4 701 2

Каравана за електромобили (и не само)

Немският производител на кемпери и каравани Dethleffs представи първата в света електрическа къща на колела. E.Home Coco е проектирана специално за теглене от електромобил, но всъщност е идеално решение и за коли с ДВГ.

Автомобилите на ток разполагат с изобилие от мощност и въртящ момент, но батериите им се изтощават катастрофално бързо ако трябва да дърпат ремарке. Ето защо инженерите на Dethleffs са решили да снабдят караваната със собствено задвижване с автономно захранване.

Прототипът E.Home Coco има два електромотора със сумарна мощност 54 к.с. и въртящ момент 470 Нм. Двигателите черпят енергия от два акумулаторни блока с капацитет 80 кВтч.

Умен контролер управлява тягата на електромоторите така, че в движение на теглича да се упражнява постоянно натоварване от около 100 кг. E.Home Coco разполага и със система за векторизация на мощността за по-лесно завиване, маневриране и дистанционно паркиране.

Собствените акумулатори вършат работа не само на път. Те захранват цялото електрическо оборудване на жилищния модул и могат да се използват като източник на ток дори в стационарна къща. На покрива E.Home Coco има слънчеви панели, които също зареждат батериите в пода.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:06  31.08.18
  Ехе, 80квч батерия е почти 3 пъти повече отколкото на това БМВ и3. И междудругото караваната се задвижва от два 40кв електромотора, a не 54к.с., което е само един ел. мотор. Факти: в орогиналната статия пише, че батерията от 80квч захранва два електромотора по 40кв на всяко колело, а не че има един електромотор и батерията е от два пакета по 40квч.
 • Да да
  Отговор
  2 23:13  31.08.18
  Крайно време бешр. Очаквам скоро да се приложи и при ремаркетата за камиони. Вместо 4 или 6 колела да са паразитни ще подпомагат движението.

Напиши коментар:


Публикувай