10 Декември, 2018 12:00 8 883 19

Колата със 135000 конски сили няма да я бъде

  • bloodhound-
  • ssc
Колата със 135000 конски сили няма да я бъде - 1

Във Великобритания официално закриха проекта по построяването на най-бързата кола в света. Автомобилът Bloodhound SSC трябваше да е с мощност от 135000 конски сили, а целта на проекта бе да бъде подобрен абсолютният рекорд за скорост на суша. Екипът обаче не успя да намери инвеститори за проекта, които да са готови да се разделят със сумата от 25 млн. паунда в името на рекорда.

Компанията Bloodhound Programme Ltd., която се занимава с разработката на най-бързия автомобил в света от 2007 година, обяви през октомври тази година банкрут, като обвини за това си състояние Брекзит. Истинската причина обаче е свързана с оттеглянето на основните спонсори - трупата Jaguar Land Rover и корпорацията Geely.

В последния си вариант колата, тежаща осем тона и дълга 13.5 метра, беше оборудвана с р реактивен двигател Rolls-Royce EJ200 и хибриден ракетен мотор. Ролята на горивна помпа играе 5.0-литров компресорен V8 от Jaguar F-Type R. Идеята на тази кола беше да успее да преодолее границата от 1 000 мили/ч (1 609 км/ч).

Колата със 135000 конски сили няма да я бъде


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    7 15 Отговор
    за разлика от на дачия спортното комби логан мцв
  • 2 Антон

    49 0 Отговор
    Това е по-скоро ракета на колела, отколкото кола

    Коментиран от #6

  • 3 385

    42 8 Отговор
    И правилно!
    Защо човечеството изобщо пилее ресурс за създаването на такива безмислени изобретения ?! И кому е притрябвало да го поставят този ненужен рекорд ?!?

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Е как на кого

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "385":

    Как въобще се чудиш на кого е нужен този рекорд?според анти електрика бъдещето принадлежало на такива автомобили с реактивни двигатели. Електричките нямали шанс срещу тях и срещу водородните автомобили с ДВГ.

    Коментиран от #5

  • 5 Антиелектрика

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Е как на кого":

    Така ли било? Ти за това си удряш дирника всеки път в тавана, като чуеш за някой миксер с рекорд? Ама забравих, че ти беше този със златните слова: "Да го духат учените от Единбург".

    Коментиран от #7

  • 6 куку руку ку

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Антон":

    Докато търкалата опират земята се води кола...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Некадърници":

    Аха,, само където ставаше въпрос за ФПЧ от гумите, защото накладките се сменят много по-рядко от гумите и тежат много по-малко от тях. Но какво ли се занимавам с теб, като всички те виждат колко ти е акъла?!
  • 9 Учените от Единбург

    4 1 Отговор
    Незнайно защо ми изтриха коментара, но ето бисерите на учените от Единбург. Обикновено човек проявява критично мислене, преди сляпо да повярва на всички глупости написани в интернет. На тебе очевидно ти липсва всякакво мислене, за да намериш логика в аргументите им. Цитирам учените "Тези замърсители се отделят, когато гумите на електрическите автомобили и спирачките се влошат, а проблемите с тях са по-големи заради въглеродния диоксид.". Виждаш ли някаква логика в написаното, особено след като се съгласяваш, че спирачките на електромобилите са вечни и не могат да се изнасят? Стига си ми цитирал тези некадърници. Другият вариант е авторите на статията да са направили своя интерпретация на изследването, което е много вероятно.

    Коментиран от #10

  • 10 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Учените от Единбург":

    Ти и критично мислене е абсолютен оксиморон! Или както винаги не четеш това, което ти се пише, защото така ти изнася?! Публикувано във факти.бг: "...ставаше въпрос за ФПЧ от ГУМИТЕ, защото накладките се сменят много по-рядко от гумите и тежат много по-малко от тях...". Ти вече и надницата в БАЕПС не може да вържеш - много си изпаднал! И после се чуди защо те трият - продължавай да пишеш за духане и дано ти наложат едно банченце!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "385":

    На същият този на който му е нужно 0-100км/ч за 2 сек.
  • 13 Учените от Единбург

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антиелектрика":

    Това цитат от статията ли е или аз съм си го измислил? Кажи сега има ли някаква логика в написаното? Особено частта "когато гумите на електрическите автомобили и спирачките се влошат, а проблемите с тях са по-големи заради въглеродния диоксид." Какво се влошава на спирачките на електромобила, кога се влошава и какво общо има електромобила, спирачките и гумите му с въглеродният диоксид? Хайде понеже можеш да мислиш да обясниш с прости думи какво са имали предвид? Аз си признавам, че не можах да разбера.

    Коментиран от #14

  • 14 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Учените от Единбург":

    Защо ме занимаваш като не четеш какво ти пиша??? Ти дори не осъзнаваш колко си нелеп.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 иван

    0 0 Отговор
    нали я продадоха !?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нелеп

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антиелектрика":

    Нелепи са твърденията на учените от Единбург на които вярваш безрезервно. Толкова е прозрачно откъде са финансирани, че само слепец не може да го види. Хайде обясни сега какво общо имат гумите и спирачките с въглеродният диоксид. Единственият аргумент на когото се уповаваш е думичката "учени".

    Коментиран от #19

  • 19 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нелеп":

    Я пак виж какво пише в официалната статия. А да обвиниш учените от Единбург в омраза към електричките и финансирането им от такива среди, за пореден път показва колко си смешничък. Иначе даваше за пример онези "Ловци на митове" и техния смешен експеримент как уж се покачвала температурата като пускат СО2, без да приемеш, че това ставаше заради повишаване на налягането. Но пък всичко, което не ти изнася го отричаш, независимо кой учен го е направил. Утре очаквам да кажеш, че Айнщайн и неговата теория за електромагнитните вълни, са финансирани от Хитлер, за да обират Никола Тесла и неговия етер. Що за наглост и простотия е да се имаш за последна инстанция?