6 Ноември, 2018 10:50 3 359 10

Безопасни ли са карбоновите каросерии?

  • polestar 1-
  • краш тест
Безопасни ли са карбоновите каросерии? - 1

Отговор на този въпрос ни дават специалистите от компанията Polestar, която съвсем наскоро се отдели от Volvo и представи първата си кола Polestar 1. Именно тя, каросерията на която е изработена от въглеродни влакна, беше проверена във фирмен краш тест. Това е първото такова изпитание на шведите за автомобил с карбонова каросерия.

Тестовете са проведени в едно от най-модерните съоръжения за безопасност на автомобили, собственост на Volvo. Интерес представлява първият от серията тестове, който включва челен удар със 100% припокриване в недеформируемо препятствие. Автомобилът се движи със скорост от 56 км/ч.

След краш теста специалистите от центъра за безопасност остават доволни, като заявяват, че между карбоновата структура на каросерията на Polestar 1 и тази на автомобил със стандартна метална каросерия, няма особени разлики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AUDI

    4 9 Отговор
    Най-здрави са японките стига глупости :D:D:D:D:D:D a и корейките ;)
  • 2 що за въпрос

    1 3 Отговор
    Естествено!Щом трабантутляците бяха безопасни,как карбоновите няма да са??!!!!!
  • 3 Даа

    11 8 Отговор
    Не съм експерт ,но симисля ,че ако са единствено от карбон има малък проблем. На клипа се видя ,че няма почти никаква зона на деформация и енергията от удара не се разсейва толкова добре. Също така ако някое парче карбон се отчупи и те нацели в тялото няма да е много приятно. Да шанса не е голям ,но го има. Само споделям мнение! Вие какво мислите?
  • 4 Driving pleasure

    6 1 Отговор
    "няма особени разлики" никак не звучи успокояващо - значи все пак има такива ...
  • 5 Маке

    12 0 Отговор
    Най-здраво е на onq s konq беенвето.
  • 6 Ото

    6 0 Отговор
    Има разлика.Няколко хилядарки.$$$$
  • 7 Алфа Ромео

    1 1 Отговор
    Ферари прави колите си от алуминий защото според тях не е ясно как ще се държи карбона в дългосрочен план.
  • 8 тойота

    2 0 Отговор
    Най-здрави са да .А ауди са на последно място по качество.

    Коментиран от #10

  • 9 джон барнард

    0 0 Отговор
    Доста от пилотите във Формула 1, а и в някои други шампионати са все още живи благодарение на карбоновите елементи. Те не се деформират, а се разрушават, поглъщайки енергията от удара, стига все пак да се разтроши елемента, а не само закрепването му, като това на клипа.
  • 10 Бухахахахахха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "тойота":

    Съгласен.Бухахсхса