3 782 4

Ракетните пистолети Gyrojet

Радослав Славчев

Gyrojet са уникални ракетни пистолети, създадени от компанията MB Associates през 60-те години на миналия век. Целта на производството – да се постигне висока ефективност при ниски нива на шум. Оръжието изпълнява мисията безупречно.

На разстояние 55 метра енергията от изстреляната ракета-куршум превишава енергията от пистолета, а вместо шумът от изстрелян куршум, се чува само лекото съскане на ракетата. Въпреки тези си качества обаче, ракетният пистолет притежава редица недостатъци, които определят понататъшната му съдба, пише security.bg.

Оръжието е неефективно при близък бой, защото на ракетата ѝ трябва време да набере скорост. Отсъствието на стабилизатори влияе на точността при стрелба, а едновременно с това пистолетът има големи габарити, малък капацитет на пълнителя и ниска надеждност.

По тези причини Gyrojet не постъпва на въоръжение в армията на САЩ, макар и неголяма бройка да взема участие във войната във Виетнам. Ракетите за пистолета имат корпус от неръждаема стомана със заострен връх. Максималната си скорост от 380 м/с достигат на разстояние около 20 метра.

В оптимални условия пистолетът дава една засечка на 100 изстрела. На разстояние 100 метра разпръснатостта на попаденията, по данни на производителя, е между 2 и 4 метра. Оръжието е изработено от алуминий, а ударно-спусковият му механизъм е с единично действие.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отегчен
  Отговор
  1 17:00  04.09.18
  Американски простотии ! Защо занимавате хората ?
 • onq s konq
  Отговор
  2 17:42  04.09.18
  С джобен гранатомет самочувствието е съвсем друго.А е направен да стреля тихо за да се чуват ясно ВОПЛИТЕ НА ПОРАЗЕНИЯ ПРОТИВНИК,та като ги чуят аверите му и да се разбягат от страх!
 • Sirenieto
  Отговор
  3 17:56  04.09.18
  В този клип стрелят с такова оръжие и има повече информация и забавен кадър на патроните. https://www.youtube.com/watch?v=cJAXpyt8-oQ
 • куку руку ку
  Отговор
  4 12:28  05.09.18
  И към всички недостатъци, още един. Стрелците с този пистолет редовно ходят с опърлени вежди и мустаци.

Напиши коментар:


Публикувай