23 Април, 2018 11:37 9 140 15

Опасни ли са светодиодните фарове?

  • светодиодни фарове-
  • led-
  • кралски автомобилен клуб-
  • rac-
  • изследване-
  • проучване

Светодиодните фарове имат безспорни предимства пред халогенните и ксеноновите. Компактни са, харчат малко и служат дълго. Диодите не съдържат вредни вещества и не отделят ултравиолетово излъчване.

Изследване на Кралския автомобилен клуб на Великобритания обаче показва, че модерната технология крие опасност за участниците в движението. Експертите на RAC са установили, че вероятността светодиодни фарове да заслепят водачите в насрещното платно е много по-висока, отколкото при традиционните светлини.

Светлинният лъч на диодния фар е много по-концентриран и не се разсейва. Човешкото око пък възприема светлината от диодите като синьо-бяла и в тъмното тя изглежда много по-ярка, отколкото при халогенните фарове.

Проучването на RAC сочи, че 15% от водачите губят ориентация заради заслепяване от диодни светлини. От Кралския автомобилен клуб призовават за преразглеждане на съществуващите стандарти за автомобилни фарове, за да се повиши безопасността по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    54 18 Отговор
    Еми, спираме ги и връщаме газените лампи закачени на страничните огледала.
    Тъкмо ще и традиционно - типично по британски.
  • 2 Жорес

    22 7 Отговор
    Язека си светим с цигарениот фас... Бива.
  • 3 321

    26 15 Отговор
    Няма да е по британски, а по ганьовски! Хората, ще вземат под вмнимание изследването и ще решат проблема технически, а ти през това време ще си пасеш овцете.
  • 4 Шофиорът

    26 5 Отговор
    Опасни са да, особено ако си си ги сложил сам, диодни крушки на фарове на 20 години или ксенонови крушки дето им викат китайски електрожени и са забранени навсякъде само тук ни прецакват очите.

    Коментиран от #13

  • 5 Мартин

    20 15 Отговор
    Глупости. Отдавна светодиодните фарове са матрични и се изключват сектори от LED-матрицата, които биха заслепили насрещното движение. Има си камера зад предното стъкло, която следи насрещния трафик, има си и контролен модул, който следи и регулира фаровете в съответствие с пътната обстановка. Статията би важала само ако Дачия решат да оборудват варелите си с LED-светлини. При останалите производители гореспоменатите проблеми са меко казано невъзможни.

    Коментиран от #11

  • 6 Алфа Ромео

    10 1 Отговор
    А добър ден бе, уж сте учени ама малко бавно стопляте май, скапаните ксенони и те вадят очи....
  • 7 Шляхтиц

    15 2 Отговор
    След свечеряване и през нощта човешките, а и на голяма част от животните, очи преминават на тъй наречено нощно виждане и стават много по-чувствителни към червения спектър на светлината. Най-благоприятна и здравословна за очите е светлина от източник на топлина, каквото е например слънцето. Лампите с нажежаема нишка са най-благоприятният източник на светлина през нощта. Всякакви други луминисцентни, диодни и т.н. източници не са най-здравословни за човешките, а и за животинските очи.
  • 8 само LED

    0 6 Отговор
    горещо ги препоръчвам - повечето коли се карат през дена и LED фаровете се виждат то 100 KM
  • 9 Любопитен

    6 1 Отговор
    Калво им е на крушките ? Светят си, не вадят очи, еврини са . . . и т.н. . Със допустимите скорости вярвам, че осветяват доататъчно пътя .
  • 10 прост народ

    15 0 Отговор
    не знам дали заслепяват или не , ама половината коли са със вирнати нагоре фарове и като карат зад мен постоянно ми осветяват тавана на колата и трябва да си къртя огледалото за да мога да гледам , тия не виждат ли че пречат нямам думи
  • 11 Гледай и слушай

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мартин":

    Ако Дачия решат да сложат лед светлини,ще го направят!Ако вие решите да направите нещо полезно за човечеството,силно се съмнявам.Не бъдете толкова категоричен в изказванията.Монтирането на лед светлини не е проблем за който и да е производител,причините да не се прави са съвсем различни!

    Коментиран от #14

  • 12 Гост Р.

    2 3 Отговор
    LED светлините са добри удобни и подходящи. Създават добра осветеност на пътя и в града и извън него. Ползвал съм всички видове (без газовите лампи) и ЛЕД светлините са най-добри. Осветяването в огледалата се решава с автоматично затъмняващо се огледало. Съвременните автомобили стъклата са така проектирани че дори матрицата да не изключва не може да се заслепи водача...
    Проблема е в автомобилите от мезозойската ера, които по принцип са опасни както за водача и пътниците в тях та ка и за останалите
  • 13 DBS

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шофиорът":

    Да точно така.Ако не са на автоматичен режим,който реагира в повечето случаи бавно и в първия момент вади очи ,LED фаровете са си ОК.На къси не заслепява
    Проблема са точно изпълненията на старите коли независимо ксенон или LED.Идвете вадят очи.А на мокро е Ужас.
    Няма регулация на нищо за Ганя.
    Скоро ще трябва нощно време със слънчеви очила да се кара .
  • 14 123

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гледай и слушай":

    Разкажи ни, гледам "много" ги разбираш нещата. Поредния въздухар, който като няма какво да каже, само гледа да плюе.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.