20 Юни, 2018 07:29 1 821 4

20 юни 1840 г. - Патент за телеграфа

  • телеграф-
  • морз-
  • морзова азбука

Освен живопис Морз изучава и скулптура

На 20 юни 1840 г. Самюъл Морз получава патент за телеграфа.

Морз е роден на 27 април 1791 г. в Чарлстаун, Масачузетс, първо дете на пастора и географ Джедидая Морз и на Елизабет Ан Морз. Бащата е проповедник на калвинизма, поддръжник на Федерацията и пуританин (строго спазване на съботата). Радетел за съюз с Англия по отношение на една силна централна власт.

Семейството силно вярва в тези ценности и възпитава сина си на калвинистки добродетели и морал. Още от младежките си години той се отличава с любознателност, готви се за кариера на живописец и за изучаването й през 1811 г. е изпратен от родителите си в Европа. През 1813 г. Морз представя в „Лондонската кралска академия“ картината „Умиращия Херкулес“, удостоена със златен медал.

Освен живопис Морз изучава и скулптура, но когато се връща в родината през 1815 г., е принуден да се занимава с портретна живопис, даваща му възможност да работи върху предпочитаните от него исторически картини. През 1825 г. Морз основава в Ню Йорк дружество на живописци - (National Academie of Sesing), което го избира за президент и през 1829 г. го изпраща в Европа да изучава рисувалните школи на Стария континент.

По време на това пътешествие Морз се запознава с Луи Дагер и се заинтригува от откритията в областта на електричеството и галванизацията, което го насочва към изобретяването на телеграфа, оказал се много практичен. През 1836 г. Морз представя телеграфа пред публика. Правителството на САЩ дава на Морз субсидия в размер на 30 хил. долара през 1843 г. за построяването на пробна телеграфна линия между Вашингтон и Балтимор.

Първото телеграфно съобщение, изпратено на 24 май 1844 г. от сградата на Върховния съд във Вашингтон до гарата в Балтимор, гласи: What hath God wrought! (Ето какво стори Бог!).

През 1851 г. германска комисия по устройството на телеграфа оценява преимуществата на „апарата на Морз“ и той е въведен в Германия за общо използване. През 1858 г. Морз получава от 10 европейски държави за своето изобретение 400 хил. франка. Морз умира на 2 април 1872 г. в своя дом на 5-та и 22-ра улица в Ню Йорк на 81-годишна възраст. Погребан е в гробището „Грийн Ууд“ в район Бруклин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    1 7 Отговор
    А руснака измисли бояришника.

    Коментиран от #4

  • 2 Гоуст

    4 0 Отговор
    Браво Венциславе. Харесваш ми с такива статии. Продължавай в същия дух!
  • 3 Прогрес

    5 1 Отговор
    Как ли е звучала на нашите баби и дядовци идеята да зарежем високотехнологичната аналогова техника тогава -телефони, телевизия, грамофони, магнетофони и т.н. и да се върнем към много по старата технология на Морз, за да си комуникираме с двоичен код. Тогава точки и тирета, а днес нули и единици.
  • 4 сори сорос

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    първият електрически телеграф е изобретен от руския учен Павел Шилинг през 1832 г., но въпреки това апаратът погрешно се свърза по-често с името на американеца Самюъл Морз и неговата азбука- „Морзовата азбука“