20 Октомври, 2018 11:30 16 991 24

Ще съдят поляк заради АГУ с битова бутилка

  • bmw-
  • автомобилна газова уредба-
  • агу-
  • битова газ-
  • бутилка

Собственик на BMW от полския град Свидник, пригодил бутилка за битова газ за захранване на автомобилната газова уредба на колата си, може да лежи в затвора за престъпна безотговорност. Властите се натъкнали на самоделната инсталация след оплакване от случаен минувач, който усетил силна миризма на газ от паркирания до жилищна сграда автомобил, съобщава Dziennik Wschodni.

Пристигналите на мястото полицаи установили сериозен теч от "системата" съединени маркучи в багажника на BMW-то, който според извиканите технически специалисти можел да доведе до взрив. Собственикът не дал смислено обяснение дали с рационализацията е искал да пести от гориво, или да увеличи пробега, който позволява малката бутилка на мястото на резервната гума.

Мъжът е обвинен в безотговорно вмешателство в конструкцията на газовата уредба и създаване на опасност за живота и здравето на мнозина. За подобни обвинения полското законодателство предвижда лишаване от свобода за срок до три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    88 16 Отговор
    Да караш BMW е диагноза !

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Маторя

    19 30 Отговор
    Е, голяма работа станала.
    С коли се изтрепват стотици годишно, ама никой не е забранил колите за движение.
  • 3 дефи

    28 50 Отговор
    АГУ си е бомба .Затова не ги пускат по подземните паркинги понякога.

    Коментиран от #5, #16, #23

  • 4 хихихи

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Така е, оня с коня все пише, че кара беенве, ама още в псевдонима си признава, че кара кон.

    Коментиран от #13

  • 5 газаджия

    24 28 Отговор

    До коментар #3 от "дефи":

    Наистина АГУ-то си е "бомба".

    Коментиран от #11

  • 6 Илиев

    63 18 Отговор
    А като вкараш тази бутилка да се отопляваш или да си пържиш яйца какво е.Цели комплекси и жилищни сгради са газифицирани па не са бомби така че протовниците на АГУ да млъкнат най накрая

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Илиев":

    Така е и тук проблема е в неграмотното изпълнение на свързването с автомобила !! А причината е проста , и в Полша както и у нас пропан бутана за бита не се облага с акциз , но там той е доста по-голям , така че пак става дума за икономии !! А иначе тая бутилка си е същата като автомобилните , само дето няма сонда вътре и затова трябва примерно да се постави с дъното нагоре , за да се използва всичката газ !! И естествено не с обикновени маркучи и клапан за котлон !!

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Zorro

    4 3 Отговор
    Газзз до ламарината
  • 9 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Що дрънкаш глупости? Битовата бутилка използва редуцир вентил и газта която се ползва е с ниско налягане. Тази в колата постъпва в течна фаза в изпарителя. Разликата е огромна.

    Коментиран от #14

  • 10 ванката

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    да си достатъчно прост за да правиш такива малоумни исказвания си е чиста безмозъчност !!! но нали все пак най-силната ни страна е да оплюваме нещо което е повече от нас...
  • 11 гнида

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "газаджия":

    Не драматизирай нещата , една качествена АГУ е дастатъчно надеждна ......
  • 12 бомба

    22 2 Отговор
    Карам с АГУ от 20 години , различни коли.
    Щом майстора не е чичо Пешо от съседния квартал , а е специализиран сервиз - не мисля , че ще предизвика ядове. Някои автомобилни производители им ги слагат заводско.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Доста несвързано пишеш , ама да се опитам да обясня !! Първо редуцир вентил се използва за битови нужди , именно защото липсва изпарител или редуктор за газовите инжекциони ! Второ кой ти е казал , че БЕЗ редуцир вентил не можеш да ползваш тая бутилка ?? И трето явно или си много малък или просто не си наясно , че това беше много разпространено преди демокрацията , когато газстанции за автомобили практически нямаше , а битовите бутилки се сменяха празна за пълна !! И точно затова беше уточнението ми , че в тая бутилка няма сонда и затова трябва да я държиш с дъното нагоре в автомобила , за да стига течната газ до изпарителя , а не парите в бутилката , които са недостатъчни като дебит , не за друго !! Та като си виждал газови уреди само по снимки сигурно , по-добре не се прави на "капацитет" !!!

    Коментиран от #17

  • 15 висок

    12 3 Отговор
    Добре бе грамотници, що спорите, разгледахте ли снимките, разбрахте ли каква е системата..... Човека у сложил битова бутилка постоянно свързана с този на колата. Намаляйки нивото в тороидната, пада налягането и от битовата се прехвърля на самотек. При правилни, надеждни връзки.... всичко е ОК! Добра идея, ще се приложи!
  • 16 Мунчо

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "дефи":

    Потенциална бомба е не АГУ, а метановата уредба.
    Бензиновия резервоар не е по-малко опасен от АГУ.
    Пропанбутана е по-тежък от въздуха и за това не се позволява паркирането на коли с такива уредби в подземни паркинЗи.
    Пропан-Бутана не може да гори без наличието на кислород, което го прави много по-безопасен от Бензина и Метана.

    Коментиран от #21

  • 17 Мунчо

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Хубаво е да знаеш, преди да "сондираш"!
    Този вид бутилки, и вентили са за мотокари, при разбиване на клапана, газта преминава през маркучите в течно състояние.
    Питай когато не знаеш... не е срамно, но е срамно да даваш акъл без да разбираш изцяло материята.
  • 18 бай Тодор

    9 4 Отговор
    Който го е страх,да не слага газово !От 42 години,само коли с газово карам !Евтино и сигурно !

    Коментиран от #19

  • 19 LPG

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "бай Тодор":

    ... и екологично чисто, а не като повечето нафтови печки, които масово се карат и пушат и смърдят на развалени яйца! Най-голямото нещастие е да караш зад такава дизелова кочина изхвърляща облаци чернилка и воня! Чудя се на собствениците на такива боклуци, как не ги е срам да си карат пушилниците смръдливи? Не виждат ли каква чернилка оставят след себе си, а и КАТ спи, вместо на момента да ги спре от движение! Да си карат кочините по къра на село, а не в градовете! Никой не е длъжен да им диша смръднята! 💀
  • 20 Чичо

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Как да няма акциз на битовата газ у нас, като цената и е по голяма от тази за колите.
  • 21 Коментара

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Публикувано във факти.бг: Пропан-Бутана не може да гори без наличието на кислород, което го прави много по-безопасен от Бензина и Метана. ......... Я сега обясни за горенето на бензин и метан без кислород, че ме заинтригува!? Принципно към момента това е най-екологично чистото гориво (за това и не разбирам вдигането на данакът за стари автомобили с АГУ под екологичен предтекст). Този поляк си е за съд обаче, тия гаражни изпълнения са опасни както за него, така и за околните. Той си е потенциален убиец.
  • 22 бббббб

    1 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето.В началото на демокрацията газ станциите не се снабдяваха достатъчно и имаше недостатък на газ и други горива.Тогава масово се използваше газ за бита с такива бутилки. някои директно ги връзваха с преход към амтомобила,а други прехвърляха газта от бутилката за бита в бутилката на автомобила с направени преходи .Така караше и баща ми.И най-важното нямаше нито един нещастен случай през този период в БГ история.
  • 23 Агу

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дефи":

    Когато се прави подземен паркинг трябва да се направи аварийна вентилация за такива ситуации. Но за да им е по-евтино слагат само една табела, че е забранено за такива коли... и това е. Защо тогава няма паркинг на открито за автомобили с АГУ??? Там си спират всякакви...
  • 24 Townboy

    1 0 Отговор
    БМВ е марка магнит за тъпаци! Колко пъти сте виждали БМВ да завива с пуснат мигач например, или зимата да карат бясно с летни гуми "галоши"?