Last news in Fakti

23 Август, 2018 11:53 4 577 9

Защо трябва да се ползва детско столче в колата (ВИДЕО)

  • автомобили-
  • детско столче-
  • безопасност
Защо трябва да се ползва детско столче в колата (ВИДЕО) - 1

Въпреки непрекъснатите съвети за това, че детските столчета трябва да се използват за превоз на малки деца в автомобил, не са малко онези от нас, които не ги спазват. Мнозина смятат, че малчуганите се чувстват по-спокойни и сигурни в ръцете на майката и дори това да е така, то бъдете сигурни, че те не са по-добре защитени при евентуална колизия.

Този факт за пореден път се доказва от компанията Volvo, които демонстрират симулация на челен удар, при това със скорост от само 40 км/ч. Според изследванията, ако едно дете тежи 10 килограма, то при удар с такава скорост масата му нараства до… 350 килограма и детето няма как да бъде удържано с ръце. Заради ниския ръст пък и стандартен предпазен колан не върши работа. Така че остава едно-единствено решение - детското столче. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    2 13 Отговор
    Детските столчета , тип седалка , повдигат детето , като главата му е на нивото на прозореца. При страничен удар има само едно стъкло което да му пази главата. Даже със страничен еърбег, пак е уязвимо, понеже стои относително ниско. Ако коланът минава добре по телцето на детето, без да му минава през вратът , по-добре е без столче(тип седалка). Така детето е ниско на седалката и е по-защитено.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Иван

    9 0 Отговор
    Има една реклама за употребата на столчета за кола:
    Едно до друга са поставени детско столче за кола и инвалидна количка. Текста под рекламата гласи: “изборът е ваш”
    Всеки родител сам да решава
  • 3 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Щом разбораш толкова върви да се конкурираш с инженерите по сигурността в големите компании и да им обясниш как е по-добре детето да се вози без столче.
    Другата простотия е да имаш детско столче, но да не слагаш коланите на детето, само да си седи в него.
    Интересното е, че МВР не глобява и не проверява за това. Застанете до една детска градина и гледайте как пристигат децата, повечето са отпред без каквото и да е обезопасяване, някои деца висят от прзорците, други обикалят из купето и вероятно под 5% са тези деца, които са поставени в седалки със закопчани колани както трябва и както е разписано по закон.
    В Германия ако си качиш детето в колата и я запалиш, а бустер-седалката ти е в багажника директно ти пишат акт. Таксиметровите шофьори са задължени да предоставят бустер-седалки и си ги карат в багажника. Ако дете си откопчее коланите по време на пътя директно колата отбива докато не си постави отново колана. Децата от малки са научени да си седят и да изпозват колан и няма драма и рев. Ама българите нали са много умни ..., е може да се види с просто око как ги возят.

    Коментиран от #5

  • 4 цистит

    0 2 Отговор
    е тя малката порастна много навреме ми го казахте тва
  • 5 Boxer

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Столчето с облегалка и защита на главата е много добра идея, особено когато е стабилно направено. Има и такива дето са само за парлама. П8следният път като избирах столче, отделих почти един час в магазина(продавачката отиде да пие кафе от отегчение), докато не избрах стабилно столче, на което да не му се мандахерца облегалката за главата. Колкото до бустер седалката, за някои автомобили са подходящи, за някои не са. Това обясних в първият ми коментар. Те не предлагат защита на главата и в зависимост от конкретният автомобил, я правят по-уязвима. Модата си е мода, безопасността на децата си е наша отговорност. Имаш и един плюс от мене за Германия.
  • 6 Чеп

    3 0 Отговор
    Най-безопасно е столчето да е обърнато срещу движението на автомобила.
  • 7 Крум

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Къде си виждал такива ниски колани бе, човек?

    Коментиран от #8

  • 8 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крум":

    На по-старите автомобили, прозорците на задните врати са по-големи и започват по-ниско, там и коланите на задните седалки не се регулират по височина, а почват от горния край на седалката.При по-новите границата на между стъклото и врата започва да се издига и там децата не са чак толкова изложени на показ, дори и седейки върху бустерче. Така, че трябва да се преценява, спрямо ръста на детето и осбенността на автомобила кое е по-безопасно с допълнителна седалчица или не. Виж и коментар # 3.
  • 9 BBB

    4 0 Отговор
    Вярвам на специалистите, затова и двете ми деца се возят в седалка, обратна на движението поне докато навършат 4-5 години. Чак след тази възраст е безопасно да бъдат обърнати напред. Дъщерята е на малко под 3 години и се вози в столче BeSafe. Сина е още бебе и се вози в бебешкото кошче, което също е обратно на движението. Свикнали са и знаят, че само така се возят в кола - друг избор никога не са имали и никой не се оплаква.