Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 13:55 6 588 11

Стара срещу нова Fiesta

  • ford-
  • fiesta-
  • global ncap-
  • краш тест

Базираната във Великобритания организация Global New Car Assessment Programme (Global NCAP) отбеляза 20-годишнината от въвеждането на задължителните краш тестове за нови автомобили в Европа с челен удар между Ford Fiesta от 1998 и 2018 г. Изпитанието, проведено със скорост 64 км/ч, показва нагледно развитието на технологиите за безопасност пред последните две десетилетия.

Ако подобна катастрофа се случи в реалността, шофьорът и пътникът до него в стария автомобил получават смъртоносни травми. В новата Fiesta рискът от сериозни наранявания е минимален.

От Global NCAP отбелязват, че от въвеждането на задължителните краш тестове изпитанията на Euro NCAP са спасили поне 78 000 човешки живота. Пътнотранспортните произшествия по европейските пътища с летален изход са намалели от 45 000 в сравнение със средата на 90-те години на миналия век до 25 000 днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gad

    4 6 Отговор
    Само не мога да разбера всяка от колите ли се е движела с 64км/ч, или с по 32, т.е. общо 64?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "gad":

    Скорост около 60 км./ч е стандартна скорост за краш-тестове без значение дали блъскат колите в неподвижна стена или една в друга. Вероятно и двете коли са се движили с толкова. Доколкото съм чел преди време най-бързият катапулт на такъв полигон разгонвата колата до малко над 90 км./ч. преди да я блъсне. Общо взето при насрещен, челен удар на първокласен път не системите за безопасност, въздушни възглавници, колани и т.н. биха те спасили, а просто късмета. Много често именно неслагането на колан ти спасява живота при големи скорости (ако изхвърчиш), но пък за удари със ниски скорости, т.е. в града те предпазва доста от счупени във волана ребра или сътресение на мозъка от счупено с глава стъкло. Въпрос на късмет!

    Коментиран от #5

  • 3 Кольо Камиона

    10 5 Отговор
    А как отчитат това че новата Фиеста е 50% по-тежка от старата? Ще е интересно ако стане обратното, тоест новата Фиеста срещу да речем Мерцедес Е-класа от 1998.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 малката истина

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо Камиона":

    Кольо,пишеш глупости,50% по тежка......

    Коментиран от #6

  • 5 Язе

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ако с 100км се удариш и излетиш през стъклото,да не мислиш,че изхвърчаш с 10км?Размазваш се като муха.В редки случаи ако имаш късмет да се търколиш в някоя нива,може да оцелееш.
  • 6 Кольо Камиона

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "малката истина":

    800 kg > 1200 kg, като на колко процентчета мяза, това и тези с дипломи от УНСС криво-ляво могат да го сметнат (жокер, 50% от 800 е 400)
  • 7 Математика

    9 0 Отговор
    Старата Фиеста е със 33% по-лека от от новата. Обаче новата фиеста е със 50% по-тежка от старата

    Коментиран от #11

  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    Старата кола пое повечето енергия от удара, затова новата е по-малко смачкана
  • 9 0000

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо Камиона":

    Ще ти кажа .дъртия бенц ще е тотално изгнил и новата табуретка направо ще влезе вътре в купето на грозника.имах такава на 7 години и беше изгнил тунела на кардана.смятай за каква тоалетна говорим
  • 10 Димов

    2 1 Отговор
    Новата Фиеста е с размерите на стар Ескорт.
  • 11 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Математика":

    Точно щях да пиша за теглото и прочетах коментара Ви . Това е достатъчно за да се разбере, как ни манипулират !!!