Last news in Fakti

24 Април, 2018 17:00 2 360 26

Россвяз: Руската космическа индустрия е прекалено зависима от вносни части

  • россвяз-
  • космическа индустрия-
  • импортозамещение-
  • санкции

Делът на вносната електроника в руските спътници достига 70%, обяви зам. главният директор на "Россвяз" Игор Чурсин на конференцията Satellite Russia в Москва. Прекалената зависимост на руската космическа индустрия от чуждестранни част и компоненти поставя под въпрос бъдещето на комуникационните спътници "Экспресс-80" и "Экспресс-103", чието изстрелване е насрочено за 2019 г., но вероятно ще се наложи да бъде отложено заради санкциите на Запада.

Чурсин твърди, че се наблюдава известен напредък в разработката на руска електроника, но процесът на заместване на вноса ("импортозамещение") най-вероятно ще забави проектите. Процесът бил сложен и дълъг, но руските производители на електроника напредвали с по 10% на година в създаването на руски еквиваленти на вносните части.

Преди 4 години тогавашният директор на "Росэлектроника" Андрей Зверев обяви, че през 2017-2018 г. до 90% от всички електронни компоненти в руските спътници ще бъдат родно производство, а през 2019-а ще бъде изстрелян изцяло руски спътник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    26 11 Отговор
    ами сега!!!!
  • 2 гост

    36 8 Отговор
    ами то кой не е зависим от китайската и корейската електроника
  • 3 Реалист

    38 26 Отговор
    Еййййй, това не трябваше да го пишете - как сега рубладжиите ще обясняват за великата космическа програма на ботокса пути. Ми то не бяха двигатели, бурани, лайки. Пък сега - нямало електроника и части за спътниците. Ами да изстрелят някой гагарин или лайка да комуникира от космоса вместо електрониката.

    Забелязвам, че в статии касаещи раша, основната дума е "ЩЕ'. Даже в последното изречение е спомената 2 пъти.

    Изводите оставям на вас...

    Коментиран от #10

  • 4 Kcaniba

    31 17 Отговор
    Защо така другари? След путиномобила рисунките с новите пушкала...... Лъснаха лъжите и голите ни з.дници...а и деньги нет....
  • 5 гост

    35 17 Отговор
    Ама недейте така , ще докарате я аневризъм , я инфаркт на някой върл путинолюбец !! Как така 70% , ама това не може да бъде , руснаците всичко сами си правят , какви са тия провокации ??!!
  • 6 Kcaniba

    24 16 Отговор
    Ха-ха-ха империята с глинени крака! Наздраве на всички в коневръза, копейките ще намаляват прогресивно!Но вие се дръжте!Очаквайте новите ,стари опорни точки, че за всичко е виновна гейропа!
  • 7 русия е джудже

    24 11 Отговор
    Демек тук се обеснява ,че космическите "успехи" на Русия зависят от Запада.Въпреки ,че е спорно в момента ,дали руснаците въобще участват в космически разработки ,но според мен са просто в будна кома.
  • 8 А тъпите соросоиди се радват

    13 29 Отговор
    Господа радващи се соросоиди...и това ще се промени-както се промени ситуацията и с продуктовите санкции-спряха храните от Е.С. и вие са оакахте от радост-а сега вече всичко си произвеждат сами. Сега и този проблем ще го оправят-по същата схема. Вместо да се радвате-трябва да плачете-ама откъде толкова акъл? Рашаните ще станат независими в още една област-

    Коментиран от #11

  • 9 ЧебуРашка

    27 9 Отговор
    Глупости,росияните имат най развитата електронна индустрия но не я инсталират в спътниците щото хамерите ще я откраднът.Богатирът с най високите токчета като разбие империалистите ще въведе пълна електронизация на кочината с изцяло руска електроника.Мдаааа..

    Коментиран от #15

  • 10 Наблюдател

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ще -то е на мода а юристе, ще те. .......нали си знаеш ще те. ...........................много!

    Коментиран от #24

  • 11 гост

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "А тъпите соросоиди се радват":

    Ша станат независими кога на теб ти порасне IQ-то , демек никога !! То е едно и също да гледаш пилета и да произвеждаш чипове , а ??!! И то с "родното" оборудване , дето още е в 19 век !! Да ти покажа ли последната "руска" електроника , май беше с транзистори !!!! Дай да видим един чип руски барем и да е по-малък от тухла !!

    Коментиран от #16, #21

  • 12 НЯМА ПРОБЛЕМИ ЗАКРИВАМЕ РССКОСМОС

    13 3 Отговор
    Така по стар съветски модел закриваме и проблемът е приключен. Обективно Русия никога не е правила друго освен да изстрелва обитаеми снаряди в небето, натъпкани с чужда техника. Дори аварийната сигнална ракета с оранжев пушек им беше японска.
  • 13 Ники

    17 1 Отговор
    Стара практика от времето на СССР
    Копираха не само компоненти, но и цели машини, особено изчислителна техника - например IBM 360, 370... се появиха като ЕС ЕИМ (ние не оставахме по-назад). Пък как вървеше всичко!
  • 14 САНКЦИИТЕ ВЪРШАТ РАБОТА ЯВНО

    15 5 Отговор
    Покрай санкциите руснаците се научават да не ядат. Ако успеят да се научат и да не дишат, ще се отвори чудесната възможност да ги пратим всичките на Марс. Или на някой астероид и къшшш далеч от Земята.
  • 15 Ttt

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЧебуРашка":

    Така ги зарибяваха русофилите, за да са по верни на ушанките и да не губят респект!!!
  • 16 Random

    7 16 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ахахаха.
    "било с транзистори"....
    А, не, така не се бях смял отдавна.

    Абе умнико, транзистори има във всичко.
    В процесора на телефона ти са над милиард.

    Оле майко, и тия се имат за умни...

    Коментиран от #19

  • 17 Random

    9 15 Отговор
    Разликата между американската и руската космически организации е че руската поне си признава, докато хамериканската се опитва да скрие.

    Хамериканците ползват руски двигатели и китайска електроника.
    На руснаците ако не друго, поне двигателите им са си техни.

    Мисля че изводите сами можете да си ги направите, освен ако не сте русофоби де.

    Коментиран от #26

  • 18 Kcaniba

    11 4 Отговор
    Империята на злото и лъжата е на колене агонизира жалка картинка!

    Коментиран от #23

  • 19 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "Random":

    Много добре знам какво е транзистор за твое съжаление , имах предвид , че руските са колкото китайски чип със споменатите милиарди и това е върховното постижение на руската "електроника" !!! Та чакам за руски чип с "милиарди транзистори" и повтарям , да не е по-голям от тухла !!
  • 20 Пхахах

    9 3 Отговор
    Леле.. ше стане с руска електроника, ама някой друг път.. братушки света е в друго измерение на електрониката, това е технология от бъдещето. Русия няма шанс в този сектор, единствено може да купува остарели технологии и да ги разучава... с нищожен шанс да ги репликира успешно. Ше си купуват, няма лошо, всички купуват.
  • 21 Чип без транзистор

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    гост пак ли плюеш кръв стига спри се малко.
    Не просто чипове, хората и процесори произвеждат: Байкал, Елбрус.
    Не са като Американците но хората се опитват, развиват се.
    Колкото и да ти е чудно в космонавтиката електрониката не е на първо място. Погледни с какви чипове отидоха до луната и обиколига цялата слънчева система.
  • 22 Ощърбий

    7 5 Отговор
    Пияници. Кво друго от тях да очакваш/
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Реалист

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    С гръб ли ще ми заходиш? Айде откажи се, не си падам по тея с объркана полова идентичност като тебе. Хетеросексуален съм.

    По темата - когато сайтове като тоя въведат регистриране с идентификация, тогава и ще настъпи края на тролчета като теб.

    Кажи нещо за руските спътници по-добре ушанка...
  • 25 Рубладжийче

    6 3 Отговор
    Само руските гниди се заблуждават, че руската кочина си е самодостатъчна.
  • 26 касапина

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Random":

    Не е китайска а тайванска електроника по добра е от китайската макар че и те са китайци но има голяма разлика най качествените компоненти са тайванските Не случайно ASUS и FOXCONN произвеждаха компютрите и електрониката даже и кабелите на совалките