2 640 7

Джобен следотърсач

Георги Касабов

Отивате на палатки, намирате се в непознат град или просто сте на многолюдно събитие с децата и се боите да не ги изгубите? Геолокационният тракер LynQ е идеално решение за подобни случаи. Батериите на смартфоните се изтощават, мрежа има не навсякъде, а картите на Google искат връзка с интернет. LynQ не страда от такива недостатъци.

Джаджата прилича на 2/3 от фиджет спинър, побира се в джоба или може да се окачи на горна дреха, а работата с него е елементарна. Може да се ползва и в група до 12 души - устройствата се съединяват едно с друго и всеки може да провери къде са останалите.

LynQ има обсег около 5 километра и позволява изпращане на кратки съобщения между членовете на групата. На предната страна има екран с електронно мастило, който харчи малко енергия. На него излиза името на търсения човек, направлението в което се намира и разстоянието до неговото устройство. Въвеждането на имената за идентификация става без клавиатура.

Батерията на LynQ издържа до три дни. Електронният следотърсач даже е сертифициран от американските военни. Комплект от два тракера струва $154 (€133) и може да се поръча от Indiegogo.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • алекс
  Отговор
  1 12:22  29.05.18
  Ако алпиниста имаше такова ..................................
 • планинар
  Отговор
  2 12:55  29.05.18
  тея 5км радиус, ако са в силно пресечна и гориста местност, мално ме съмнява да проработи, но знаеш ли ...

  Коментиран от #3

 • Друг планинар
  Отговор
  3 13:24  29.05.18

  До коментар #2 от "планинар":

  Потърсих някакви технически данни, но не намерих. В този корпус без проблем може да се побере 1W предавател, и със сигурност има читав суперхетеродинен приемник. В САЩ любителските честоти са на 462-467 Мхз, вероятно тези джаджи работят в подобен диапазон и при читав хардуер не е проблем да се покрият 3-5 км, дори и на пресечен терен. Много хубава идея. Руската армия вече експлоатират подобни устройства, но са часовници - "Стрелец-Часовой-1СВ" . Имат пулсомер, GPS и други сензори, които освен разстояние и посока, дават жизнени показатели. Ако убият войника, това веднага се разбира от всички останали.

  Коментиран от #4

 • Иванов
  Отговор
  4 13:48  30.05.18

  До коментар #3 от "Друг планинар":

  Москалите един тел с китайски части не могат да сглобят като хората, мобилни часовници ще правят... Мисля, че и на цивилните си часовници, започнаха да монтират механизъм на Сейко, който наистина е уникално здрав и издръжлив при отрицателни температури.

  Коментиран от #5

 • Друг планинар
  Отговор
  5 14:31  30.05.18

  До коментар #4 от "Иванов":

  Чудех се дали да отговарям на тролове, мисля, че руската разработка е по-интересна. Иванов, фърли едно око тука (не е фейк на Мосфилм):https://www.youtube.com/watch?v=SnB2kYEYtfk - демонстрация на джаджата и софтуера към нея. Устройството хвърля сигнал до базовата станция на 50 км. , направо не ми побира акъла руснаците как са побрали толкова мощен предавател в часовник, а си мисля, че имам идея от предаватели. Другото, което ми идва наум - как е защитена връзката от вражеското електронно разузнаване, което от дронове ще може да засича източника на сигнала, дори да не може да го декодира в реално време... Стига с тези манти за руските чайници и лади... Събудете се. Руснаците в момента са водеща сила в сферата на изкуствения интелект.

  Коментиран от #6

 • JEEP
  Отговор
  6 15:27  30.05.18

  До коментар #5 от "Друг планинар":

  Всичко опира до честота, терен и предавател. При руското играта не е като с радиостанцията. Часовника предава само статус - примерно един импулс=ок, все едно да излъчиш точка или тире по морза. За няма и четвърт от секундата може да се приложи и по голяма мощност без особен проблем. 50км може да са и малко и много.

  Коментиран от #7

 • Друг планинар
  Отговор
  7 17:49  30.05.18

  До коментар #6 от "JEEP":

  Часовника предава само статус - примерно един импулс=ок, все едно да излъчиш точка или тире по морза. -- Възможно е, даже и напълно вероятно да се ползва импулсен режим на предаване на данни. Вероятно устройствата работят в режим на изчакване и се обаждат само, когато им е поискан статус от базовата станция. Това донякъде дава отговор на въпроса с чуждите средства за РЕБ.

Напиши коментар:


Публикувай