Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 16:58 2 634 11

Автоматичното спиране намалявало катастрофите с 43%

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • автоматично спиране-
  • статистика

Системите за предупреждение за предстоящ удар и автоматично спиране в екстрени ситуации редуцират драстично риска от катастрофа, сочи изследване на американския Национален институт за пътна безопасност (IIHS). Проучването отчита само данните за автомобили от гамата на General Motors, произведени между 2013 и 2015 г., но според експертите дава добра представа за ползите от технологията.

Според IIHS колите, оборудвани със системи за предупреждение и автоматично спиране, попадат в катастрофи 43% по-рядко, отколкото автомобили без такова оборудване. Произшествията с ранени и загинали, избегнати благодарение на технологията, са още повече - 64%.

Резултатите от изследването сочат, че дори базови модели със система за предупреждение, но без функция за автоматично спиране, са много по-безопасни от скъпи автомобили без такава. Технологията предотвратява 17% от ударите отзад и 30% от катастрофите с пострадали и жертви.

Системите за предупреждение за предстояща колизия все по-често са част от стандартното оборудване на новите модели. Неотдавна 20-те най-големи производители на автомобили се споразумяха с властите в САЩ технологията да стане задължителна от септември 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    13 4 Отговор
    По тая логика Вейрон не става за нищо - гледам не го карат много много. ЗАЗ 968 е по-сигурен и без тази система. За последните 5 години няма регистрирана катастрофа със ЗАЗ на територията на БГ.
    Какъв е % на тези автомобили от общия обем и т.н. .... има си начин за правене на статистика не на стъкмистика

    Коментиран от #8

  • 2 тих

    10 1 Отговор
    Мене със Спарка ме спаси на кръговото на 4км, но не се лъжете, автоматичното спиране действа само при много бавна скорост.

    Коментиран от #3

  • 3 Хохо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "тих":

    Зависи от системата на колата, има такива от 0 до 160км/ч
  • 4 onq s konq

    6 5 Отговор
    Тази система...е убийствено опасна.Например - Тръгвам да изпреварвам,защото преценявам че ще се прибера в дясно преди насрещноидващият да е скочил на спирачките.Е да,ама плътно зад мен кара некъф "джигит",който се надява СЪЩО да осъществи "изпреварване" и да се прибере в дясно.И точно в критичния момент когато започвам да се "прибирам" в дясно/в комплект с джигита/,въпросната Система решава че насрещния водач е предостатъчно близо и ЗАДЕЙСТВА СПИРАЧКИТЕ!И кво става?Получавам ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК,а джигитчето се размазва в задната част на колата ми:)

    Коментиран от #5, #11

  • 5 112

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Еми няма да правите рискови изпреварвания...

    Коментиран от #7

  • 6 Антонн

    7 3 Отговор
    Какви системи,системи се слагат в болницата.
    Все повече колите са боклук,таблетите на таблото ги използват бакшишите.Те ги вграждат в завода на новите кенефи.
    Колата трябва да е като мотор,освен средство за придвижване да ти доставя удоволствие.
    Да някакви екстри са полезни и имат смисъл,но електроника електроника и това вече не е кола.
    100% много некадърници джендъри и тн. разчитат на "системите"като карат.И за какво ми е пластмасов кенеф ,като не можеш или не ти се отдава има таксита или шофьори.Да обикновенна Лада е кенеф но е истинска кола,в смисъл че твоите деиствия са важни и ти я управляваш не тя теб.
  • 7 onq s konq

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "112":

    Всъщност аз нямам никакво желание да правя подобни "изпълнения",но БМВ-то ГО ИСКА!И докато му обясня че не са хубави тия работи,...педала вече е до метала:)
  • 8 куку руку ку

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    По-интересно е друго. В реални условия колко от самите автомобили с автоматично спиране са ударени отзад от блейката, караща след тях, но без такава система. И каква е вероятността водач свикнал с тази екстра да се качи на кола без системата и да чака колата сама да намаля?
  • 9 123

    2 0 Отговор
    Системата е направена за предпазване на внезапно излезли пешеходци или други МПС та пред автомобила. При близки, рискови изпреварвания, може да се случи ситуацията описана от 'оня с коня'! То и затова най важното правило при шофиране е да се спазва дистанция! В метри, равни поне наполовина от моментната скорост!
  • 10 Баш майстора

    0 0 Отговор
    Тя ситуацията в последното изречение при теб е като да седнеш лятото на предния капак без бански пак се получава същото.
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Може би това е един от малкото Ви коментари, които казват самата истина . Това което сте написал е вярно.