3 358 9

Ford измисли как да пази мотоциклетистите

Ford измисли как да пази мотоциклетистите
Снимка: Shutterstock
Радослав Славчев

Компанията Ford патентова нова електронна система, позволяваща да се избегнат честите стълкновения с мотоциклетисти, които се движат между пътните платна. Патентът е направен в американското патентно ведомство.

Движението на мотоциклетисти между лентите е често срещано явление, както у нас, така и по цял свят, но е доста опасно. Много често автомобилните водачи не виждат движещият се мотоциклет и предприемат престрояване, което води до колизия.

Патентът на Ford предлага система от електронно зрение, което се осъществява с камери, които "гледат" назад. Те са съчетани с радари и датчици, а информацията се обработва от специален софтуер. Системата следи за движещи се обекти между пътните ленти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 578
  Отговор
  1 10:24  06.06.18
  Дано да монтират системата и на крайпътните дървета!

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  2 10:57  06.06.18
  и веднага ще има хак на системата в който като види моторист да го засича! че има една камара хора които просто си ги мразят. Само се чудя кое мразиМ повече - мотористите или колоездачите? или пешеходците?
 • Само глупости
  Отговор
  3 11:43  06.06.18
  А защо колите имат огледала?

  Коментиран от #4

 • Иии
  Отговор
  4 18:46  06.06.18

  До коментар #3 от "Само глупости":

  1) Създават се мъртви точки, при което и опитен шофьор може да сгреши. Все пак никой не очаква, че някой може да се движи между теб и банкета в крайна лява лента. 2) Почти всеки пълнолетен вече е шофьор, включително и от женския пол, а в България сме 80% дебили... Логично е от много фактори опасността да се увеличава. Трафикът не е като от едно време. Всяко едно подобрение, което увеличава бдителността и информацията от заобикалящата го среда на шофьора е % увеличен шанс за избягване на инцидент.

 • 5 22:28  06.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • толерантен
  Отговор
  6 11:23  07.06.18
  А защо мотоциклетистите не се глобяват за навиране между лентите и изпреварване при заета лява лента или в междулентието? Защо не си стоят в лентата, като всяко друго МПС? Ужасно стресиращо е, като ти изскочи отляво/отдясно между колоните автомобили, някой с мотор, без да спазва ППЗДП. Хем ти се иска да го пазиш, хем е като дете с топка - непредвидим! А не са деца, имат и книжки! Да си спазват Правилника и те, а не да се навират между колите в разрез с всякакви правила на движение. Уважението и толерантността на пътя трябва да са взаимни.

  Коментиран от #7

 • 333
  Отговор
  7 03:13  09.06.18

  До коментар #6 от "толерантен":

  Ходи покарай няколко месеца в западна Европа и ще свикнеш. Повече няма да се стряскаш. Там е легално и са повече. Кеф ти Гърция, кеф ти Италия, кеф ти Франция, Англия. Не се сещам за държава, в която е забранено мотоциклет да минава между колите.

  Коментиран от #8

 • Не точно
  Отговор
  8 17:49  09.06.18

  До коментар #7 от "333":

  Не е точно така. Може и да могат. Но. Само ако автомобилите са спрели. Само ако минаваш между тях със скорост която ще ти позволи да спреш на място. Ако караш кола ще знаеш защо. Ами я си помисли, на нашия лунен пейзаж, автомобила ако свърне за да избегне дупка?
 • ДДД
  Отговор
  9 06:45  10.06.18
  ако се спира плътно в ляво и дясно и линейка ще мине но не сме еволюирали толкова

Напиши коментар:


Публикувай