Last news in Fakti

18 Юни, 2018 14:22 5 042 12

Жена съди NASA за лунен прах

  • nasa-
  • съд-
  • дело-
  • нийл армстронг-
  • луна

Собственичка на епруветка с почва от Луната даде под съд NASA с искане да бъде призната за законна притежателна на пробата. Когато била на 10 години, Лаура Мъри Чико получила прахта за спомен от първия човек, стъпил на спътника на Земята - Нийл Армстронг, който бил близък приятел на баща ѝ.

Съгласно законодателството на Съединените щати всички образци от Луната са собственост на американското правителство и трябва да се намират във владение на NASA. Преди няколко години сътрудници на агенцията се опитаха да отнемат проби от лунната повърхност и парче от защитното покритие на космическия кораб Apollo 11 от друга жена.

Лаура Мъри Чико била забравила ценния подарък от десетилетия. Натъкнала се на артефакта, докато разчиствала стари вещи. Заедно с епруветката Нийл Армстронг подарил на жената автограф с пожелание за късмет.

Адвокатите на ищцата твърдят, че в САЩ никога не е имало закон, който да забранява на частни лица да притежават лунни проби. Автентичността на надписа и авторството му пък вече били установени от графологична експертиза. От NASA са отказали да коментират случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    29 14 Отговор
    Ами как инак ще си прикриват театъра, който разиграват. Има доста разследвания и всички стигат до извода, че липзват основни доказателства. Също така липсва и обяснение как една сериозно изостанала страна в космическата индустрия изведнъж за няколко години провежда толкова успешни мисии без същественни инциденти и осъществява безпрецедентна мисия, а доказателствата от изпозлваната техника липсват. Та ако всичко е реално, както са археологичните артефакти например, не смятате ли, че ще са изложени по музеите? Аз смятам, че трябваше да е така, а не да липсват.

    Коментиран от #3

  • 2 балама

    22 11 Отговор
    Ако сащ бяха ходили на Луната се върнали, седем пъти, преди 50г., време на най-бързо развитие на науката и технологиите, днес трябваше да имаме редовна туристическа линия до там. Обаче, вместо това, днес, те се канят отдавна, да качат човек на МКС. Ама все нещо...
  • 3 Хаха

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много си ... саше
    Проби от луната могат да бъдат взети и от луноход
    По добре се освободи от напрежението ... ;)

    Коментиран от #9

  • 4 Кибик

    19 8 Отговор
    Искат да отнемат пробата, защото независим анализ ще покаже че не е от никаква Луна, а от Ню Мексико или Аризона.

    Коментиран от #5

  • 5 цоле

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кибик":

    от полигоно в невада
  • 6 незнайко

    5 6 Отговор
    АКО НАПРАВЯТ АВАЛИЗ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ПРАХ ОТ ЛУНАТА! Затава искат да и го вземат !!!

    Коментиран от #7

  • 7 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    АНАЛИЗ
  • 8 Рептилите ме гонят

    6 0 Отговор
    Скандално необразовани сте. Един следобед четене стига за да се запознаете с всички важни детайли за кацането на луната. Вместо това повтаряте чутото в гимназията. Доста показателни за интелектуалното ниво на нацията са статистиките от Гугъл какво чете българина за мисиите Аполо. А едно време се бихме в гърдите, че сме "вторите най-умни след евреите". :) Сигурно и Земята е плоска?
  • 9 Не мога да ви кажа име

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    А как ще се върне тази проба на Земята чрез лунохода, Ванка?
  • 10 C3PIO

    5 5 Отговор
    Прекомерната дозировка руски пропагандни медии води до откъсване от реалността. Консумирайте с мярка, другари.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "C3PIO":

    До някъде си прав за руската пропаганда,само че за кацането на луната и руснаците мълчат като бити г.зове! Само тук някой царе на конспирацията си вярват че не са кацнали на луната.

    Коментиран от #12

  • 12 Да да

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    пРосия може и да признае,но ПросТофил никога!