЛО

    25 3 Отговор
    На триъгълното бутало у село му викаме роторни. А на горивната камера определено не и викаме елипсовидна. Това, че работи три пъти за оборот е добре, а не е недостатък. Ако колегата от коментар 3 желае да не харчи гориво е добре да се свърже с коня и беенвето му, за да обсъдят темата за разхода.
  • 7 ШОФЬОР

    9 32 Отговор
    От близо 50 години е и не маже даже да стане популярен . Много недостатъци. Само ТЕСЛА !
  • 8 Ghost

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Да колега прав си.Всички знаем за спортните качества на роторния мазда мх7.За това казах В АТМОСФЕРЕН вариант,защото на роторният двигател може много лесно да се монтира турбокоморесор и мощността да се уножи.Никой да не ме разбира погрешно,аз съм човек с бензин в кръвта и съм фен на всякакъв вид двигатели.Просто ако ще е ротор,по-добре да е с принудително пълнене
  • 9 ЛУД ИДИОТ

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "бмв е61":

    Така,е но се развърта ненормално,повече от всяко една по*рано BMW!
  • 10 Винкел

    14 3 Отговор
    Освен, че има плавна крива на въртящия момента и се развътра доста бързо има също и плавна крива на загуба на мощност. 150 хил. км. са практически максимум преди да се наложи пълен основен ремонтна мотора. За този период губи почти половината си мощност. Това е мотор, с който трябва много да се внимава докато не загрее. Студен е склонен към заклиняване. Всъщност това е една от основните причини да не се наложи. Непредскажуем е кога ще заклини. Макар и при RX серията на Mazda да са снижили тази вероятност до минимум. Висок разход на масло и високи вредни емисии. Много трудно може да се докара до съвременните нива на замърсяване.
    Много подходящ мотор за самолети поради ниското тегло и компатни размери, но за лек автомобил... не.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Винкел":

    Не съм експолоатирал Ванкелов двигател и имам въпрос. Защот трябва да се сменя ротора при рециклиране на 150к км.? Не може ли да се подменят само тези вклинени уплътнителни вложки(apex seals), които имат контакт със статора по трохоидалната траектория(дефакто нещо като сегменти).

    Като общо мнение ми се струва плюс затова, че може да има три работни фази на всеки оборот. По честите работни фази на двутактовия двигател са също плюс, което води до по-добро съотношение тегло/мощност. А работните фази и изгарянето могат да се регулират от дебита и честота на впръскване. Т.е ако се добавят още ротори(линейно мащабиране), предполагам, че фазите на работа могат да се разпределят както при буталния мотор, което не знам дали е плюс. По скоро да се измести ъгъла на горивната камера при всеки нов ротор и да се намали дебита на горивната смес.
  • 12 OTO

    1 5 Отговор
    Ако беше практичен немците щяха да го използват масово. С този мотор Мазда изкарва колкото до края на гаранцията си. Това е практично за бизнеса.

    Коментиран от #13

  • 13 Японеца

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "OTO":

    Немците са се опитвали многократно, но не могат.
    Японците обаче го направиха!
    Съотношение тегло мощност е най-доброто от ДВГ.
    Както по-горе казаха става за самолети, но за коли още не може да достигне съвременните изисквания за изгорели газове и икономичност.
  • 14 Ghost

    6 3 Отговор
    Колеги нека да се уточним,когато се търси перформънс ванкеловият двигател има плюсове и то много.Но за ежедневно ползване освен мощност/тегло се търсят и други неща.Например надеждност,висок въртящ момент,разход на гориво,и не на последно място екологичност.Поради спецификата си роторният двигател не може да направи висока компресия в горивната камера(по спомен мисля че е около 7-8 бара).Друг недостатък е,че тъкмо горивната смес се възпламенява и вече от единият край роторът преминава порта за изпускане и по този начин ефикасността се намалява.Друг проблем е ниският въртящ момент,вижте колко е късо така да го нарека “движещото рамо” в центъра на ротора(нещото което прилича на колянов вал).Също голям проблем е да се осигури добро уплътнение не само на върха на ротора,но и странично,там където ротора “ляга” на статора,но точно там трябва да има и смазване.И те такива неща уважаеми колеги,ако някой гений успее да ги елиминира тези недостатъци може би ванкела няма да има равен.Но дори и най-големите фенове на ротора-Мазда вече не се занимават, а са насочили усилията си да направят хибрид между бензиновият и дизеловият двигател
  • 15 Ощърбий

    0 0 Отговор
    А винкелов двигател има ли?

    Коментиран от #16

  • 16 Год ис лове

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ощърбий":

    Има тръбен двигател(valveles pulse jet)
  • 17 Недей да говориш глупости

    0 0 Отговор
    Не е от най ефикасните двигатели, гори масло много, за да се смазват различните сегменти и да не се получават, както ги наричат японците "нокти на дявола". Което води до изключително много недостатъци откъм модерни двигатели, понеже не могат да се спазват екологичните изисквания, затова и Ренезис (двигателя в RX-8) като излезе имаше толкова мног о проблеми. Като добавим и различния начин по-който трябва да се оперира с Ванкелов двигател, се обезмисля като цяло инвестицията.
    Но пък има плюсове, доста е по компактен като размери, например, за да си направиш 4 роторен двигател ти трябва само вала, Още така и факта, че има общо 3 главни движещи се компонента, ексцентричен вал и 2 ротора(в тях се включват и сегментите), това означава, че няма клапани, което драстично вдига възможността без промяна в дизайна да се вдигат оборотите (не са нужни по-къси биели, по-здрави пружини и т.н.)
    И нека не забравяме нещото, което е най-важно за един човек, който харесва коли, а именно: усещането. Двигателите развиват над 9 хиляди оборота без проблеми, даже е полезно. Звука, особено на доработени версии, да не говорим с 3 или 4 ротора, ми е любим, сравнява се само V10, като Lexus LFA или Porsche Carrera GT.
    https://www.youtube.com/watch?v=sjYDo5Bj3AY&t=17
  • 18 Lepsi

    0 0 Отговор
    Прост-Да,но ефективен ,надежден и екологичен -Не.Чудно е защо
    продължават да си губят времето с нещо което отдавна показа несъвър-
    шенството си.Към производителите :Погледнете патентования 64877
    български роторен лопатков двигател.Нова кинематика,разделна горив-
    на камера,променени фази на газоразпределение с удължен рабо-
    тен процес ,смазочна система и др.Бъдещето на горивния двигател.