Last news in Fakti

11 Юни, 2018 18:22 2 937 9

Продават Международната космическа станция на части?

  • международна космическа станция-
  • nasa

Експлоатацията на Международната космическа станция струва по около $4 млрд. на година и до този момент е излязла на САЩ $88 млрд. През 2024 г. тя трябва да падне в океана, но според шефа на NASA Джим Бридънстин американските власти разглеждат и планове за приватизация, която да помогне за поне известна възвръщаемост на вложените средства.

"Има желаещи да управляват МКС на търговски начала. Разговарял съм с представители на много корпорации, които се интересуват от подобен проект, ако той се осъществява чрез консорциум с други компании", обяснява Бридънстин. Според него станцията може да бъде приведена в по-ниска орбита и да бъде разпродадена на части.

Окончателното решение за бъдещето на МКС трябва да бъде взето съвсем скоро, тъй като след 6 години експлоатацията ѝ с научна цел ще приключи и тя ще бъде приводнена в Тихия океан. Преди това обаче за съдбата ѝ трябва да бъде постигната договореност с останалите 13 държави, които участват в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AZAZ

    38 11 Отговор
    Нали е международна, що да струва на САЩ 88 милиарда. По вероятно е да струва 1/13 от 88 милиардо, т.е. около 6.5 милиарда, обаче това не им пречи да се разпореждат с цялата станция все едно е тяхна. Краварска им работа.

    Коментиран от #2

  • 2 асддса

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "AZAZ":

    А пък може да струва по 88 милиарда на всяка страна ?
  • 3 CL500

    25 1 Отговор
    Къде е 'оня с коня', че да поръча части за БъМъВъ-то, щото неговото си е баш космически кораб...

    Коментиран от #6

  • 4 Наско защото

    10 19 Отговор
    До AZAZ
    Защото почти 100% са платени от УСА

    Коментиран от #7

  • 5 куку руку ку

    15 1 Отговор
    Да пускат обява в мобилето!
  • 6 куку руку ку

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "CL500":

    Прави му чип тунинг... от един конь- два конья.
  • 7 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наско защото":

    Ууууу-са.
  • 8 Русия

    7 4 Отговор
    Защо САЩ плаща ли? Защото когато руснаците решиха да оставят станцията и да не я посещават повече, САЩ им предложиха те да плащат издръжката, а Руснаците да им дават от опита който имат. Това звучи налудничево, но просто САЩ ги беше страх, че всички тези инженери и учени от Русия щяха да бъдат съкратени и да попаднат в други държави като Северна Корея. Ето това е тънкият момент. :)
  • 9 Горублански Търгаш

    1 0 Отговор
    МКС струва $4 милиарда на година. На части ще е под милион. Голяма кирия - няма що.