6 Юни, 2018 10:35 2 181 5

Apple с дързък ход срещу Facebook

  • apple-
  • facebook-
  • фейсбук

Производителят на iPhone иска да осуети действията на социалната мрежа по проследяването на потребителите в интернет

Apple с дързък ход срещу Facebook - 1
Снимка: БТА/АР

Apple иска да осуети действията на Facebook по проследяването на потребителите и тяхната дейност в интернет. Това стана ясно по време на годишната конференция на разработчиците WWDC 2018, която официално стартира в понеделник. Производителят на iPhone обяви новите си операционни системи за мобилни устройства и компютри. Именно заложени в тях функции ще могат да блокират автоматичното следене на потребителите онлайн.

„Ние го изключваме“, заяви шефът по софтуерните въпроси в компанията Крейг Федериги по време на конференцията. По негови думи уеб браузърът Safari в бъдеще ще иска разрешение от собствениците преди да разреши на социалната мрежа да наблюдава тяхната дейност.

Ходът на Apple най-вероятно ще доведе до напрежение между двете компании, смятат анализатори. Главният изпълнителен директор на гиганта от Купертино Тим Кук по-рано определи практиките на Facebook за следене на потребителското поведение като „нахлуване в неприкосновеността на личния живот“ - мнение, което след това основателят на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг нарече „повърхностно“.

Всички сме виждали бутоните за „харесване“, „споделяне“ и полетата за коментари. „Оказва се, че те могат да се използват за проследяване, независимо дали сте ги натиснали, или не“, коментира Федериги, цитиран от BBC.

Е, в бъдеще собствениците на устройства на Apple ще виждат следното съобщение: „Искате ли да разрешите на Facebook.com да използва „бисквитки“ наличните данни по време на сърфиране“.

„Може да решите да запазите информацията си поверителна“, обясни Федериги.

„Apple прави промени в ядрото на работа на браузъра – изненадващо силни промени, които трябва да позволят по-голяма конфиденциалност“, коментира експертът по киберсигурност Кевин Баумънт, който недвусмислено аплодира стъпката.

Според него, когато фирмите правят промени около неприкосновеността на личния живот, те обичайно са малки и не разтърсват пазара много. Apple обаче ще даде на хората шанс да видят кога следенето на уебсайт е активирано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ве

    8 0 Отговор
    Двете фирми нещо не са се разбрали за парите, пука им за онлайн робите !

    Коментиран от #2

  • 2 Schmidt

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "да ве":

    Въобще не си на ясно с политиката на Епъл...

    Коментиран от #3

  • 3 фгдгдф

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Schmidt":

    Сигурно не сме наясно всички как Епъл получи право да си продава продуктите в Китай.

    Изоообщо не знаем как.
  • 4 Да да

    1 0 Отговор
    Кук пак започна с педераските номера! Я чакай! Ама той си е гей! Даже в Айфон има вградена функция само гей да проследява гей,а нормалните хора да не знаят къде се размножават! Тоест правят опити де :ддддд Няма по-гейски телефон от Айфон!
  • 5 vvvv

    0 0 Отговор
    Браво!!!Човек трябва да има право на личен живот!Колкото до горния коментар ако не можеш да си позволиш айфон не коментирай.Да всички приложения са платени, а Бай Ганьо не обича да дава пари.