29 Декември, 2018 11:39 21 020 24

Може ли да се излъже дрегер?

  • дрегер-
  • алкотест-
  • алкохолна проба

Първите устройства за измерване на алкохола в издишвания въздух са разработени през 40-те години на миналия век за нуждите на полицията в САЩ. Целта е патрулите да могат да оценяват неинвазивно степента на опиянение на шофьори направо на пътя, тъй като вземането на проби от кръвта или урината не е особено практично, а в някои случаи - и противозаконно.

Използваните днес алкотестери определят концентрацията на алкохол в кръвта посредством измерване на количеството етанол в издишвания въздух. Неговите молекули са много малки и водоразтворими и се просмукват лесно в кръвоносните съдове през тъканите на стомаха. Тъй като етанолът е и изключително летлив, при преминаването на наситена с алкохол кръв през капилярите на белодробните алвеоли част от него се изпарява и се смесва с газовете в дробовете.

Когато човек издиша в дрегер, през въздушната камера на уреда се пуска инфрачервен лъч, части от който се поглъщат от молекулите на етанола. Именно чрез отчитане на тези загуби устройството определя концентрацията на алкохола в издишания въздух и с помощта на коефициент за преобразуване го екстраполира в пропорционален кръвен обем.

Преносимите тестери на алкохол обаче имат един недостатък - не са съвсем прецизни. Множество сериозни изследвания по въпроса сочат, че официално използваните дрегери често дават грешни показания, които понякога надхвърлят с доста допустимия толеранс от ± 0.01% при проба от 0.08% алкохол в кръвта.

За съжаление други фактори също могат да повлияят на точността на уреда. Ако проверяваният водач е употребил алкохол в рамките на 15 минути преди теста, остатъците в устата увеличават показанията на дрегера. Погрешни резултати дават също хора с гастроезофагеален рефлукс (киселини), тъй като в тестера понякога попада аерозолен алкохол от стомаха, който все още не е абсорбиран в кръвта. Проблеми със завишени показания често имат и диабетиците заради високото равнище на ацетон в кръвта, който устройството бърка с етанол.

Въпреки всичките им недостатъци и ограничения, полицията продължава да използва алкотестери, а шофьорите търсят начини да измамят техниката. Това е довело до появата на всевъзможни методи за заблуда на дрегера, някои от които откровено нелепи.

Един от най-популярните способи, витаещ из шофьорския фолклор, е облизването и смученето на медна монета, която уж неутрализирала алкохола в устата и занижавала пробата. Всъщност алкотестерите анализират въздуха в белите дробове, а не в устата. Дори методът да работеше, в обращение практически няма монети с толкова високо съдържание на мед.

Следвайки същата логика, някои твърдят, че лютата храна, мента или течности за дезинфекция на устната кухина замаскират алкохола в организма. Тези способи не само не помагат, а могат да доведат и до по-висока проба. Не помага и пушенето на цигари - при горенето на захарта в тютюна се образува ацеталдехид, който също увеличава показанията.

Метод да бъде измамен дрегерът все пак съществува. Според резултатите от много изпитания концентрацията на алкохол в издишвания въздух може да се намали посредством хипервентилация непосредствено преди даването на пробата. Дълбокото дишане освобождава повече въздух от белите дробове и увеличава скоростта на обновяването му, като оставя по-малко време за смесването му с изпарения спирт.

За постигане на пълен ефект трябва да се изпълнят няколко стъпки. След силна хипервентилация трябва да се вдиша дълбоко, за да се напълнят дробовете със свеж въздух. При даването на самата проба отначало трябва да се духа силно, а след това издишването трябва рязко да се забави. Целта е устройството да подаде звуков сигнал за успешна проба преди въздухът в дробовете да е свършил действително.

Всеки алкотестер изисква непрекъснато дишане за определено време. За правилна оценка уредът се нуждае от остатъчен въздух от дробовете, който се отделя чак в края на издишването. Рязко забавяне на въздушния поток кара устройството да смята, че въздухът в тях свършва, а ако дрегерът работи с прост таймер, се налага да бъде заблуден полицаят.

Дори и този трик обаче не дава гаранция, че употребил алкохол шофьор ще се измъкне. Според повечето изследвания методът намалява пробата с около 0.014%. Единственият способ да си спестите проблеми и да не застрашавате своя и живота на другите, е да не употребявате алкохол ако ще карате.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    52 2 Отговор
    С по-голяма сума , може и още как“
  • 2 Доктор Спок

    36 3 Отговор
    Има начин, но умишлено няма да го напиша! Много е ефективен а субстанцията струва няколко сребърни стотинки! Да си носят последствията наркоманите и пианиците зад волана.
  • 3 Trucker

    10 34 Отговор
    Карам ТИР от 13 години сичките колеги дето знам сичките караме пили а има и дрогиране. Един стар трик е да жабуриш с нафта и от мои опит ви казвам че лъже дрегера и 2 пъти съм минавал. Преди години ми беха зели книжката обаче със колата и бях пил 10минути преди проверката смърдех целия на спирт та беще неизбежно

    Коментиран от #4, #7, #8, #21, #24

  • 4 Абдул Азис

    52 4 Отговор

    До коментар #3 от "Trucker":

    Защо лъжеш хората? Дрегер се лъже само с прясна конска фашкия в устата. Питай оня с коня.
  • 5 gost

    22 2 Отговор
    Аз нарочно давам алкохол на жената когато кара сама та дано се отърва от нея мухахахахахах
  • 6 Чичо Тони

    21 1 Отговор
    Навремето имах познат, който работеше в Транспортна болница. Бяха го взели в група (за негова радост), която да пробва различни начини да се излъже дрегера. Според него бяха стигнали до такъв. Няколко капки йод в малко вода (50-60ml) изпито преди проверката. Държеше шишенце със сместа в колата си. Човека си отиде от цероза на черния дроб.
  • 7 До скапания тираджия

    31 7 Отговор

    До коментар #3 от "Trucker":

    Браво, много похвално да карате всички утайки пили и като убиеш някой какво става селтак? Другия път да жабуриш направо с антифриз и си глътни малко !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Townboy

    30 3 Отговор
    А бе ей, не карайте пили, разбрахте ли!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Швепса

    7 23 Отговор
    Аз си пия, и си карам, и неми пука. Нямам книжка, неми и трябва.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бмв

    5 12 Отговор
    Няма лошо да се качиш пийнал,но стига да имаш култура на шофирне,който 90% от българите нямат.Та аз пиян на 500 грама ракия шофирам по-добре от повечето шофьори на пътя.За мен е важно да знам как да излъжа въпросния дрегер.Чувал съм ,че пиенето на олио също помага да се излъже дрегера.
  • 16 добружанеца

    0 5 Отговор
    Аз съм пробвал и наистина не показва нищо,преди да караш яж малко магданоз и дрегера заспива на 000.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Катаджия

    0 5 Отговор
    Карайте и си пийте бе ! Празници са !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Николай

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Trucker":

    Всичките и Взели е правилния правопис. Пробвате да пиете 2-3 бири и след това малко Нийд фор Спийд на компа. Резултатите ще ви изненадат.
  • 22 Бай Ставри

    1 2 Отговор
    И аз знам един метод, но е малко рискован. Изпиваш няколко капачки нафта и няма да могат да ти измерят пробата, но после може да не могат да ти измерят и пулса...
  • 23 112

    4 2 Отговор
    много компетентни специалисти пишат тук. дрегерът обаче не реагира на лекарства, дъвки, цигари, нафта, антифриз и други боклуци. измерва концентрацията на алкохола в издишания въздух и при правилна употреба е почти безпогрешен. съжалявам. носете си последствията.
  • 24 Ебачев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Trucker":

    Тъпанар ти и някои други боклуци като теб не означава всички . Аз също съм тираджия и никога не си позволявам да запаля камиона пиян .