Last news in Fakti

9 Май, 2018 12:35 1 906 3

Uber покори сушата, да се готви въздухът

  • uber-
  • летящо такси

Кашата, която забърка едно от автономните таксита на Uber, очевидно не пречи на плановете на компанията за господство във въздушните превози. На втората си ежегодна конференция в Лос Анджелис фирмата представи най-новата си концепция за летящ автомобил.

Апаратът, който трябва да започне да работи като въздушно такси през 2023 г., представлява хибрид между самолет и вертолет. Вместо опашен винт конструкцията има четири хоризонтални ротора.

Те осигуряват подемна сила, а когато апаратът е приземен, могат да се сгънат, за да не заемат място. Пети ротор отговаря за движението напред. Ако някой от двигателите излезе от строя, останалите гарантират безопасно приземяване.

Според Uber конструктивната схема осигурява много по-тиха работа от традиционните съосни ротори и по-нисък разход на енергия. Моторите ще се захранват с електричество, а стандартната работна височина на летящото такси ще бъде между 300 и 600 метра.

В момента поне 19 компании работят над подобни проекти. Собствени летящи таксита развиват Boeing, Airbus и Kitty Hawk на съоснователя на Google Лари Пейдж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел Компанейро

    3 1 Отговор
    С моята къмпани стават вече 20! Ние сме най-напред в разработките - при отказ на електромоторите ще се каца върху парцалени възглавници втора употреба или (това е втора степен на защита) - върху стари кашони от лютеница. Безопасно и атрактивно плюс мнооооого адреналин! Гарантирано!
  • 2 Зорлем

    4 0 Отговор
    Хубаво пишат, че моторите ще се захранват с електричество, но не пишат откъде ще идва това електричество. Предполагаме батерии, но по-интересно е какви точно, че при теглото на сегашните...

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    Е няма да са оловно-цинкови. Актуалните разработки имат възможност за 60мин полет. Добре е да се замислят за аварйина система с парашут, конструкцията позволява свободен достъп до горната част, при голяма авария и отказ на батерията, а не на един мотор. Колата на Юбър убила пешеходка наскоро е била нова версия с 1, а не с 5 лидара и оттам са намалили мерките за сигурност. Ако подходят по същия начин със летателен апарат то няма как да спечелят публично одобрение. Според мен малка газова турбина-генератор, която да захранва електромоторите е най-доброто в такива случай. Има подобни коли вече.