Last news in Fakti

12 Октомври, 2018 11:56 13 473 23

София със 110 коли за споделено шофиране

  • spark-
  • софия-
  • споделено шофиране
София със 110 коли за споделено шофиране - 1

От началото на седмицата броят на електрическите коли, които могат да се наемат и ползват споделено в София през мобилното приложение SPARK, надмина 110 електромобила. Внушителната бройка беше достигната с доставката на още 50 електрически Volkswagen e-up! Плановете на компанията са до края на следващата година броят на предлаганите електромобили да надмине 350.

София със 110 коли за споделено шофиране

Spark е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата няколко минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София.

София със 110 коли за споделено шофиране

Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

София със 110 коли за споделено шофиране


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    15 15 Отговор
    И на кога е фирмата собственика на автомобилите? Да не е някой с вестник, мина, офис около Кристал и издигнал се около кръга "телешки ушички" по времето на гаргамел?

    Коментиран от #3

  • 2 100ЯН

    18 10 Отговор
    Никъде не прочетох "платена реклама". Тия кенефи и "споделено пътуване" немат нищо общо
  • 3 Боцко

    26 11 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    И какво те грее като не си палиш смрадливата бракма и не тровиш,а джиткаш електричка?

    Коментиран от #13

  • 4 Пино

    21 9 Отговор
    Доста дебело излизат...по-добре с такси. А и единственото "споделено" на това пътуване е, че някой преди теб му е източил тока. Станциите за зареждане са толкова малко, че дори и тези, които ги има сега никакъв шанс да се зареждат.
  • 5 Jack Bauer

    10 7 Отговор
    Аз бих ползвал тази услуга, но никъде в сайта на фирмата или в мобилното приложение не са посочени цени. Единствено ме информират че плащам само за времето през което съм наел автомобила. Цени за зареждане има, но цена за наем на автомобил за минута, час или ден няма.

    Коментиран от #12

  • 6 Прокопий

    12 9 Отговор
    От тарикати няма отърване. Моята кола е на метан и също е екологична, но не я споделям.
  • 7 Коментар

    8 6 Отговор
    3.48 за 12мин.после 0.29 на мин.57лв на ден.Има Далавера да я вземеш от София и да Отидеш в Варна и то 4 човека с Багаж.Това е на Сметка а за София 57лв.е много.

    Коментиран от #17

  • 8 Spark е ограничена услуга

    12 3 Отговор
    Защо мобиле може да измине 160 км с едно зареждане така че не си правете илюзия те да ходите от София до Варна защото като спре тока много бутане трябва като цяло за кола под наем е по-добре от класическата услуга за наем на кола но все още има доста недостатъци и не може да се паркира където ти е кеф и не са постоянно заредени догоре все още таксита си остава най-удобния превоз

    Коментиран от #11

  • 9 Зорлем

    9 2 Отговор
    Един колега им голям фен на тези Спарк. Дори се беше замислил да си продава колата, за да си вземе един такъв ФВ Ъп за себе си. Като им видя цените обаче и му се изпари всякакво желание да си продава старото БМВ и да става "електричар". Та в тази връзка цените засега няма как да са много по-ниски от тези на такситата (ако изобщо слязат под тях). Единствения шанс е ако изминеш голямо разстояние за малко време, което в софийския трафик общо взето вече е мисия невъзможна, по което и да е време на денонощието.
  • 10 SDECHEV

    16 1 Отговор
    0 часа софия е празна и 10 минути се минават 20 км т.е. 17 стотинки на километър и бързи и яростни
  • 11 Коментар

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Spark е ограничена услуга":

    Е Ще си Закачиш Агрегат.Гледах Някаде бяха пуснали Агрегат и Зареждат Е мобил😆
  • 12 Wtf

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Jack Bauer":

    Точно в сайта им пише 0,29 лв/мин
  • 13 qwerty

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Боцко":

    Аз лично през работно време си движа с градския, че ми е по-удобно, а и не искам да пълня джобовете на разни олигарси с още мангизи. Иначе нищо против електричките принципно.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Morgoth

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    С 4 души и багаж (който не знам къде ще сложиш) за да стигне до Варна UP-ът ще иска минимум 3 зареждания, всяко от които отнема 6-10 часа. Та може към цената да добавиш и 1-2 преспивания по пътя ;)
  • 18 Woof

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "qwerty":

    Типичен булгаристански отговор - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Евала!
  • 19 истината

    1 0 Отговор
    господин Прокопиев пуска пипала.първо в Румъния,после и тук
  • 20 asdads

    2 3 Отговор
    не знам колко км трябва да минеш (не ми се смята) за да си избиеш тия 57лв на ден дето искат тва е абсурдно, това са между 5-10 таксита какъв е смисъла ? да не говорим че в София има 4-5 станции за зареждане само и ако са заети кво праим ?

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 James

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "asdads":

    Страшни теоретици сте. Като отивам на работа ми излиза 6-7-8 лв (в зависимост от трафика) за 14 км, това разстояние с такси ми е около 12 лв без бакшиш. Вечер същата работа, и вместо 25 лв на ден струва около 15. Ако човек има удобно метро, е излишно да ги дава. Ако обаче работиш на ... лелина, и маршрутът ти е метро - прекачване - метро - автобус, си заслужава.
  • 23 като вятъра

    1 1 Отговор
    Можеш да стигнеш до варна, има в ютюб един как от Шумен или Разград кара до София. Трябва да знаеш къде да спираш и да се молиш всяка зарядна станция да работи. Бързите зарядни станции са за 25-30мин. Най-бързо се зарежда по лидъли и кауфланди.
    Най-обичам да наказвам беемветата със спарка.