1 886 5

Изчислиха колко тежат живите организми на Земята

Георги Касабов

Учени от Израел и САЩ сметнаха масата на всички живи организми, обитаващи планетата ни, съобщава сп. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS - официалният орган на Американската академия на науките). Според новите изчисления въглеродът в растенията и животните на Земята тежи 550 гигатона (милиона тона).

Учените не са смятали теглото на други елементи в състава на живите организми. По-голямата част от тях така или иначе е вода, която не е взета под внимание при изчисленията.

450 от тези 550 гигатона (80% от цялата биомаса) се падат на въглерода в растенията. 70 гигатона (13%) влизат в състава на бактериалните клетки, а 12 гигатона (2%) - на гъбите. Животните на Земята тежат едва 2 гигатона, половината от които съставят телата на насекомите, паяко- и ракообразните.

Въглеродът, който влиза в състава на човешките тела, тежи 0,06 гигатона. Това може да изглежда незначителна маса, но тя е повече от теглото на всички диви млекопитаещи на планетата ни.

Опитомените животни обаче тежат много повече от човечество. Масата на рогатия добитък, свините, домашните любимци и т.н. нахвърля 20 пъти тази на хората. За последните 10 000 години човешката дейност е унищожила половината растения на планетата.

Тези изчисления са интересни, но не дават пълна картина за масата на всички живи организми на Земята, защото не отчитат основния източник на белтъчини - почвените микроорганизми. Рон Мило, еколог от института "Вайцман" в Израел, и колегите му обаче се надяват да изработят методология за оценка на тази биомаса до края на годината.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПОЗНАВАЧ
  Отговор
  1 14:18  23.05.18
  Гигатонове = милиарди тонове ЕЕЕЕЕЕЕЕЙ....
 • Невежа-неграмотен
  Отговор
  2 18:42  23.05.18
  Гига=10 на девета степен, т. е. единица с ДЕВЕТ нули, т. е. един милиард. Щом не знаете елементарни неща, как да ви вярва човек, че изобщо разбирате за какво пишете...

  Коментиран от #4

 • Прост католик
  Отговор
  3 00:39  24.05.18
  Кви милиони уа, напрао ИЛЯДИ...
 • Да да
  Отговор
  4 11:26  24.05.18

  До коментар #2 от "Невежа-неграмотен":

  По-интересен е момента в който питаш някой за килотон! А има и тежки размислинза килограм! За гигабайти,мега- и терабайти обаче знаят :)))). Оператора им го казва,когато са на мобилен :))))). Най-хубаво е при километър! Как звучи мега-километри :)))))
 • Простакела
  Отговор
  5 01:47  25.05.18
  Въъ, наскоро поисках да ми претеглят три четвърти килограма сирене. Дамата зад щанда ме погледна объркано ( а аз мислено иззлорадствах. Изобличих я в незнание, викам си.) Тя обаче изобщо не разбра, че я гъбаркам, ами ми вика: -По-точно? Три или четири? Офф, неам нерви вече... Ами ако бях поискала 75 дециграма?!

Напиши коментар:


Публикувай