10 Юли, 2018 10:38 3 962 2

Нова надежда за живот на Марс и други ледени луни

  • марс-
  • енцелад-
  • европа-
  • живот

Проучвания за различни разтвори на соли, концентрации и температури помагат на учени да фокусират търсенето на живот

Нова надежда за живот на Марс и други ледени луни - 1
Снимка: НАСА

Нови открития на международен екип от учени показват, че бактерии могат да оцелеят в солени химикали, които съществуват на Марс, Плутон, Енцелад (спътник на Сатурн) , Европа (спътник на Юпитер) и на много други места. Откриването на гейзери и подземни океани на луната Европа, органичен материал на Марс и вероятността от хидротермални комини на океаните на луната Енцелад ни доближават все повече до откриването на живот на друго небесно тяло. Такъв живот трябва да оцелява при екстремни условия и изследвания показват, че различни видове бактерии биха могли да успеят.

Течни океани на някои планети, които са далече от Слънцето, имат по ниска точка на замръзване поради химикалите и солите, съдържащи се в тях. Това означава, че микроскопичният живот би трябвало да преодолее тези неблагоприятни условия, температурите и елементите. Един вид от тези химикали са перхлоратите. Понеже те са токсични в големи концентрации, учени искат да открият колко и в какво отношение могат да попречат на оцеляването на бактерии.

Това означава ли, че на Марс не могат да оцеляват бактерии? Според Джейкъб Хайнц от Техническия университет към Берлинския център за астрономия и астрофизика смята, че има такава възможност. „Съществуването на перхлорати няма да попречат на живота на Марс или където и да е”, казва Хайнц.

Според него, течните перхлоратни разтвори могат да бъдат променени, че да увеличат способността на бактерията да оцелява, но балансът между концентрацията и температурата би трябвало да се поддържа.

Хейнц все пак подчертава разликата между да оцелява и да процъфтява. Само защото бактерии съществуват в определени условия не значи, че ще растат. В момента ученията работи на друго разследване, където открива как концентрацията на соли на различни температури въздейства на размножаването на бактерии.

Проучвания за различни разтвори на соли, концентрации и температури помагат на учени да фокусират търсенето на живот, или поне да не премахват възможности като микробно оцеляване в токсични перхлорати. Други променливи въздействат на търсенето на живот като способността на бактерии да издържат на радиация или екстремно атмосферно налягане. Може дори да има и фактори, за които още да не знаем, но с всяко проучване ни става по-ясно положението и се доближаваме по-близо към отговора на този въпроса –Дали сме сами във Вселената?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    3 1 Отговор
    ДАНО ДА НАМЕРИМ СЕБЕПОДОБНИ.
  • 2 пост

    1 0 Отговор
    Носете си топли дрехи, като ходите там.