3 077 3

Милион камиона Volvo FH за 25 години

Милион камиона Volvo FH за 25 години
Радослав Славчев

1 милион камиона от емблематичния модел Volvo FH са били произведени от представянето му през 1993 година до днес.За четъвърт век той прави технологична революция при тежкотоварните автомобили – от новаторска концепция за кабината, през решения за безопасността до утвърдили се впоследствие иновации . Volvo FH е единственият модел, удостоен трикратно с титлата „Товарен автомобил на годината“ — през 1994, 2000 и 2014 година.

През 1995 година Volvo Trucks е първият производител на товарни автомобили, който започва да предлага въздушни възглавници. През 1996 година при модела се въвежда и система за абсорбиране на енергията при челен удар (FUPS), десетилетие преди тя да се превърне в законово изискване. По време на разработката товарният автомобил се подлага на хиляди симулации за безопасност при удар и на над 100 реални краш теста. Енергопоглъщащите колони и врати са изработени от двуфазна стомана, а панелите на корпуса са произведени от най-здравата известна стомана. Така всички детайли от екстериора и интериора на конструкцията, работят заедно, за да превърнат Volvo FH в най-безопасния товарен автомобил на Volvo Trucks до днес.

Volvo FH изведе производителността на тежкотоварните автомобили до ново ниво. През 2001 година е въведена революционната скоростна кутия I-Shift. I-Shift с два съединителя е особено полезна за регионални превози и превози на дълги разстояния по хълмист терен и по пътища с множество завои. Всяка смяна на предавка е прецизно синхронизирана без загуба на мощност или въртящ момент, което подобрява комфорта на водача и позволява постигане на по-висока средна скорост. I-Shift с предавки за бавен ход е идеалното решение за строителството и тежкотоварния транспорт. Тя позволява потегляне на товарния автомобил с товари до 325 тона и движение със скорости до 0,5 км/ч, което улеснява извършване на прецизни маневри върху труден терен.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бате Бриго
  Отговор
  1 15:17  01.06.18
  Волво си е Волво нема друг камион като него.То МАН, Скания , Рено и всички останали пасти да ядат

  Коментиран от #2

 • Стоян
  Отговор
  2 09:33  02.06.18

  До коментар #1 от "Бате Бриго":

  Не са лоши, но Ман и Скания ги бият!

  Коментиран от #3

 • ядосан
  Отговор
  3 17:58  03.06.18

  До коментар #2 от "Стоян":

  Особено СКАНИЯ!

Напиши коментар:


Публикувай