3 876 9

Първият изцяло български сателит вече е в Космоса (ВИДЕО)

„ЕндуроСат Едно" излетя към МКС на 21 май

Първият изцяло български сателит вече е в Космоса (ВИДЕО)
Снимка: EnduroSat
Константин Карагьозов

Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса. „ЕндуроСат Едно" излетя към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита. Мисията му е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

"Започнахме от кръгла нула, нямахме нищо. Създадохме целия софтуер на този сателит, всичките подсистеми, интегрирахме ги, тествахме ги по най-високите стандарти на планетата", споделя пред БНТ създателят на "ЕндуроСат" и програмата "Космичеки предизвикателства", Райчо Райчев.

Сателитът с размери 10/10/10 см излетя на 21 май от щата Вирджиния с товарния кораб "Сигнус" заедно с още 3 300 кг оборудване и провизии като част от редовната мисия за доставки към Международната космическа станция. От 24 май вече е на борда ѝ. Очаква се скоро да бъде пуснат в орбита - най-вероятно в края на юни. Създателите му - от компанията "ЕндуроСат" и програмата Космически предизвикателства" нямат търпение да тестват системите и връзката с него.

"Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България", сподели още радостният Райчев.

Сателитът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на денонощие, разполага с автономна система за навигация и контрол в орбита и ще бъде следен постоянно от команден център в София.

Всеки радиолюбител ще може да засича съобщенията на сателита и да получава телеметрични данни от него.

Амбицията на създателите на мисията е да запалят повече млади хора в България по Космоса и да създадат реална възможност за практическо обучение. Както казват създателите на мисията - едно е да ти преподават на теория, друго е да ти кажат да проследиш истински сателит в орбита, да свалиш данни от него и да ги публикуваш.

Създателите на сателита от години провеждат програмата "Космически предизвикателства" - насочена към практическо обучение на деца и младежи, запалени по космоса. Те разработиха и най- голямата онлайн платформа за космическо образование в Европа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 112
  Отговор
  1 18:55  01.06.18
  Еха, технологиите доста са напреднали щом се събират в толкова малка опаковка. Определено си е гордост че е разработено у нас. Пожелавам бъдещи успехи на екипа.
 • Атакист
  Отговор
  2 19:09  01.06.18
  Не спахме няколко денонощия при падането на китайския сателит. Надявам се нашите ''учени'' да са ''по-учени'' от китайците и да няма такива страхове:)
 • onq s konq
  Отговор
  3 20:07  01.06.18
  Тази година сателит,догодина-ракета до луната!
 • да бе да
  Отговор
  4 22:56  01.06.18
  а ел платката сигурно е правена в пловдив :) не ми се вярва изцяло да е бг продукт... бил асемблиран у нас :) ами че след като всичко е правено тук, то 'де да е сглобено бе тъпири :) всъщност е лесно да се направи подобно спътниче... трудното е да ти го качат горе :) вземате мини комп платка... хакате орязан линукс... вместо wifi антенка, слагате сателитна приемопредавателна... щом е с размери 10см значи няма как самичко да коригира височината си... или от команден център :) тоя команден център е един комп с антена в къщи може ... и от земята не може да му се правят корекции за височина защото няма как да се наблъска в такава малка кутийка флакони с газ и механика за пръскането им... та след няколко месеца ще изгори и това е... догодина по това време вече няма да има бг сателит :) това е положението!

  Коментиран от #5


 • You
  Отговор
  5 23:31  01.06.18

  До коментар #4 от "да бе да":

  Прав си, но все пак е нещо. Защото аз и ти не сме го направили!
 • onq s konq
  Отговор
  6 23:32  01.06.18
  Верно че творението ни е с размер на голяма ябълка,но прави впечатление ПРОЗОРЛИВОСТТА В НАРОДНИЯ ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР и конкретно в случая -песента "Мяталой Ленче ябълка".Което на практика значи,че още тогава се е предвиждало МЯТАНЕТО НА БЪЛГАРСКА ЯБЪЛКА В КОСМОСА!
 • Стефан
  Отговор
  7 23:31  02.06.18
  Браво! Поздравления за българските учени! Значи е можело а?
 • Антисоциалист
  Отговор
  8 00:59  03.06.18
  Господа, обемът на спътника дава основание да очакваме значителна полза от него. 1 милион кубически милиметра запълнени с изцяло родна електроника!!! "Защото го заслужавате"!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  9 15:49  03.06.18
  ТОВА ДА НЕ Е РУБИКУП.

Напиши коментар:


Публикувай