Last news in Fakti

1 Май, 2018 09:49 9 603 9

Формула 1 на кариерните самосвали

  • kress-
  • 200ciii coal hauler-
  • кариерен самосвал

Кариерните самосвали за въглища се различават от обичайните камиони за превоз на руда. Удължените им каросерии приличат на състезателни болиди, формата им е странна, а товарната платформа е разположена много ниско. Най-забележителни в този клас пък са машините на американската компания Kress.

Тези самосвали за превоз на въглища не могат да се видят по пътната мрежа. Движат се само по специално положени трасета, тъй като натоварването на всяка от осите надхвърля 50 тона, а габаритната широчина е много повече от допустимите 2.5 метра.

Особена е и конструкцията с широко шаси и долно разтоварване. Някои от тези машини са като истински заводи на колела. Имат гигантски размери и невероятни умения - като Kress 200CIII Coal Hauler.

Kress Corporation е основана през 1965 г. Произвежда специализирано промишлено оборудване за превоз и обработка на стомана, шлака, въглища и други тежки материали, използвани в металургичните заводи и добивната промишленост.

Kress 200CIII Coal Hauler, разработен за експлоатация във въглищни кариери, е от т.нар. "дънни" самосвали. Притежава най-високите показатели на съотношение между полезно натоварване и тегло, предлага най-ниската себестойност за превоз на тон материал и развива най-високата скорост за такъв род машини - до 68 км/ч.

Задвижването е поверено на дизел Cat 3512B HD с мощност 2 100 к.с., за чийто апетит се грижи резервоар с обем 2 800 литра. Легенът може да превозва товари с обем от 228 до 298 кубически метра в зависимост от плътността. Товароносимостта е 220 тона, но камионът е невероятно маневрен и може практически да се върти на място, тъй като колелата, напомпани с азот, завиват на 85 градуса.

Специалната конструкция на шасито намалява до минимум вибрациите, които се предават на кабината при движение по неравна повърхност и поддържа равномерно разпределение на натоварването върху всички колела. Окачването поглъща ударите и позволява на камиона да вози като на въздушна възглавница.

Най-характерната особеност на Kress 200CIII Coal Hauler е каросерията със система от 4 X-образни ребра в четирите края, които осигуряват нужната устойчивост на усукване. Тази конструкция и разполагането на заваръчните шевове в зони с ниско натоварване позволяват каросерията да бъде изработена от по-тънка стомана A514, което намалява теглото и гарантира необходимата здравина.

Габаритите на Kress 200CIII Coal Hauler лесно могат заблудят незапознатите за скоростните им качества и повратливостта. В този клип случайни минувачи изпробват своя Jeep Wrangler Rubicon срещу такъв кариерен самосвал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sky-blue

    40 12 Отговор
    Само ще пиша БЕЛАЗ 75710 пренася скромните 450тона

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Okoto na Jupiter

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "Sky-blue":

    А аз ще допълня, че БЕЛАЗ има най-добър показател по съотношение разход/полезен товар и затова продава в 168 държави в света.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 zzzzzzzz

    10 1 Отговор
    Шшшшш сериозна машина ми с вижда.Дано не им се налага да помпят гумите на ръка! Хи хи
  • 6 Ай стига бе

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Sky-blue":

    И кое налага сравнението му с Белаз?И кой тук изобщо прави сравнение с нещо и някой освен теб?Поредното заяждане,коя империя на злото е по по най!
  • 7 Чугуна си е чугун

    10 2 Отговор
    Чугуни,камиона се прави в Беларус!
  • 8 123

    1 2 Отговор
    Еееех, те това е машина, технология. Да видят шпековете дето се кланят на Тесла в другата статия. Те това е машина. Вашето е конфекция.
  • 9 Зорлем

    1 0 Отговор
    Малей, каква ли е трансмисията за този двигател, че в спецификациите я дават автоматик с 6 продавки напред, като само първа и задна са през хидротрансформатор!