20 Декември, 2018 11:39 4 566 15

Mercedes-Benz и BMW с общи платформи

  • bmw-
  • mercedes-benz-
  • daimler-
  • сътрудничество-
  • кооперация-
  • преговори

Daimler и BMW проучват възможностите за сътрудничество в разработката и производството на ключови автомобилни компоненти, съобщава Bloomberg. Целта на двата концерна е да намалят разходите си за проектиране на платформи, акумулаторни батерии и технологии за автономно управление.

Bloomberg цитира свои източници от Daimler и BMW, които твърдят, че преговорите все още са в начален стадий, а сътрудничеството ще бъде ограничено в области, които не засягат ноу-хау на двете съперничещи си компании. Решението е продиктувано с желанието да бъдат поделени инвестициите за разработка на електромобили и безпилотни коли, които вече принудиха двата концерна да занижат прогнозните си печалби.

Евентуално технологично партньорство няма да е първият опит за кооперация между Daimler и BMW. Немските компании вече имат споразумение за съвместна покупка на компоненти и купиха заедно картографската услуга HERE за €2.5 млрд. от Nokia. Тази година пък върлите конкуренти решиха да обединят услугите си за споделено пътуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 перко

    19 14 Отговор
    да прибавят и ауди това са трите големи марки

    Коментиран от #6

  • 2 Йосип Броз Тито

    20 10 Отговор
    Mercedes, BMW, Audi, VW, Porsche - това са колите!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сектант

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

    и Дачия с наскоро придобитите от тях Рено Спорт
  • 5 335

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сектант":

    Завалията ))) а тебе кой ще издърпа от социалното дъно ))))
  • 6 Апо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "перко":

    Те са производно на Wv
  • 7 Ахаааа

    2 11 Отговор
    Сега разбрахте ли защо Тесла е толкова високо оценена на борсата? Очевидно заслужава пазарната и капитализация да бъде колкото на BMW и Mercedes взети заедно, след като от Tesla са инвестирали самостоятелно и са постигнали повече от Mercedes и BMW взети заедно при електромобилите, а от BMW и Mercedes не могат да си позволят тези инвестиции.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Японеца

    5 5 Отговор
    Досега фирмена конфекция, ауди 1.2.3.4.5.6.7.8, бенве 1.2.3.4.5.6..........Минаваме на междуфирмена конфекция всички немски каруци еднакви.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Onq s karucata

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахаааа":

    А Тесла в какво е инвестирала освен в елекрро технологията и то с много голяма помощ от американското правителство, а в колко двг-а са инвестирали тези 2 компании... Няма база за сравнение...

    Коментиран от #13

  • 11 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахаааа":

    Точно сега недей да вдигаш шум за пазарната капитализация на Тесла, че точно тази седмица им е бая тегава в това отношение.
  • 12 гощо

    3 0 Отговор
    Конфекция!!!
  • 13 Ахаааа

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Onq s karucata":

    Ти въобще прочете ли новината? Mercedes и BMW не могат да си позволят инвестициите в разработката именно на електромобилни технологии. Точно за такива, за които говориш в мнението си. Точно такива каквито произвежда Тесла от 2012 година, а нито Мерцедес нито BMW ще могат да произвеждат преди 2022 година. Следователно Tesla вече е направила тези инвестиции и бере плодовете от тях, а BMW и Mercedes дори не могат да ги копират, въпреки че това е много по-евтино и по-бързо, отколкото да разработваш всичко сам от нулата като Тесла. Къде са сега онези, които разправяха, че от Тесла нищо не са измислили и постигнали, а производството на електромобили било детска игра.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Plameni

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ахаааа":

    Май ти не прочете статията. В нея не пише, че Mercedes и BMW не могат да си позволят инвестиции , а ще си сътрудничат с цел намаляване на разходите. Mercedes през 2019г. започват серийно производство на модела EQC ,а плановете са до 2020г. да пуснат 20 електрифицирани модела,от който 10 изцяло на ток,а през 2022г. ще пуснат изцяло нов EQS която ще конкурира S класата.Между другото вече пуснаха серийно хибридната S класа с разход по-нисък от Toyota Prius. Като имаш на предвид и факта ,че Mercedes произвеждат автомобили на водород и на метан и, че по- големите фирми през 2019г.всички ще произвеждат електрически автомобили положението на Tesla не изглежда никак розово. Защо да си купиш ТESLA като можеш Mercedes или Porsche например ?
  • 15 asdf

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ахаааа":

    Само и да ти кажа че базовият модел на Jaguar I-pace е по-приятен по-бърз по-красив и по-евтин от грозния базов model X а и да в твоят model s бутоните за прозорците лостчето на мигачите и скоростите са от Mercedes fanboy такъв