19 Октомври, 2018 14:34 3 906 9

Китайците пускат изкуствена Луна

  • чънду-
  • изкуствена луна
Китайците пускат изкуствена Луна - 1

Това звучи парадоксално и неправдоподобно, но намеренията на китайските специалисти от изследователския институт по аерокосмически науки и микроелектронни системи в Чънду, са съвсем сериозни.

Те разработват план за пускането в небето на аналог на естествения спътник на Земята. Идеята е изкуствената луна да осветява града нощно време. В Чънду живеят 14 милиона души, а новият спътник, наподобяващ Луната е планиран да бъде пуснат в околоземна орбита през 2020 година.

Китайците пускат изкуствена Луна

Светлината му обаче ще е осем пъти по-силна, като въпросният спътник ще има за цел да замести цялото улично осветление в града. Изчисленията сочат, че така градът ще икономисва по 40 милиона щатски долара годишно.

Експерти обаче са на мнение, че силното осветление нощем ще повлияе зле, както на животните, така и на хората в града. Въпреки това работата по проекта продължава, а самата изкуствена Луна ще може да осветява площ до 80 километра в диаметър.

Китайците пускат изкуствена Луна


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КНР

    13 2 Отговор
    Този проект е с двойно предназначение, това освен осветително тяло ще служи и като оръжие. Още по времето на ВСВ немците са имали подобен проект за слънчево оръдие в орбитата на Земята - Играе ролята на огромна лупа, като концентрира слънчевата светлина и причинява пожари на земната повърхност.

    Коментиран от #3

  • 2 stabilen ko4

    4 10 Отговор
    Китайците са доста странни не ма кефят
  • 3 Никой

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "КНР":

    Изглежда твърде много анимационни филмчета си гледал. Проблема на огромна лупа в орбита е атмосферата. Същата причина поради която и лазерите не са рентабилни. Лъчът ще се разсее и ще е много неефективно. Много по-лесно е с ракети.

    Коментиран от #9

  • 4 Jack Bauer

    5 2 Отговор
    Отдавна са ги изпреварили. Луната си е изкуствен спътник на земята, но никой не го признава.
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Тия китайци са луди хора. Кефят ме 👍
  • 6 Пешун

    4 0 Отговор
    И още 1 слънце да си направят барем.

    Коментиран от #8

  • 7 Анонимен

    3 0 Отговор
    То както се джафкат краварите и ушанкитр няма да се учудя, скора да изгрее още едно слънце ( от онези атомните )
  • 8 Джокондата

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пешун":

    И още една Земя, може ли? Че тази се пренасели .... с китайци
  • 9 без аналог

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    всъщност атмосферата едва ли ще е пречка за космическо огледало , което е способно да освети 80 км. диаметър , да запали нещо на земната повърхност ако може да фокусира светлината на петно с диаметър 100 м. да речем . Проблемът ще е че вероятно подобно нещо трябва да е разположено на геостационарна орбита , а двигателите които ще трябва да го държат в тази орбита и да го държат правилно ориентирано имат нужда от гориво , а освен това цялата конструкция ще има нужда от някаква структура , която да позволява "побутване" към правилната орбита и положение . Общо взето въпросът е развит от доста фантасти и е сериозно изследван от руската и американската космически програми , след което идеята е изоставена да "узрява" . Не смятам че Китай ще може да направи нещо подобно , което да работи през следващите 20 години.