19 Август, 2018 11:00 3 016 5

16-годишен хакна сървъри на Apple

  • apple-
  • хакер

16-годишен частен ученик в Мелбърн е хаквал сървърите на Apple в продължение на година и сега е изправен пред криминални обвинения, след като технологичният гигант, базиран в Калифорния, се е свързал с ФБР, за да съобщи за нарушението. Според доклада тийнейджърът се обявява за най-големия фен на компанията и смята, че е правил нещо добро.

По време на хакерските сесии, австралийското момче е изтеглило около 90GB защитени файлове, включително изключително важни оторизирани ключове, които предоставят достъп до акаунтите на потребителите.

Той е бил заловен миналата година от австралийската федерална полиция (AFP) след акция в дома му, но всичко е било пазено в тайна до момента, защото тийнейджърът е добре познат в международната хакерска общност и е можело да бъде изложен на риск.

"В дома на момчето са намерени са два лаптопа на Apple, чиито серийни номера съвпадат с тези на устройствата, които са влезли във вътрешните системи", каза прокурора по случая. Иззети са още мобилен телефон и харддиск с информация.

По време на акцията австралийската федерална полиция е открила серия от хакерски файлове и софтуера, който е позволил на 16-годишният тийнейджър да пробие сървърите на Apple многократно. Цялата информация е съхранявана в некриптирана папка, озаглавена "хаки хак хак".

В крайна сметка екипът на Apple за сигурност е открил присъствието на момчето в системите си и го е блокирал. Тийнейджърът казал на полицията, че е хакнал сървърите на компанията, защото "мечтае" да работи за технологичния гигант, който наскоро стана първата компания в света, струваща един трилион долара.

Apple не пожела да даде изявление за това, каква информация съдържат тези 90GB защитени файлове, нито дали клиентски профили са в опасност. 16-годишният, който се призна за виновен, сега чака присъдата си, която ще бъде оповестена през следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    17 5 Отговор
    Хакнал ги, хакнал ги, да е живо и здраво лудо-младото ! Добре, че е австралийче, че ако беше някое руско хакерче, нашите родни каскети щяха да подмокрят прашките от кеф !

    Коментиран от #5

  • 2 Relax

    13 1 Отговор
    Сега ФБР ще му предложат работа!
  • 3 пробитят краварник

    10 4 Отговор
    Тъжноте е че сега става роб на лошите доживот !
  • 4 Петър

    4 0 Отговор
    След като 16 годишен може...
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    абе, твойта работа като тая на оня с краставицата, дето съдържала 98% вода - каквато и да е темата, ти едно си пееш.