Last news in Fakti

18 Септември, 2018 13:44 23 391 8

За пневматичната ловна пушка R-1

  • beeman precision airguns-
  • пневматична ловна пушка-
  • r-1
За пневматичната ловна пушка R-1 - 1

Един от утвърдените производители на този вид ловно оръжие е Beeman Precision Airguns. Американската компания предлага няколко модела, а сп. Лов и риболов разказва за един от тях. Става дума за модела R-1, който е класически представител на еднозарядните пневматични пушки с чупеща се цев. Принципът е широко известен – цевта е свързана с бутало, което нагнетява въздух в пневматичен цилиндър и след издърпване на спусъка, под въздействието на пружина, буталото изстрелва въздуха през малък отвор и той изхвърля сачмата.

Металните части са от въглеродна стомана, като външните им повърхности са оксидирани с цел предпазване от корозия. Ложата и прикладът се изработват в едно цяло от буково дърво, като приклада е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък с вдлъбнатина в средата. R-1 е снабдена с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, защитена от цилиндричен метален сенник, а мерникът е регулируем.

По принцип на този тип пневматични пушки мерната линия е доста къса, тъй като и мушката и мерника се монтират върху 12-каналната цев, а това влияе на точността на стрелбата. Ето защо голяма част от любителите на пневматични оръжия ги използват с оптика, особено за лов на дребни животинки или пернати. Спусъкът и спусковата скоба са стандартни, като спусъка е двупозиционен, а усилието за взвеждането му е около един килограм.

Усилието за взвеждане на пружината е 15 kg, а началната скорост на 4,5-милиметрова сачма тип чашка е 285 m/s при дулна енергия от 19 J. Началната скорост на 5-mm е 258 m/s, а дулната енергия – 20,5 J, на 5,5-mm е 230 m/s, а дулната енергия – 22 J. Предлагат се три варианта на оръжието в зависимост от калибъра, като по-големите калибри са подходящи за лов.

Тук трябва да се отбележи, че цевта с калибър 5,5 mm е 6 канала, а не 12 както всички останали. По принцип пневматичните пушки се използват за тренировки по стрелба, развлекателна стрелба, състезания и лов. Фирмата дава едногодишна гаранция за своя продукт, който се предлага на доста високата цена от около $600.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синдикат на Ало Измамниците

    11 4 Отговор
    Това е обикновена пневматична пушка,доста добра между другото . А ловна пневматична пушка е Sam Yang big bore 50 Cal. На който му е интересно да провери за какво иде реч,аз съм стрелял и с двете.
  • 2 Stefko 88

    6 9 Отговор
    Хатсан 125 е чудесна. Аз съм много доволен. Мощ и точност! А това с троленето на оптиките смея да кажа, че е преувеличено. Зайци , кучета, съсели, патици...... Чудесна вещ.С хубави съчми ефективно работи.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Иве

    12 14 Отговор

    До коментар #2 от "Stefko 88":

    И на кому му е нужно да стреляш по кучета.
  • 4 ААА

    5 2 Отговор
    Гамо Хънтър -1250 е най-мощната въздушна пушка , ако не е излязъл някой по нов модел . Началната скорост на 4.5 е 380 м/с , на 5.5 е 305м/с. Имал съм модела 4.5 , и я продадох преди няколко години . Нова струва около 800 лева. Според мен спокойно би могла да убие човек. Моята, след лек тунинг пробиваше сгъната на две поцинкована ламарина с дебелина 0. 55 което значи 1.1 милиметра. Не е особено точна , може би заради мощния тласък на пружината,заради което има масивна противотежест на края на дулният срез. Зареждането ставаше със сериозно физическо усилие.
  • 5 БББ

    3 1 Отговор
    Гамо Хънтър Екстрийм е още по-мощна, но я няма в България.
  • 6 Синдикат на Ало Измамниците

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Stefko 88":

    Имам и Хатсн 125 и Гамо. Двете са в т.нар. клас " магнум пневматика". Хатсн-мощна(наистина) ,но без газова пружина,рита блъска и скапва оптики много бързо, Гамо-точна, но не толкова мощна като Хатсн. Истината ---Хатсн 125 с газово бутало,мощна, точна и не троши оптики. Заповядайте в Air gun.bg, да си лафим.
  • 7 Алтерего

    3 1 Отговор
    Имам хатсан бт65 -ца. Това е оръжие с брутална мощ. Вече 6 години безотказно.
  • 8 hienata

    0 0 Отговор
    Хатсан торпедо : Началната скорост на 5.5 е 305м/с. и е по-евтина от Гамо.