Last news in Fakti

13 Декември, 2018 12:03 3 945 25

Volvo показа конкурент на Tesla Semi (ВИДЕО)

  • volvo-
  • vnr electric-
  • електрически камион-
  • електрически влекач

Шведската компания Volvo Trucks публикува кратко видео на нов електрически влекач, който ще се изправи директно срещу Tesla Semi. VNR Electric ще започне демонстрационни курсове в Калифорния още догодина, а свободните продажби стартират през 2020-а.

Електрическият камион е построен на базата на модела VNR, който се предлага с дизелови двигатели D11 и D13 (330-510 к.с. и 1 695-2 508 Нм). Външно модификацията на ток ще се отличава по L-образните дневни светлини и светещата емблема.

Предсерийните прототипи ще се оборудват със силова установка от FE Electric. Тя е съставена от два електромотора със сумарна мощност 503 к.с. и въртящ момент 850 Нм, съчетани с двустепенна трансмисия и захранвани от акумулаторен блок с капацитет 200-300 кВтч, който осигурява автономен пробег от 200 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 5 Отговор
    200км - смях в залата.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Голф ГТИ

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    и то сигурно без товар

    Коментиран от #6, #25

  • 3 Driving pleasure

    18 20 Отговор
    Кво се хилите. Ако се хилите щото на Тесла кочака минавал по 800 км - погледнете му батерията че е 5 пъти по-голяма 800 до 1000 кВч. За зареждането на тоя откровен боклук ще са нужни по 1600 кВч за 1 заряд. Пробега нна един такъв кeнeф е пряко зависим от капацитета на батерията. Електрификацията е най-голямото безумие, което джендърската мафия можеше да измисли!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Jack Bauer

    19 9 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Вземи си дозичката, намали децибелите и се успокой че да не получиш сърдечен у дар.
  • 5 предимно прост

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Много си го загазил софтуерно! Трябва рестартиране и по-леки програмки,съобразени с хардуера,който е доста слабичък.
  • 6 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Голф ГТИ":

    При Тесла го смятат на киловат на миля натоварен, затова им трябва и голяма батерия, защото е смешно, без оглед на цената, да купиш нещо, което те обвързва със постоянен заряд при ежедневна употреба.
    Другото е, че за извършване на работа трябва енергия, без оглед на това от къде идва тя: дали от дизел, дали от газ, дали от фотоволтаик или пък въглища. Няма нищо ново открито, само начина на съхранение е различен. Ако трябва да сме честни при сметките на ток не се пресмята как е произведен тока, как е съхранен, как е достигнал до батерията на камиона: всичко това е вид обременяване. При горивата: същото нещо: петрол от Афганистан добит с цената на 5 загинали деца струва ли си? Ама никой у нас не пита това, само консумира.
  • 7 Зорлем

    6 1 Отговор
    С този пробег и при времената за зареждане на литиевите батерии вече виждам как следващата стъпка е на всеки няколкостотин километра да прехвърлят ремаркето на нов влекач със заредена батерия. Досущ като дилижансите в Дивия Запад. Шефчетата в Уелс Фарго сигурно вече се подсмихват ехидно и проверяват дали календара наистина показва 2018 година, а не 1818.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    4 4 Отговор
    Я пак колко било нужно за ЕДИН заряд на Тесла ??? Това ли е новата опорка , хахахах !! Да не говорим , че с тая батерия 300 квт Тесла ще мине поне 300 км , тоест 50% ПОВЕЧЕ !!! А пък за гарантираната цена 7 ЦЕНТА на киловат въобще няма да споменавам , щото само оттам разликата с това Волво е още един влекач за 400-500 000 км !!!
  • 9 Време за зареждане

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Зорлем":

    Минималното време за зареждане на литиево йонни батерии при сегашните технологии е 30 минути независимо от капацитета, ако зарядната станция го позволява. Правиш ли разлика между това да зареждаш 30 минути на 200 км и 30 минути на всеки 1000 км? В единия случай може да стигнеш от София до Виена без да зареждаш, а в другия случай трябва да спреш поне 5 пъти. При положение че заради тахографа, трябва да направиш няколко часа задължителна почивка за да изминеш тези 1000 километра. Зареждането дори с по-малка мощност няма да е проблем с тесла семи. С волвото обаче, ще трябва да правиш принудителни почивки за зареждане. Направо се чудя за каква конкуренция говорят в заглавието? Единият камион е за градски доставки, а другият за международни превози.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Driving pleasure

    8 1 Отговор
    Предимно прости хора коментират без да са нито чели нито па помислили! И да 1600 поне толкова дават изследователите на Aurora Energy Research, публикувано от Financial Times. Ама чукча не читател нали. А една проста сметка ни показва, че имаме 10% загуба на енергия при преноса, до 30% (а според някои публикации двойно повече) при бърз заряд а 800 кВч няма как иначе дасе зареждат и 15% при инвентора прав/променлив ток - до тук ги събрахме 55% - та колко кВч то трябват общо да заредиш 1000 при условие, че имаш загуби от 550?! Плюйте по мене не ми пречите - показвайте си простотията! Тя масовата пропаганда е за вас!
  • 11 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Време за зареждане":

    Именно , това е камион за къси разстояния , обаче ако е повече от 50% от цената на Тесла пак не се връзва сметката , така че ако му искат повече 75-90 000 долара , забрави някой да се излъже !!
  • 12 Driving pleasure

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Време за зареждане":

    Сега остава да обясниш и как зареждаш айде по-малката батерия от 800 кВч за 30 минути при условие, че и Тесла казва максимален капацитет на заряд 120 кВ :D Най-бързите зарядни евентуално ако някога ги построят ще са 400 кВч - успех с 30 минутното зареждане :D

    Коментиран от #13

  • 13 Време за зареждане

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Както казах, не е нужно зареждане за половин час на всяка цена, защото почивката е няколко часа. 4 или 8 часа. Въпреки това може да се постигне бързо зареждане дори на съществуващите суперчарджъри. това е позволило на прототипа да се движи на 2000 мили, използвайки наличната зарядна мрежа. Просто зареждането става от няколко зарядни колонки едновременно. https://electrek.co/2018/08/25/tesla-semi-drove-across-country-supercharger-elon-musk/

    Коментиран от #14

  • 14 Driving pleasure

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Време за зареждане":

    Само че не се казва за колко време го е минала и това са само Твърдения на Мъск, а него сме го хващали с кви ли не неверни твърдения. И няма значение, защото в САЩ нямат строгата регулация за транспорт, каквата има в Европа. И няма значение защото пак Мъск ясно си заявява, че тези камиони са за използване по регулярен курс между 2 логистични точки. И пак няма значение защото в случая 800 кВч батерия е достатъчна за 800 км и това са колкото и 200 кВч батерията на Волво за 200 км. И това няма значение защото зарежането на 100 кВч (за 100 км) отделя 57 кг СО2 при американския микс, a еквивалентен дизел без ограниченията в зареждането отделя 67 кг за 100 км - без стотиците тонове емисии и химикали за чудовищната батерия. Но и това няма значение, защото за 30 минути на суперчарджър ще зареди не повече от 80 кВч с които е до никъде!

    Коментиран от #15, #23, #24

  • 15 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    Сега дай първо да уточним , има ли го Семи и минава ли толкова км с ЕДНО зареждане , щото вчера с дружинката други ги разправяхте , а ??
  • 16 Driving pleasure

    2 0 Отговор
    Няма място за уточняване - нещата са изцяло хипотетични, и двете возила са още в сферата на пожеланията. За момента единствено Мерцедес пусна на пазара е-ацтрос с подобни на Волвото характеристики.
  • 17 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не се смейте !!! Това е влекач а не автомобил от 1500 килограма !!! товара който ще тегли не е ГРАМОВЕ !!! Мислете преди да пишете глупости !!!

    Коментиран от #22

  • 18 конГЛОКент

    2 1 Отговор
    Дачия пък е конкуpeнт на ферари.
  • 19 Георги

    5 1 Отговор
    Дизеловия локомотив отдавна е заменен от електрически въпрос на време е товарните превози да отидат към железопътен транспорт.

    Коментиран от #20

  • 20 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Георги":

    Какво им пречеше на товарнвите превози да отидат към железопътния транспорт през последните 150-200 години?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Как няма да се смеем. Даже не е написано тези 200 километра с какъв товар са. Твърде вероятно е да е с празно ремарке, а пробегът да намалява с увеличаване на товара. Tesla semi изминава 800 км с магистрална скорост при пълно натоварване от 40 тона. Както се вижда от тестовете когато е по-малко натоварен изминава по 1000 км. Тези камиони работят вече почти година по пътищата и им се правят тестове. Напълно реални са, а не картинки както обясняват от дружинката на хейтърите.
  • 23 Нищо от написаното няма значение

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    А най-хубавото от всичко е, че каквито и да ги приказваш НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Още сега мощността на суперчарджърите е 150 киловата, а не както твърдиш 80. Дори само от три колонки да вземе ток, са 450 киловата. За по-малко от два часа е заредил догоре. Както казах това е сега, а от следващите няколко месеца мощността на всички суперчарджър и ще бъде увеличена. Мегачарджърите още в проект са предвидени да работят на слънце и с батерии като е определена цена 7 цента за киловатчас. Най-малкото няма да му излиза сметката на Илон, да купува от мръсния микс за който говориш и да продава на загуба. Ако не си запознат Тесла е производител и на фотоволтаични панели.
  • 24 Не били 3

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Driving pleasure":

    Всъщност колонките за зареждане не били 3 а 5 едновременно.
    https://electrek.co/2018/12/13/tesla-semi-black-prototype-supercharger/

    Това прави мощност за зареждане от 750 киловата. За 40 минути може да зареди 80% - 800 км. 5000 километра със 7 часа почивка за зареждане. Ще ми покажеш ли поне един шофьор който да почива по малко от 7 часа над 5000 км? Ще сметнеш ли колко време ще отнеме пътуването с конкурента volvo? Само за зареждане ще са му необходими поне 30 часа. Никой шофьор не почива по един час на всеки 200 км. В реалността дори ще са 150, защото никой шофьор не чака да закъса преди да зареди. Още ли смяташ че пробегът с едно зареждане при камионите НЯМАЛ ЗНАЧЕНИЕ?
  • 25 Дивуй

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голф ГТИ":

    Даже без батерия