1 418 1

Пластмаса от дърво и раци

Георги Касабов

Целулозата и хитинът, който се съдържа в черупките на раците, могат да се превърнат в алтернатива на пластмасите. Учени от Технологичния институт в Джорджия са разработили нов материал, който не само се разлага много по-лесно, а и превъзхожда традиционните пластмасови опаковки по пропускливост.

"Еталонът, с който сравнявахме нашия материал, бе полиетилен терефталат (PET). това е един от най-разпространените прозрачни опаковъчни материали", обяснява Джей Карсън Мередит, професор по химия и биомолекулярен инженеринг. "Нашата разработка пропуска 67% по-малко кислород и на теория може да запазва храната свежа много по-дълго време. Ефектът се дължи на кристалната структура на целулозата, която служи като естествена бариера пред газовете".

Новият материал се получава от суспензия на целулозни влакна и хитин, които се нанасят на слоеве. За да намери промишлено приложение обаче, учените трябва да намерят начин за синтезирането на огромни количества хитин. Всички съществуващи методи за получаването му провят изходния материал неоправдано скъп.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • тъпака
    Отговор
    1 18:57  10.08.18
    Бегайте раци , че ви се е.а мамата

Напиши коментар:


Публикувай