2 167 1

Офроуд всъдеходи без намесата на водач

Офроуд всъдеходи без намесата на водач
Радослав Славчев

Land Rover разработва офроуд автономни автомобили, способни да се движат самостоятелно върху всякакъв терен, при всякакви метеорологични условия. За първи път в света проектът CORTEX ще изведе автономните автомобили офроуд, гарантирайки, че те са напълно способни да се придвижват при всякакви метеорологични условия: кал, дъжд, лед, сняг или мъгла.

Като част от проекта е разработена 5D техника, която комбинира в реално време акустични и видео данни, данни от радар, от отчитане на светлина и дистанция (LiDAR). Достъпът до тези комбинирани данни подобрява познаваемостта за средата, в която се намира автомобилът. Машинното самообучение позволява на автономния автомобил да се държи все „по-умно“, позволявайки му да се справи с всякакви метеорологични условия върху всякакъв терен.

Land Rover разработва технологии за напълно и за полуавтоматизирани автомобили, предлагайки на клиентите избор на нивото на автоматизация, като същевременно запазва удоволствието и безопасността. Този проект формира част от визията на компанията да направи автономния автомобил надежден във възможно най-широкия спектър от реални условия на шофиране на пътя и офроуд, както и при различни метеорологични условия.

CORTEX ще развие технологията чрез разработване на алгоритмите, оптимизация на сензорите и физическо тестване на офроуд трасета във Великобритания. Университетът на Бирмингам със своите водещи в света проучвания в областта на радарните и сензорните технологии за автономни платформи и Myrtle AI, експерти в машинното самообучение, се присъединяват към проекта. CORTEX е обявен като част от третия кръг на Innovate UK за финансиране на свързани и автономни автомобили.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Путин Властелин
    Отговор
    1 09:55  04.06.18
    Подобно на Ленд Роувърите Лада Нива също не се нуждае от шофьор. Когато е в режим офроуд, пилотът лежи до колата- припаднал.

Напиши коментар:


Публикувай