Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 13:01 15 645 23

Какъв размер телевизор да изберем?

  • телевизори-
  • размер
Какъв размер телевизор да изберем? - 1

Избирането на правилен размер телевизор зависи от няколко фактора - разстояние от което гледате телевизора, размер на екрана и резолюция на дисплея. Ако приемем, че гледаме телевизия от разстояние 2.2 метра, то телевизор от типа HD Ready може спокойно да е с размер до 37 инча.

Ако телевизорът е с резолюция Full-HD, то размерът му може да е и до 50 инча. Все повече нови модели телевизори са с резолюция 4К (Ultra HD) с модул на преобразуване на видеото до резолюция UHD. При тях размерът без проблем може да е до 65 инча при същото разстояние от 2.2 метра.

Не забравяйте обаче, че независимо от това каква резолюция е телевизорът, от изключително значение е сигналът, който ви се подава от кабелния оператор. Част от ефирните телевизии излъчват базов SD сигнал, който съществено разваля картината. HD телевизиите обаче стават все повече, а се очаква и скорошното им преминаване към Ultra HD.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    11 17 Отговор
    Полезно и точно навреме, бравос!
  • 2 боцмана

    58 1 Отговор
    За какъвто имаме парички.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПанаХот

    21 5 Отговор
    Вие разбирате ли изобщо, разликата между 37" и 65" от 2,2 метра?!
    Иначе хубава реклама на сайта за пазар.
    Браво, хитроумно.
  • 5 Петър

    22 13 Отговор
    Българина нали е прост и алчен взима телевизор 60 инча слага го в хола на апартамент N7 блок N56 сяда на дивана и го гледа от два метра

    Коментиран от #7

  • 6 зрител

    16 3 Отговор
    И като си купиш телевизорът, какво следва?Пускам го в 18.00часа и се почва дамски превръзки, къркорене на стомах, хапчета за диария.А Аз съм си сложил супата и си я ям и ушите ми плющят.Разстоянието е по формулата 2.5 или на 100см телевизор се гледа от 2.5 метра дистанция.От три метра един 49инча ще свърши работа, обаче горят по 70-80W.
  • 7 ванката

    19 16 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    незнам в какъв блок живееш или в общежитие но моя хол е 6.25м взех си 42" е сложих го в кухнята не за да се правя на интересен а защото е малък за хола ми ! първо се мисли после се коментира но за плювалниците това не важи те направо плюят...

    Коментиран от #8

  • 8 Петър

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "ванката":

    Хол в нормален панелен блок в каквито блокове живеят над 50% от българите е 5 на 4 метра,в 90% от случаите телевизора са слага на късата страна поради разположението на вратата и прозореца,1 метър екран никак не е малък за хол като твоя при положение че телевизора си го поставил вътре в хола все пак,а не извън него!

    Коментиран от #9

  • 9 корекция

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Типичен хол в панелка е 6.1 на 3.5 метра, но има и такива с дължина от 5 до 6.5 метра.
  • 10 бббббб

    9 1 Отговор
    Преди години имаше статия, в която пишеше ,че диагонала на телевизора се умножава по 5 и се получава минималното разстояние ,което е полезно да се гледа телевизия.

    Коментиран от #19

  • 11 onq s konq

    6 1 Отговор
    Язе още съм на черно бел

    Коментиран от #14

  • 12 JEEP

    3 0 Отговор
    С малки изключения в БГ няма качествени HD канали. На булсата HD каналите са с качеството на добри SD канали от други спътници. То и битрейта им е като за SD. Кел файда като вземеш 50 инча 4К и му ръгнеш скарт буксата. Някои кабеларки стават ама за 5 - 6 читави канала пак не си струва.
  • 13 Дон Тони

    6 8 Отговор
    НА 2.2 МЕТРА СЕ ГЛЕДА НАЙ-МНОГО 28 ИНЧА, 32 ИНЧОВИТЕ СА ЗА ОТ 3 ДО 5 МЕТРА, А ДРУГИТЕ СА ЗА ЗАВЕДЕНИЯ, ВСЕ ПАК НИКОЙ ПРОИЗВОДИТЕЛ НЯМА ДА ВИ КАЖЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ МАЛЪК ЩОТО Е ПРЕКАЛЕНО МАЛКО РАЗСТОЯНИЕТО, ПРОДАВАЧИТЕ ПЪК ОЩЕ ПО-МАЛКО

    Коментиран от #15

  • 14 ОтличникаОтПсиходиспансера

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Абе Кон - ти зазими ли БеЕнВе - то ? Източи ли му охладителната течност ?
  • 15 глупости

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дон Тони":

    Смях ! Всеки си взима какъвто телевизор може и иска.И 55 инча от 2.5метра не са много
  • 16 vankicha

    6 2 Отговор
    ние в БГ нямаме още истинско HD(1080p) та за 4к ще почакаме поне още 5г.Масовото HD е 720p или 1080I a за нова тв да не говорим
  • 17 Малиново кексче

    5 3 Отговор
    Добре де, какво значение има сигналът от кабеларките? Кой въобще все още гледа телевизия? Разбира се, много от вас гледат, но защо? Не мога да разбера това. Само заради спорта? Аз спорт не гледам, затова разбирам още по-малко... Имам 55" 4к, в хола, който е 16 квадрата. Гледам го от два метра и си се кефя на макс, защото гледам това което искам, когато искам и с качеството на макс! Не чакам някоя проста кабеларка с прекъсващ сигнал. Има интернет - има стотици, ама наистина стотици сервизи за гледане на филми, анимации, аниме, концерти и какво ли не с истинско 4к качество, и се потапяш в тях без дразнеща пикселизация! Вярно - плащат се! Качеството се заплаща винаги, запомнете това! Безплатна е развалената боза наречена телевизия, аз такова не пия, и не съветвам другите! И разбира се, езиковата бариера за много хора също е проблем, но английски или руски се учи.

    Коментиран от #21

  • 18 ЕКСПЕРТА

    6 1 Отговор
    РАЗМЕРА ИМА ЗНАЧЕНИЕ
  • 19 ЕКСПЕРТА

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "бббббб":

    ПОПРАВКА- НЕ ПО 5 . А ПО 3

    Коментиран от #20

  • 20 Потев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЕКСПЕРТА":

    ПО 5 Е, НЕ Е ПО 3 А ПО 5
  • 21 шоколадов мъфин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Малиново кексче":

    Много точно казано.Извън телевизията е пълно с 4к съдържание.Тези които чакат кабеларките да пуснат 4к сигнал за да си купят телевизор могат да си чакат още 10 години.Аз също не гледам Тв /нима ми трябва скат4к или сутрешните блокове и новини да гледам едни и същи мутри и как всяка година снега ни е изненадал или има задръстване по великден на магистралата към Гърция/ Освен няколкото спортни и научно-популярни канала друго не гледам.В нета е пълно с 4к филми,сериали,концерти и каквото още се сетите където никога няма да го видите по някой канал.Да не говорим че почти всеки смарт телевизор вече има вградени нетфликс,амазон и ейч би о.
  • 22 Morgoth

    2 0 Отговор
    И аз си задавах този въпрос когато вземахме нашия. Питах консултантите в 3 различни магазина от 3 различни вериги. Единия каза 45, другия 49, а третия 52. Мисля, че по-скоро ме уведомиха кой модел най-много искат да продадат.
    В крайна сметка взехме 49 и в първия момент изглеждаше големичък. След като му свикнахме мога да ви кажа, че до 55 нямаше да има разлика. Така че по-голям - по-добре. Сигнала ще се подобрява с времето, а нов телевизор няма смисъл да се взема през 2-3 години. Да не говорим, че много често мястото се планира и спрямо мебелите и по-голям утре няма да бъде възможен.
  • 23 Хасан на Хабиб брат му

    1 1 Отговор
    Я живеем у една спалничка с легълце и телевизор. 65 инча ми е, големичък.
    Всички, които твърдят, че трябва да е по-малък са или с малки пишки или са онождани от такива малки пиши.
    Кат' големото нЕма!