2 Юни, 2018 14:05 3 654 7

Революция в пречистването на водата

  • вода-
  • пречистване-
  • графен

Китайски учени разработиха нов материал, който прави питейна всяка вода. Филтърът се състои от графен, който играе ролята на мрежа за задържане на частици, и титаниев двуокис, използван като катализатор за ускоряване на разлагането им.

Материалът може да се използва както за пречистване на вода в домашни условия, така и за индустриални нужди. Вече е тестван успешно в гр. Шанхай и китайските провинции Дзянсу и Анхуей.

Полевите изпитания показван значително подобряване на качеството на водата и намаляване на вредните примеси само две седмици след началото на използването на новите филтри. Материалът вече се произвежда в промишлени мащаби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    21 10 Отговор
    Ний на тва му викаме "активен въглен". Зползваме го и в противогазите.
  • 2 незнайко

    2 8 Отговор
    Какво има в ГРАФЕНА никой не казва ! Пречиства водата и вкарва частици действащи на мозъка !!! Така се манипулира ОБЩЕСТВОТО !!!

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    2 2 Отговор
    Веднага след като пазарът изкупи въпросната технология ,ще се появи и съответната ДЪЩЕРНА ФИРМА,която пък ще ЧИСТИ ВОДАТА ОТ ПРЕЧИСТВАНЕТО.
  • 5 куку руку ку

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Графен?.. Графит "на диета", атомите образуват равнинна кристална решетка, докато при графита е пространствена.
  • 6 Ivan S

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Явно вече си пийваш от такъв филтър...
  • 7 Каган

    7 0 Отговор
    Графенът е алтропна форма на въглерода и не е графит. Не е и диамант. Не е и нишка, от която се правят бронежилетки, по скоро е като плат. То е с 6 пълни пространствени връзки. Изглежда като пчелна пита. Би следвало да е най-здравата мрежа на света. Досега не са постигнали бездефектна площ повече от 1х1sm. Това, че филтрира е ясно и че катализатори с наноразмери ще помагат за разлагане пак е ясно. Съмнителното е, че такава цедка ще се задръства и амортизира много бързо и никакви катализатори нямат да помагат.