1 Юни, 2018 18:08 1 715 2

Отпечатаха роговица на 3D-принтер

  • роговица-
  • 3d печат-
  • 3d принтер

Учени от Нюкасълския университет успяха за първи път да създадат изкуствена очна роговица с помощта на триизмерен принтер. За целта е използвана експериментална методика с "биомастила" като колаген, алгинат (полизахариди) и мезенхимни стволови клетки от роговицата на жив донор, съобщава Medicalxpress.

Процесът на печат отнема десет минути. Отпечатаната тъкан остава жива, достатъчно здрава, за да запазва формата си, и еластична, за да може да бъде извадена от печатащото устройство без увреждания.

На теория новият метод може да помогне на повече от 10 млн. души, които рискуват да изгубят зрението си заради инфекции. Изкуствената роговица може да се отпечатва по индивидуални спецификации за всеки пациент-донор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жуу

    2 14 Отговор
    тоя в ляво на какъв ви прилича (жуу жу жууу)

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "жуу":

    Прилича ми на доволен младеж, който чувства, че прави нещо значимо, при това има и успехи с които да се похвали.