Last news in Fakti

19 Юни, 2018 11:16 7 577 41

Служител саботирал Tesla

  • tesla-
  • илон мъск-
  • саботаж

Недоволен от кариерното си развитие служител на Tesla Motors е нанесъл огромни вреди на компанията, обяви лично Илон Мъск в електронно писмо до персонала. Името и длъжността на уличения в саботаж сътрудник не се съобщават, но вината му била доказана, предава CNBC.

Вътрешното разследване установило, че служителят е имал достъп и е променял компютърния код на операционната система, която управлява производствения процес и оборудването в заводите на Tesla. Саботьорът вероятно е предавал информация на трети лица, включително и на конкуренти.

Заподозреният в саботаж сътрудник вече бил разпитан. Ръководството на Tesla тепърва ще изяснява дали е работил самостоятелно, или е имал съучастници. Обяснил стореното с желание за мъст, задето не го повишавали.

"Мащабът на щетите, причинени от неговите действия, все още не е ясен, но това, което вече призна, звучи много зле", обяснява Мъск в писмото си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижся

    23 2 Отговор
    айдееее видя се кирливата риза къде е
  • 2 Грую

    16 22 Отговор
    И каква е точно вината? Да не би да е вадил колите от завода с едно колело по-малко?

    Коментиран от #11

  • 3 гост

    28 9 Отговор
    Ами не е нормално да не могат да стартират произпвдство при положение, че произвеждат модел С и модел Х. Допустимо е конкуренцията да се стреми да ги спъне, залагащите срещу курса на акциите им също. Представете си как изглежда картинката: паркингите на ГМ са пълни с Шеви Болт, ГМ намаля продукцията понеже имат голям излишък, но не се търсят техните коли. В същото време стотици хиляди са се наредили на опашка за модел 3.
    Това обяснява проблемите с роботите и многото скрап сред батериите, сега да го покажат този и следователите да стигнат кой точно го е наел и подпомагал. Да не се окаже по-голям скандал от Дизелгейт.
  • 4 kjl

    22 18 Отговор
    Ха, ха. Почнаха със смешните оправдания! Този служител сигурно е виновен за двата МИЛИАРДА долара загуби миналата година и единия милиард до сега за тази. ха,ха.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 гост

    14 13 Отговор

    До коментар #4 от "kjl":

    Тесла никога досега не е работила за оперативна печалба и това го знае всеки, който е избрал да инвестира в тях или да си купи техен автомобил. Компанията погълна СоларСити което също ще натовари с поне 1.5млрд. техния баланс до края на следващата година. Ако си мислите, че това не им е ясно, вероятно се лъжете. Не са очаквали проблеми, които не са имали при другите фабрики и това се оказва голям проблем. Предприеха мерки за намаляване на персонала, разходите. Клиентите на Тесла са с 98% удоволетвореност, покачена от 92% преди 2г. та добре са си.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Driving pleasure

    15 12 Отговор
    На кривата ракета космоса и пречел :)
    Днеска саботьор утре какъв?
  • 8 Да да

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "kjl":

    Още един гений! Много сте,силни сте, прости сте! Я кажи един бизнес който е тръгнал без инвестиции! Комунетата дето си купиха заводи почти без пари, пак фалират! Ама то има ли смисъл да ви се обяснява! Викай че са фалирали и се радвай на руския и турския просперитет , скоро с равни МРЗ от 200 лв!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иво

    12 5 Отговор
    Оправдания, оправдания. На кривата ракета, космоса и е виновен. Случайно тази топ новина достига до медиите, че да четем и да ахкаме как всички искат да саботират чичо Илън. На него затова не му върви.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 омъскаряване

    10 4 Отговор
    Хаха Мъск лаладжията в нова роля Ловец на вещици ....Илон Хелсинг ;)))
    Пълни глупости, чуди се какво да измисли оплел се е в лъжи понеже го е закъсал здраво и клиенти и акционери вече му искат главата !
    Само сектантите му екоджендъри продължават да му вярват, пародия !

    Коментиран от #20

  • 13 Townboy

    6 3 Отговор
    Като всяка голяма организация и тази на Мъск не прави изключение, от правилото CEO-то заедно с висшите мениджъри да крадат много после да засират цялата фирма и се чупят преди "корабът да потъне".

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Townboy":

    Мъск няколко пъти спасява компанията от несъстоятелност със собственните си милиарди преди да бъде котирана на борсата. Кажи ми един съвременен директор на компания, който да е направил подобно нещо. Другите чакат само оперативна печалба понеже от това им зависи колко милиона ще вземат, не ги интересува какво точно правят, кой лъжат и т.н. Мъск е светило в днешната корпоративна среда където всеки иска милиони преди да почне, той е на постигната капитализация на самата компания. Ако не постигне огромна капитализация няма да вземе и долар, както е сега например.

    Коментиран от #17

  • 15 Зомби с квадратно чело

    8 2 Отговор
    А някой забеляза ли кога излиза новината???
    Това е последната пълна седмица от месеца с който свършва и тримесечието което автоматично налага Q2 отчета а от там и за полугодието.
    Аз си мисля че нещо във финансовият отчет няма да бъде наред:)))).
    А това няма да се хареса на инвеститорите. На гост ще кажа, че именно инвеститорите съдят МЪСК!!!!!! заради придобиването на Солар сити с огромните му дългове :).
    Та чакаме Q2 там няма тън мън всичко се гледа под лупа.
  • 16 qwerty

    6 1 Отговор
    Да Ева тез руски хакери да Ева!
  • 17 Зорлем

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Нали вече съм ти обяснявал, че ако ще лежиш на тази кълка за това какъв "корпоративен филантроп" е Мъск, то тогава на Майкъл Дел не знам какво трябва да му ближеш и смучеш?
  • 18 На кривата

    5 2 Отговор
    ракета Тесла космоса й пречи! Супер оправдание!
  • 19 Справедливост

    3 5 Отговор
    Ясно е някъде духа вятърът, рано или късно всичко ще е електрическо и никакви саботажи, игри на борсата, конспиративни акционери и други мръсни трикове за подриване на престижа на тази или онази фирма няма да променят общата тенденция към преминаване на елекротяга. Този саботаж се е случил и на Тъкър с прословутата си кола, която е по-добра от всички останали, но голямата тройка не позволява друг да отхапе дял от тортата.
    Аз ако съм на мястото на американското правителство веднага бих забранил производството на джугани от рода на пикапите, защото това е страшна еко бомба, а и не само от този сегмент коли., ама пуста му пазарна икономика да не вземем да си затрием природата заради нея, мисля си ,че са нужни правителствени протекции и разпоредби, той народа си иска хляб и зрелища, свинско и винско , ама после ще повръща . Също така е нужен и световен данък природа, не само на местно ниво.
    Ще си купя веднага електричка, само да станат по-силни.
    П. С. Пиша само от този акаунт, не ставайте смешни да търсите под вола теле.

    Коментиран от #21

  • 20 Конспиративна теория

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "омъскаряване":

    Значи според тебе никой не иска да му подлее вода на Илон Мъск? Всички автомобилни компании се надпреварват да му помагат с каквото могат, за да произвежда с максимален капацитет и да взима пазарен дял. Петролните компании и те все питат с какво да му помогнат за да намали потреблението на петрол. Постоянно пишат хвалебствени статии за него.

    Никой не иска да му открадне know How-то. То какви ли тайни може да има, като всичкия опит е предоставен от автомобилните компании и те няма какво да научат от него.

    Абе ти толкова ли си наивен да вярваш в Дядо Коледа? Хиляди компании в различни сектори какво ли не правят за да провалят Tesla. При положение, че са успели да се "скрият" дизелгейт толкова време от всички правителства по света, това за което говори Илон Мъск за тях е детска игра. Да не мислиш че фалшивите части при старта на производството бяха случайност?

    При положение че петролните компании са се създали Картел, който манипулира цените на петрола и не го крият от никого, мислиш ли, че имат някакъв морал, кой да ги спре да съсипят Тесла, ако могат и не мислиш ли че го правят?

    Коментиран от #23

  • 21 Антиелектрика

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Справедливост":

    Викаш само с този профил пишеш?
    Сигурно ти е за първи път, защото не съм те срещал до сега - хахахахахха
    Всъщност тези глашетайски небивалици сме ги чели вече.
    Хубаво е да се обръща внимание на природата, но електричките не са абсолютно никакво решение!
    Няма да спра да повтарям, че за да си опазим природата, първо в световен мащаб трябва да се спре свръх раждаемостта на неуките и мързеливите. После трябва яко залесяване с парите от екотакси.
    А най-бързия и лесен начин на този етап е масовост на LPG - макар, че и аз не го харесвам, бих го направил за да не дишаме прахта.
    Пък със забрани, нищо хубаво не е постигнато - ако човек има малко акъл в главата ще проумее, че петролните компании са най-големите инвеститори в т.нар. "зелени" мощности, държейки по този начин високи цени на петрола!
    Мислете малко, а не вярвайте в светло бъдеще!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Язе

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антиелектрика":

    Много добър и точен коментар.
  • 23 Зорлем

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Конспиративна теория":

    Абе, разправям аз, че Мъск е Тони Старк на нашата реалност, ама вие не, та не. А сега разбирам, че той не само е Тони Старк, а има и жилка от Люк Скайуокър и агент Мълдър нещо, щото, нали, там империята, Тъмната Страна, масоните, извънземните...

    Затова утре, или най-късно вдругиден, очаквам "гост"-а да ни обясни, че рептилите са сгъстили кемтрейлсовете над Калифорния и Невада, за да тровят и облъчват работниците във фабриките на Тесла и Гига-та. Обаче, спете спокойно деца! Добрият чичко Мъск с помощта на своя солта..к "гост" ще победят лошия Торбалан като го удавят в собствения му петрол и отработено двигателно масло!

    Коментиран от #24

  • 24 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Зорлем":

    Ама как ли пък многотрилионния петролен бизнес не може да се справи с героя на Марвил - Мъск електрическата ракета?
    То никоя медия "не иска" парите на петролните компании в кампанията срещу електричките, която между впрочем съществува само в главите на електричните фанатици. Нужно е само бърза справка, за да се види кои финансират миксерите и всички зелени лъжи, за да проумее човек, че именно петролните компании са тези които искат да има електромобили и ВЕИ-та. Защо го искат, е съвсем друга тема.

    Коментиран от #26

  • 25 Тесли

    1 1 Отговор
    Еми в Америка добротата не съществува. Илън Мъск да си премести бизнеса в някъде другаде извън Щатите да е в Канада там по ще му върви майни Щатите. Вкарай го в затвора саботьора и му тегли един заден къч и затвори решетка и му дай едни тесли да си шкури решетките дай боже да ги огъне за да се измъкне.
  • 26 Конспиративна теория

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Антиелектрика":

    Значи и ти вярваш в Дядо Коледа? Браво дечица, растете все така умнички и вярвайте в приказки, как добрите петролни компании дават парите си на Илон Мъск за да прави електромобили, за да може да се вдигне цената на петрола.

    В реалността, ако многотрилионния петролен бизнес искаше да прави електромобили, щеше да направи собствени и Илон Мъск щеше да им е конкуренция.

    В реалния свят, инвеститорите които доскоро инвестираха само в Петрол, не могат да разширяват дейността си заради наложените квоти за производство, за да се вдигне цената. Свободните си капитали влагат в най-перспективните области с огромен растеж, едни от които на този етап са ВЕИ технологиите.

    За всеки инвеститор, който може да мисли логично,печалбата от производството на петрол няма бъдеще. При тези високи цени на петрола, се създават условия за развитие на други конкурентни алтернативи като ВЕИ и шистов добив. Ако свалят цените на петрола, за да задушат другите алтернативи, но тогава пък няма печалба. Ситуацията е патова.

    И ако за Илон Мъск, Целта е да прави революция в транспорта, целта на инвеститорите е да печелят пари и не им пука особено в коя област ще ги изкарват. А от тези които губят пари, включително които са заложили милиарди на късо срещу акциите на Тесла, може да се очаква всичко. Или ще кажеш че и никой не залага, че акциите на Тесла ще паднат?

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Зорлем

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Конспиративна теория":

    Мале, леле, като те чете човек ще реши, че преди и след Тесла не е имало други публични компании, инвеститори, фалити, хищнически поглъщания и т.н., и т.н.

    Но, на религиозните хора е простено светът да започва и свършва с думите и делата на месията, пророка, гуруто, или каквото там се нарича голямата клечка в съответната религия, така че, както е казал поета, "Седи дома, чети Шок!".

    Коментиран от #28

  • 28 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Зорлем":

    Аз и ти нищо не разбираме - дори не може да сханем "висшата форма на интелект" да се пише с различни никове, губейки всякаква идентичност.
    Как да разберем с теб, че многотрилионния петролен бизнес не може да се противопостави на Електрическата ракета Мъск?!
    ИГНОР на трола!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Икономист

    3 2 Отговор
    Между другото пак във връзка с наближаващият отчет четохте ли поредната серия от сапуненият сериал: И зомбитата плачат????
    Та значи Мъск съобщи(съвсем реално не се бъзикам), че някой е запалил пожар в цех за боядисване и затова работата е спряла за няколко часа. Та само помислете първо спря работа уж да настройва машините няколко дена, после саботьор после пожар знаете ли за какво му е това, дааааааа като излезе отчета ще видите сега няма да подсказвам.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Конспиративна теория

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Икономист":

    И какво има да ти вярваме? Новината за пожара е написана заедно със същата тази новина и са публикувани имейлите които е изпратил до служителите. Тук както винаги спестяват повечето информация и вместо факти пишат мненията към тях.

    Каква лоша новина мислиш че предстои? Че не са достигнали производителност от 5000 броя седмично? Че той си го каза в прав текст тази седмица, че в момента произвеждат по 3500. Физически е невъзможно да вдигнат до 5000 за една седмица и никой не го очаква. Ако случайно ги достигне това ще вдигне акциите в небесата, но ако не ги постигне, нищо няма да се случи. Да не очакваш да има печалби това тримесечие? Ако с малко е намалил загубите от миналото тримесечие И това ще е добра новина. Големите очаквания са за последното тримесечие, въпреки че Мъск говори за печалба още следващото, но никой не му вярва и то с право.
  • 33 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Конспиративна теория":

    Първо, наистина няма проблем да се играе "на къса позиция" с акции, т.е. да продадеш без да имаш и да чакаш да паднат, за да ги купиш (в доста опростен вариант). Второ, акции и дялове могат да се продават навсякъде - на борса, на Женски пазар, на маса, и т.н. Просто, за да се търгуваш на дадена борса трябва да покриеш известни критерии (най-вече за прозрачност на дейността). И трето, когато собственикът на една компания започне да изкупува допълнителни акции на фирмата си, това най-често се прави или, за да се избегне някое хищническо поглъщане, или, за да манипулира цената им нагоре. В случая, интересно в коя от тези много вероятни хипотези са Мъск и Тесла?
  • 34 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Конспиративна теория":

    1. Отворко обясни ми точно технологията как губиш като акциите се покачват????Да не би да броят някакви пропуснати ползи??
    2. Това беше тъпизъмът на деня 70 000 акции та това е по-малко от 0.1 процента :))). Нали и аз това казват спекуланти колкото щеш истинският инвеститор няма намерение да продава акциите си той иска една печеливша компания от коята да изкарво пимерно 2-5 долара на акция.
    Борсата е за мр. Бъфет и балъците които си мислят че могат да са като него.

    Коментиран от #35

  • 35 Конспиративна теория

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Икономист":

    Попитай Зорлем. С него рядко сме на едно и също мнение, така че ще му повярваш!

    В общи линии на грубо, днес продаваш акции, които НЕ притежаваш, с идеята след време да ги купиш по-евтино и да ги дадеш на този на който си ги продал. Например да ги продадеш онзи ден на 370, а на другия ден да ги купиш като паднаха на 350 и да ги дадеш на купувача.

    По този начин са "изтъргувани на късо" 30% от акциите на Тесла и много "инвеститори" ще изгорят с милиарди, ако акциите се вдигнат за дълго. Колкото повече се вдигат, с толкова повече пари горят "играчите" . Дали нямат мотив да саботират производството?
  • 36 Икономист

    0 0 Отговор
    Ти говориш за хеджиране, но пак трябва да ги купиш за да може после да ги продадеш. Тоест евентуално ако има договор да продаде акции след 10 месеца да иска тогава да се вдигнат а сега да се надява да паднат заради отчета по тримесечието и полугодието.
    Ама на такива спекуланти както лобират акциите да паднат така и да се вдигнат!!!!!! щото ако не се вдигнат няма печалба.
    И пак всяко чудо за 3 дена на Мъск какво му пука това че акциите играят нагоре надолу в някаква граница???
    Той да си гледа компанията, да я направи печеливша колебания винаги ще има все някога акциите ще ударят тавана, и тогава спекулантите ще избягат като мишки.
    Ето един нагледен пример представи си че си инвеститор купил си акции 06.2016 на 200 долара обаче 06.2017 са станали 380долара. Правиш много пари обаче искаш догодина да направиш още нали???
    Идва 06.2018 и акциите са 350 и тогава какво????
    Ако обаче всяка година ти дават по 5 долара на акция ти си имаш акция която си върви нагоре/надолу обаче ти всяка година си избиваш стойността и не мислиш много много къде е на борсата.

    Коментиран от #37

  • 37 Конспиративна теория

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Икономист":

    Още си много далече от истината. Прочети тук
    http://basaga.org/wiki/index.php?title=Къса_позиция

    Коментиран от #38

  • 38 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Конспиративна теория":

    ХаХа абе гунчо какво ми даваш някаква Уикипедия и то на Български, това само неграмотниците могат да го направят.
    Вземи един учебник и прочети какво е хеджиране после виж кой нак-често го прилага и ми кажи какво го бърка Мъск това????
    Между другото акциите паднаха на 330 а все още Q2 не е излязал!!!
  • 39 Конспиративна теория

    0 0 Отговор
    Съжалявам, че си губих времето да опитам! Ти си от онези шопи, които застанали пред клетката на Жирафа викат "Е па такова животно нема и няма как да има", въпреки че фактите показват, че ⅓ от акциите на Тесла са на къса позиция.

    От твоя гледна точка, акциите са паднали от 370 на 333, но от гледна точка на тези които са купили на 300 и са заложили на късо, ситуацията е плачевна! А те са заложили милиарди, вярвайки на "анализатори" че акциите ще продължат да падат до 170$, която била справедливата цена.
  • 40 Икономист

    0 0 Отговор
    По-неграмотен човек от теб едва ли ще се намери на планетата земя!!!
    Купили биле акции на 300 и се надявали да паднат на 170 за да ги продадат!!!
    Зомбирането не прощава, утре ще ви кажат, че Мъск е новият Исус, вече сте готови за това.

    Коментиран от #41

  • 41 Конспиративна теория

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Икономист":

    Извинявам се, моя грешка. Продали са ги на 300, като са взели акциите "на заем", А сега чакат прогнозите на Морган Стенли, акциите да паднат на 170, за за да ги купят и да ги върнат на тези от които са ги взели назаем. Само където ще имат да чакат. Ще се наложи да ги купуват над 400 за да си върнат заетите акции. По този начин най-просто мога да ти обясня какъв е принципа.