Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 13:41 6 968 5

100 пъти по-бърз интернет през оптичен кабел

  • интернет-
  • оптичен кабел-
  • спирала
100 пъти по-бърз интернет през оптичен кабел - 1

Инженери от Австралия създадоха нова методика за предаване на информация през оптичен кабел. Системата е съвместима със сега съществуващата оптика, но прави предаването на данни 100 пъти по-бързо.

Екип от учени от университета в Мелбърн създава нова технология, която също така използва формата на светлинните върни, но и тези от т.нар. невидим спектър. Вълните се "завихрят" в специална спирала, като по този начин се постига увеличение на ъгловия орбитален момент. Системата е сходна с тази на ДНК спиралата.

100 пъти по-бърз интернет през оптичен кабел

Основното предизвикателство пред екипа от Мелбърн е било да направят компактен приемащ модул. Първоначално той е бил с размерите на кухненска маса, но впоследствие размерите му са сведени до такива, подобни на кутия от цигари. Детекторът моментално декодира сигнала и го предава на електронните устройства.

Австралийската разработка е напълно съвместима със сегашните телекомуникационни системи, но скоростта на предаване на данни е 100 пъти по-бърза. Основна заслуга за това има новият спираловиден способ.

100 пъти по-бърз интернет през оптичен кабел


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    16 1 Отговор
    Еееее като се има предвид че размера на един филм с високо качество е около 50ГБ, повечето от най добрите игри също вече са с тези размери а и все по-често срещае и софтуер с огромни размери откритието и бъдещото му въвеждане в експлоатация в глобален мащаб не ме учудва. След 15-тина години размерите на горе-споменатите продукти сигурно ще са десетократно ако не и стократно по-високи, и всичко се прави всички добре знаем защо - ЗА ПАРИ, за да може потребителите да трябва да сменят компютрите а не само да ги ъпгрейдват и т.н.

    Коментиран от #2

  • 2 арогантен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    Парите са фактор,който кара човечеството да се развива и да върви напред. Новите технологии спомагат в много области, като например в здравеопазването. Ако с тази нова технология,която са създали може да се спаси човешки живот, парите спечелени от тази компания са напълно заслужени. По повод на коментара за подмяната на компютрите мисля, че е въпрос на личен избор дали да си купиш нов компютър или да караш със стария. Както са казали някои хора, всяко удоволствие се заплаща.

    Коментиран от #3

  • 3 Bubbles

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "арогантен":

    Аха въпрос на избор викаш?
    Я се пробвай с някоя ДДР1-ца ъпгрейдната до последно да те питам какво ще избираш ли!?

    А колкото до "Всяко удоволствие се заплаща!" Това е така, НО в последните няколко десетилетия манията за пари е меко казано яко извратена, щом като се е стигнало до там важни неща като здравеопазване и образование да ги има само с чел печалба на пари.
    Има неща на тоя свят които е абсурдно да струват пари, но хората това няма да го разберем, докато не се научим че живоа не е пари и той не трябва да зависи от тях!

    Коментиран от #5

  • 4 hmhmhm

    1 0 Отговор
    Ало до учените. Не че ме интересува каква ви е скоростта и дали наистина е тази. Но само да ви светна за едно ДНК молекулата не е за пренасяне на данни с голяма скорост тя е за съхранение на данни. т.е. сравнението ви е неуместно. Ако сравнението което сте направили е неуместно то има и голяма вероятност и скоростта която сте дали да е неосъществима. Оптичния кабел който го наричате за по висока скорост трябва да има излъчвател на светлина и тази светлина да се предава с висока скорост посредством множество насочени огледала аз такъв кабел НЕ съм виждал. Така че ако лъжете хората ги лъжете по друг начин.
  • 5 Ddr1

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Bubbles":

    Компютърът със сигурност ще прави това за което си го купил преди години. Това че ти искаш повече си е твой проблем. Важното, е че ако решиш да купиш машина със сто пъти по-добри параметри от ddr1, в момента ще е 100 пъти по-евтина и малка, отколкото си си купил тази за която говориш. Машина с мощността на мобилния ти телефон, преди 30 години е струвала Милиони и е била с размерите на стая, охлаждана с климатична инсталация. Дали ще гледаш на 4к телевизор или видеокасета на старият електрон си е лично твой избор и никой не може да те задължи да си купиш първото.