11 866 4

Кое е най-безопасното място в колата?

Георги Касабов

Статистиките на Световната здравна организация сочат еднозначно, че пътниците на предните седалки в автомобила са изложени на много по-висок риск от фатални наранявания, отколкото пасажерите отзад. Използването на обезопасяващи колани намалява броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия почти наполовина, а при пътниците на задната седалка процентът достига 70.

Според австралийски учени най-безопасното място е по средата отзад. Проведените от тях изпитания показват, че при катастрофа пристегнатите с колан пътници там получават 15% по-малко наранявания, отколкото останалите в колата. Аналогични данни, потвърждаващи тази статистика, привеждат също руски и американски експерти. Изследванията им сочат, че в 80% от произшествията най-голям шанс за оцеляване е имал пътникът на средното място на задната седалка.

Тази зависимост си има съвсем обективно обяснение. Пасажерът на това място е защитен от всички страни - при удар отпред го пазят двигателният отсек и разстоянието до арматурното табло, а отзад - багажникът. Буферната зона до вратите от двете му страни пък обира част от кинетичната енергия при страничен сблъсък. Разбира се, всички тези данни са валидни само при поставени колани.

Според статистиката на Националната администрация по безопасност на пътното движение в САЩ (NHTSA) детските столчета увеличават шанса за оцеляване в катастрофа до 70% при бебетата и до 50% при малчуганите в предучилищна възраст. Според американското сп. Pediatrics една трета от децата, пострадали в катастрофи с удар отстрани, са седели до някой от задните прозорци.

Ако пътникът не е поставил колан, сериозни наранявания могат да нанесат еърбеговете. Според испански офталмолози сработилите въздушни възглавници нанасят травми на очите в повече от 30% от пътнотранспортните произшествия. Освен огромните натоварвания от кинетичната енергия при удар (според руски специалисти силата му при сблъсък с 50 км/ч достига 1.5 тона), риск за зрението крие азотната киселина, използвана за работата на еърбеговете.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грую
  Отговор
  1 10:55  11.06.18
  На паркинга!
 • гост
  Отговор
  2 10:59  11.06.18
  У нас детето трябва да се разхожда из купето, най-добре ако е в скута на майката на предната седалка или върти волана заедно с тате. Другото са глупости на КАТ, за да точат и без това бедните българи. Навремето нямаше колани отзад, но и имаше 3 коли във вход, а сега има по 3 коли на апартамент. Навремето имаше курсове, които бяха пълни и полезни, а сега някои индивиди и на курсове не ходят, плащат и получават книжка. Навремето ако не подадеш мигач на излизане от кръгово те късат, а сега квачката, която току-що си е положила теорията спори, че не се подавало мигач, татко й никога не подавал докато пуши, пие кафе и говори по телефона.
 • deadman1488
  Отговор
  3 15:40  13.06.18
  отзаде посредата е безопасното място
 • Язе
  Отговор
  4 11:15  16.06.18
  Както са го описали-отзад,по средата.Не случайно фабричното детско столче на ХС90 е точно там,измислено от Волво.

Напиши коментар:


Публикувай