24 Май, 2018 11:23 4 562 39

Нови електромотори от Peugeot и Nidec

  • psa-
  • peugeot-
  • nidec-
  • електромотори
Нови електромотори от Peugeot и Nidec - 1

Шигенобу Нагамори и Карлос Таварес, главни изпълнителни директори съответно на Nidec и PSA Group, одобриха основаването на Nidec-PSA emotors– новото съвместно дружество на Nidec Leroy-Somer и PSA Group, посветено на проектирането, разработването, производството и продажбата на тягови електродвигатели.

Четиридесет инженери вече са наети и постъпиха в седалището на съвместното дружество в Кариер-су-Поаси близо до Париж. До края на лятото се очаква още тридесет инженери да се присъединят към този обект, където е създадена специална зона за проучване и разработване. Те ще проектират нови тягови електродвигатели, които ще се произвеждат в завода в Тремери, регион Мозел във Франция, и ще бъдат интегрирани в меки хибридни (MHEV), електрически (EV) и Plug-in хибридни (PHEV) автомобили.

Двамата главни изпълнителни директори признават стратегическото значение на мощния тягов двигател за електрическите автомобили и двете групи ще инвестират 220 милиона евро в основаването на това съвместно дружество. Това ще подкрепи офанзивата за електрификация на PSA Group, като до 2025 г. 100% от автомобилната гама на Групата ще включва електрифицирани версии.

Нови електромотори от Peugeot и Nidec


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 6 Отговор
    Тези инженери да се допитат до Дмитрий Дуюнов за производството на електродвигател за електромобил !!! Той вече произвежда такива в Италия !!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 аууууууууу

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Не се притеснявай- 50 човека са това, ще го направят и без да питат.
  • 3 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Тооо па. Какво искаш да кажеш?
  • 4 Незнайко

    1 0 Отговор
    Славянка се нарича неговата намотка!!!
  • 5 Незнайко

    0 1 Отговор
    Славянка се нарича неговата намотка!!!
  • 6 Антиелектрика

    1 6 Отговор
    Тези пък ще наемат инженери за технология, която е по-стара от ДВГ! Какво има да проектират, като всичко за електромобилите е измислено още преди 150 години и от тогава нищо не се е променило? Пак искат да скубят пари от бедните хора!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    А ти пак пишеш с моя ник и затвърждаваш изключително жалката си особа!
  • 8 Антиелектрика2

    2 3 Отговор
    Брато, за първи път пиша с ника ти и написах нещо, което ти лично си писал много пъти и аз съм съгласен с него да ти спестя писането. Извинявай ако съм те обидил. Какво ги превъзнасят тия електрокари? Ако не са забраните, никой няма да ги погледне, защото са по-стара технология и нямат бъдеще. Историята ги е отрекла още преди 100 години и само технически неграмотни могат да вярват, че коли на батерии стават за нещо различно от детски колички.

    Коментиран от #18, #23

  • 9 фдфдфд

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Това че ти си мислиш че няма промени в конструкцията на електромоторите си е твой проблем.

    Много си отворен на тема електромобили ама грам идея си нямаш какви специфични решения има вградени в електродвигателите на Тесла например.

    Коментиран от #13

  • 10 гост

    6 1 Отговор
    Ами така е , автопроизводители се готвят за електромотори , петролопроизводители се готвят за батерии , само Ганя като папагал се кълне в ДВГ и вика "слава Росии" !!!
    Британската петролна компания BP инвестира 20 млн. долара в израелската стартираща компания StoreDot, която твърди, че батериите й могат да зареждат електромобили за пет минути, предава CNBC.
    Петролният гигант съобщи, че подразделението й за рисков капитал BP Ventures инвестира в базираната в Тел Авив компания, която се стреми да намали емисиите на парникови газове в операциите си.

    „Ултрабързото зареждане е в основата на стратегията за електрификация на BP. Технологията на StoreDot показва истински потенциал за автомобилните батерии, които могат да се зареждат за същото време, колкото е необходимо за напълването на резервоара за гориво“, каза представителят на BP Туфан Ергинбилджик в комюнике. Подразделението за рисков капитал на BP инвестира в началото на годината пет милиона долара в стартъп компанията FreeWire, която произвежда мобилни станции за зареждане на електромобили.

    Коментиран от #19

  • 11 goro

    0 0 Отговор
    Parad na izmamnicite.2 godini rabotih v Nidec Italia.Tam 4ujdencite polu4avat 50-60 procenta ot oficialnoto vaznagrajdenie.Niama plateni otpuski, niama bolni4ni , niama 13 zaplata niama kupon za stola/kakavto ima6e za vsi4ki italinci/.Vaob6te zavod izgraden varhu salzi i pot na hora kato men.Ne mi gi hvalete.....

    Коментиран от #12, #15

  • 12 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "goro":

    Явно от много работа си забравил и кирилицата , нали ??!! А ти какво очакваш да идеш вчера и да те посрещнат като цар ??!! Те ако искаха да плащат като на италианци , щяха да си вземат италианци , ти за какво си им , че нещо не се сещам ??!! Що не пробваш в Турция или в Китай или в любимата на селяните Раша ??!! Да видиш какви "отпуски , болнични и най-вече "заплата" ще видиш ??!! Аман от мрънкачи дето си мислят , че са най-ценния "материал" , а ги бива само да дирят на баницата мекото !!! Като си много оправен що не се пробваш сам колко ти държи д-то , ни началник , ни "сълзи и пот" ще ти трябват , а ??!!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "goro":

    И за твое сведение много скоро не на чужденците ще вдигнат заплатите , а и на италианците ще ги свалят , затова набират други направо с новите заплати , друг начин да има производство в Европа при наличието на китайското с техните цени НЯМА !!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "goro":

    Ами да , щом някой ти казва истината , значи са лични нападки !! Да ме осведомиш на какво отгоре очакваш да идеш в тая фирма и още първата, втората година да получаваш колкото местните , които на всичкото отгоре са под защитата на италиански СИНДИКАТИ !!!! Ако си мислиш ,че на фирмата и е голям кеф да им плаща повече отколкото заслужават , на си познал ! И ще направят каквото трябва за да го променят !!! Критерият за заплати в ПРОИЗВОДСТВОТО вече се казва Китай и ако засега успяват с някакви мита и изкуствени ограничения да ги спират , до 6-7 години максимум това ще е невъзможно !
  • 18 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антиелектрика2":

    Ами защото по този начин човек губи идентичността си. Да не говорим, че онова човече се опитва постоянно да пише с моя ник някакви простотии, защото друго не може да измисли.
    За това е хубаво човек да има идентичност, иначе ще им паднем на нивото на електрофилите, които тролят с различни никове.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Картел

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    Цената на петрола се вдига заради петролния картел, който дори не се притеснява да се нарече публично Картел и да заяви публично целта си да държи цената на нефта висока. Това са една шепа хора.

    Как си представяш вдигането на тока, при положение че всеки може да си го произведе? Ще е скъпо само в кратки периоди в годината.

    Коментиран от #21

  • 21 Антиелектрика

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Картел":

    С твоите глупости изобщо нямам намерение да се занимавам.
    Ще произвеждаш ток на кукуво лято - те акумулаторите и генераторите растат по дърветата и хич няма да има картели!

    Вие зелените лъжци сте изключително нагли!

    Коментиран от #22

  • 22 Картел

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Антиелектрика":

    1.Цената на фотоволтаичните системи пада с 20% всяка година от десетилетия и не спира да пада.
    2.Цената им вече зависи почти изцяло от цената на енергията с която се произвеждат, защото производството им е енергоемко.

    3.Цената на енергията от фотоволтаиците вече е по-ниска от всички останали източници.


    Всеки който има акъл за 2 стотинки в главата, може да направи елементарната връзка между тези 3 точки. Цената на фотоволтаичните панели вече е прекалено ниска, но няма никакви изгледи да спре да пада. Освен ако не въведат разрешителни за закупуване на фотоволтаици, не виждам как някой ще те спре да си произвеждаш евтин ток, с който да си зареждаш електромобила или да го продаваш на някой от десетките търговци на енергия или директно на някой потребител. Въпрос на организация. Технологиите вече съществуват и работят на много места по света.
    Тенденциите вече не са да произвеждаш повече енергия, когато има нужда, а точно обратното - да ползваш енергията, когато е евтина и я има в излишък.

    Коментиран от #28

  • 23 Ищван Чурка

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антиелектрика2":

    Хо хо хооо! Щом се чувстваш комфортно да си се представяш като технически грамотен, ок! Само че ние как да си представим като грамотен някой, дето не може да оживее 40 мин. заключен в гараж с любимата му бутална кола на празен ход?! Грамотен ли е някой, дето не прави разлика между вечен електромотор с няколкостотин коня и големина на диня и 4-цилиндрова ярмомелка с чугунен блок, тегло 225 кила и смешен въртящ момент, която пуши синьо или черно, понеже са й заминали маслени семеринги и която трака сутрин при палене, понеже да й заминали повдигачите на клапаните и обтегача на веригата?!
    И се имаш за "технически грамотен" - ма кой ви ги слага тея купешки изрази в главите, не мога да разбера : D

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ищван Чурка":

    Ами човека поне ти е написал нещо, ама ти както винаги не може да го проумееш!
    Ти да не би да можеш да издържиш като бръкнеш в контакта или като пийнеш киселинка от електролита на батерийката?
    Пък за вечен двигател не съм чувал да има - той ще да е левитиращ някакъв и сигурно няма лагери?
    Май единственото вечно тук е твоята изключителна глупост!!!
  • 25 Антиелектрика 2

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ищван Чурка":

    Ами ти колко ускорения мислиш, че ще направиш преди да се разболееш от рак? Знаеш ли, че при всяко ускорение батерията и двигателя излъчват радиация, която е по-мощна ор това да ти направят рентгенова снимка? Мощността на един рентгенов апарат е 40 киловата, а ти говориш за няколкостотин киловата електродвигател.

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антиелектрика 2":

    Що ли така удобно пропускаш , че в рентгеновия апарат тая радиация се изпуска , за да може въобще да снима , тоест да си върши работата за която е направен , а ? И досега не съм чул някой да е хванал рак от рентген , да ни покажеш барем един , а ? Ама доказан , а не от агенция "една жена ми каза" !!!
  • 27 Антиелектрика 2

    1 2 Отговор
    Ами откривателя на рентгеновите лъчи например Мария Кюри.
  • 28 Вампир

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Картел":

    Картел ти колко панела имаш на покрива на колибата си???
    Нали ти ревеше що енергото не искат да монтират двупосочен електромер и така не излизали сметките :)))).
    А какво да кажем за малките ФЕЦ дето ореваха цяла България че искали да ги фалират като малко по-малко искат да им отрежат субсидииките. 30ст/ кВч е сладко нали всеки иска да пие кръвчица ама като стане въпрос за производство за собствени нужди ааааааааа тогава не става :))).

    Коментиран от #29

  • 29 Електромер без посока

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Вампир":

    Ами няма как да излезнат сметките, ако не ти сменят електромера. Знаеш ли какво става в момента, ако решиш да си инсталираш фотоволтаици и да подаряваш излишъкът на доставчика?

    Ако днес произведеш и му подариш 10 киловатчаса, а ползваш от него само 2 киловатчаса, ще трябва да му платиш 12 киловатчаса. Това честно и справедливо ли ти се струва? Електромера въобще не отчита посоката и добавя към сметката ти всичко което подариш на енергото. Не знам колко трябва да си ненормален за да се закачиш при тези условия. Монтирането на двупосочен електромер, не означава автоматично ползване на субсидии, точно както отглеждането на крава или засаждането на нива не е задължително обвързано с използване на субсидии, въпреки че ако желаеш може да кандидатстваш.

    Коментиран от #30

  • 30 Вампир

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Електромер без посока":

    Андрешко ще си направиш собствена мрежа, толкова ли е трудно? В края на краищата искаш да си независим или търговец???
    Ако искаш да си търговец регистрирай се по надлежният ред и на борсата!!!
    Аз ако произвеждам 2 кг. домати мога ли да ходя да ги продавам в Кауфланд????
  • 31 Електромер без посока

    0 0 Отговор
    И по каква логика трябва да си продавам тока на АЕЦ Козлодуй, за да може той да го продаде на някой друг?

    Защо трябва да си продам двата килограма домати на Кауфланд за да може съседът ми да си ги купя от там, а да не ги продам направо на съседа?

    Земеделските производители не са длъжни да се регистрират като търговци.

    Ако поискам мога да продавам и на Кауфланд. Просто ще намеря търговец който продава домати и ще продавам продукцията си на него, точно както ще мога да се договоря с търговец на енергия след няколко години, когато влязат в сила законовите промени. Бартера е напълно законна сделка. Ако не съм нетен производител, а съм нетен консуматор, тоест ако ползвам повече енергия отколкото произвеждам и предоставям на мрежата на годишна база, няма никакво основание да се регистрирам като търговец или производител.

    Чудно ми е защо си вреш главата в паничката на другия, а не погледнеш общата картина? С какво ще ти навреди съседът, ако продава енергията си на пазарни цени, а ти я ползваш без да се налага да преминава през далекопроводи трансформатори, без да се налага да си горят въглища заради нея, без да се налага да плащаш такси за пренос, което ще рече енергията да ти е по-евтина, ако се договорите със съседа да влезете в една група и да плащаш само минимална такса за пренос, като комисион за търговеца?

    Не искаш нали? Не е важно ти да си добре и да плащаш по-евтин ток, по-важното е съседът да е зле! Няма да му пълниш гушата я! Онези по

    Коментиран от #32

  • 32 Вампир

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Електромер без посока":

    1.Продавал бил на АЕЦ Козлодуй???Това беше МИСЪЛ НА ГОДИНАТА :).
    2.Еми продай ги на съседа нали и аз това казвам, щом ги иска да плати цената и ДДСто а ти данък печалба!!!! НЕК не ти иска мижавите кВч аз мога ли да опъна жена ти ако тя не иска щото Държавата казва така????
    Има борса за тази работа казваш утре продавам 2 кВч намираш кой да ги купи плащаш си данъка и си ти не НЕК да се мъчи да намира пазар за мижавите ти и нередовни Квч!!!!!!
    3.Вра я защото не искаш да ходиш на борсата а да си поредният тарикат на който да му САНИРАМ ЖИЛИЩЕТО щото си некадърен да си купиш ново такова с изолация!!!!!!
    4.А как смяташ да става профилактиката на мрежата, кой ще гарантира че по контура не тече ток ти ли ????

    Коментиран от #33

  • 33 Електромер без посока

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Вампир":

    Изключително некомпетентни въпроси показващи абсолютното непознаване на материята.

    ДДС кой плаща купувача, а не продавача. Ако имам фирма както препоръчваш и платя 1200 лв за ток, ще ми приспаднат 200 лв ДДС и държавата няма да получи нищо. Ако за същото време произведа ток за 500 лв и ти го продам, ще трябва да ми платиш 100 лв ДДС, което аз ще внеса на държавата. От всичко държавата ще получи 100 лв

    Ако не съм фирма, няма да ми приспаднат ддс-то и държавата ще получи 300 лв.

    Данък печалба се плаща и от физически лица, които са длъжни в края на годината да декларират доходите си, А това са доходи които не могат да скрият както тези от двете кила домати.

    Заради такива които си врат главата без да разбират, като искат или не искат еди-какво си, манипулирани от нечие мнение, като например за евтиният ток от АЕЦ Белене, скоро няма да се оправим.

    Колкото до безопасността, всички мрежови инвертори работят само и единствено когато има напрежение в мрежата, защото го следят във всяка стотна от секундата и копират честотата и увеличават напрежението спрямо мрежовото, за да инжектират необходимата мощност в нея. Ако няма напрежение, инверторите няма какво да инжектират и Не отдават нищо в мрежата, докато не се възстанови мрежовото напрежение.

    Както виждаш на всичките ти въпроси има елементарни отговори, които би трябвало да се знаят от обща култура от всеки, който се захваща с такъв спор с претенции за компетентност.

    Коментиран от #34

  • 34 Вампир

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Електромер без посока":

    Ти не можеш да четеш :))) явно си електрика както си и знаех.
    Я пак прочети ти или съседа ще плати ДДСто неграмотнико???
    Да ти ще платиш данък за това че продаваш и реализираш печалба освен ако не твърдиш че продаваш на загуба???Или ако не криеш това което е противозаконно!!!!
    Ти ли ще гарантираш изправността на инвертора неграмотнико, пази боже та ти не правиш разлика между ток и напрежение между киловат и мегават леле малеее!!!!!!
    3.Като много знаеш купи си инвертор дето да следи консумираната и произведената мощност ако произведената е в повече да те откача от мрежата!!!!!
    Никой няма нужда от твоята енергия проумей го!!!!!!!!!!!!!като си тарикат ходи на борсата не ни занимавай с глупости аз нито искам да си призвеждам тока нито водата нито интернета нито дори картофите и доматите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Няма как да товариш НЕК с простотиите и най-вече неграмотноста ти!!!!!
    Аз произвеждам каквото мога и го правя добре.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Вампир":

    Ти сега ли разбра, че това е оня многоников трол?
    Той е неспасяем случай, явно още не са измисли лекарства за него.
    Кой нормален ще пише в една тема с няколко ника, освен ако не е болен от параноидна шизофрения?
  • 36 Електромер без посока

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Вампир":

    То не е въпроса да може да четеш, това го може всеки първолак, въпросът е да разбираш прочетеното, а зад колкото и ника да се криеш, не можеш да скриеш некомпетентността си.

    От предишно мнение "Ако не съм нетен производител, а съм нетен консуматор, тоест ако ползвам повече енергия отколкото произвеждам и предоставям на мрежата на годишна база, няма никакво основание да се регистрирам като търговец или производител."

    Ако произвеждам ток за 500 лв, а изразходвам за 1000, то съм нетен потребител и съм на загуба 500 лв. Какво ще ми облагат с данъци? Загубата?

    Съвсем малко акъл се иска за да го разбереш, ама съвсем мъничко.

    Правиш ли разлика между НЕК, ЕСО, електроразпределително предприятие, търговец на енергия, борса, балансираща група и т.н.


    Какво общо има НЕК, ако искаш да продадеш или подариш енергия на съседа си?

    Коментиран от #37

  • 37 Вампир

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Електромер без посока":

    ХаХааааааааааа ти си неграмотника на годината затова може да си плямпаш че се крия зад някакви имена само не казвай че се крия зад ЕЛЕКТРИКА и гост че сраааааааааааааааааааам.
    Та значи аз като продам 200 кила домати на кауфланд ще кажа на данъчните виж какво ама аз ям като прасе домати с кофите така че аз не съм търговец:))). И после те ще мерят изпражненията ти да видят колко домати си изял неграмотник.
    Щом ще продаваш ще си плащаш щото твоите братя трябва да ядът а аз също не искам да си плащам ДДС , ДОД, Кор. Данък, Дивидент, не искам да ти плащам лечението и спонсорирам чавето ти да ходи на детска градина и училище ама го правя.
    Прочети закона и ще разбереш какво общо има НЕК. Като искаш да продаваш ще минеш през Борсата ти ще платиш данък печалба или патентен данък, съседа ДДС и толкова. Ако искаш на съседско начало отделна мрежа и си прави каквото искаш.
    В края на краищата отново лъсва нагластта ви под прикритието уж на независимост искаш да продаваш без да плащаш данъци, само субсидии, преференции и безплатни неща са в главата ви. Да ви купя един апартамент , един мерцедес, да ви направя деца а вие само ще плюскате не ви ли е срам. НЕК ти казва аз твоята енергия не я искам ходи на борсата и толкова, ама ти искаш да мишкуваш да се криеш като цигарите без бандерол та продавачите са нетни консуматори та нали всеки продавач пуши като ТЕЦ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #38

  • 38 Електромер без посока

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Вампир":

    Вярно си вампирясъл! Ако някога си имал фирма, щеше да знаеш, че токът и горивото са ти разход и се приспадат от печалбата.НА ВСЯКА ЕДНА ФИРМА, независимо с какво се занимава. Дадох ти конкретни данни, обясни какъв данък ще трябва да платя?

    Ако тази година купя фотоволтаици за 12 000 лв. с ДДС и продам ток за 500лв , а купя за 1200 лв

    Ако съм физическо лице, държавата ще получи от мен 2000 лв.ДДС от панелите, 200лв. ДДС от покупката на ток, а ще вземе и 100лв. ДДС от продадения от мен ток. Общо 2300лв.

    Ако съм фирма, ще ми ВЪРНЕ 2000лв. ДДС, от панелите и още 200лв от тока, ще му приспадне 1000лв от печалбата, за разход за ток, ще ми приспада всяка година амортизация на панелите от печалбата, да рачем 10 години по 1000лв, и ще изкара 100лв от ДДС от продадения ток, защото печалба очевидно няма и няма как да има поне десетина години, и всичко е НАПЪЛНО ЗАКОННО без никакви измами. А дори не съм включил таксите за счетоводителя!

    Сега разбираш ли, че никой не печели от това, което предлагаш, а всички губят?

    Сега освен цената на системата, се плащат и едни 5000лв законен рекет на "наши" фирми за "проект" , който на практика представлява подпис върху препоръчаната от производителя на инвертора схема на свързване. На това ли му казваш "справедливо"? Кой печели от това? С 500лв доход годишно от продажбата на енергия, как се избива тази такса? Ами разходи за счетоводството?

    Коментиран от #39

  • 39 Вампир

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Електромер без посока":

    Сори мен който не може да прави бизнес да сади картофи.
    Отиваш на борсата и това е, едно е да произвеждаш нещо и да ти приспадат ДДС от ток и гориво което използваш за производството друго е да ПРОДАВАШ правиш ли разлика???
    Отиваш на борсата плащаш си данъците иначе глоба!!!!!!!
    Пак те питам зора да ПРОДАВАШ ЛИ Е?????????
    Пак те питам зора да ПРОДАВАШ ЛИ Е?????????
    Пак те питам зора да ПРОДАВАШ ЛИ Е?????????
    НЕК не ти иска енергията така че единственото разумно решение е през борсата и всичко да се регулира.