Last news in Fakti

2 Януари, 2019 17:31 7 114 13

Най-странните боклукчийски камиони

  • боклукчийски камион

Животът в съвременните градове е немислим без сметосъбиращите автомобили. Въпреки това тези машини се виждат рядко, тъй като работят предимно през нощта или в ранни зори. Повечето хора ги свързват с неприятната миризма и неугледния външен вид, но дори сред тези камиони има екземпляри, достойни за колекция.

Renault Puncher


Този боклукчийски камион се произвежда между 2004 и 2009 г., когато влязоха в сила по-строгите екологични норми Евро-5, които дизеловите двигатели на модела не покриваха. Puncher ще бъде запомнен с тъжното си "изражение", което сякаш показва страданието от тежката и непрестижна работа.

Shelvoke & Drewry W-Type

В периода 1946-1961 г. английската компания Shelvoke & Drewry произвежда около 3 200 камиона от модела W-Type. Освен със симпатичния си дизайн този камион е забележителен с липсата на винт, преса или друг трамбоващ механизъм. Боклукът вътре се уплътнява от собствената си тежест. Задната част на каросерията се повдига от хидравлика и сметта се премества напред. Нещо като самосвал наобратно.

Mark II Litter Gulper Truck


Този прототип е произведен през 1972 г. за почистване на боклука по магистралите. Представлява огромна мобилна прахосмукачка с 5.2-метрова тръба с накрайник във формата на кофа, която засмуква сметта. До серийно производство така и не се стига, но днес по пътищата в Западна Европа има специализирана техника, която работи на аналогичен принцип.

Ford C-750 Truxmore

Серията C на Ford става основа на най-разнообразни боклукчийски камиони. Един от най-забележителните от тях се произвежда в продължение на 10 години от компанията Truxmore. В цилиндричния контейнер има мелачен винт с остриета, които преработват сметта в ситна фракция. Конструкцията изглежда впечатляващо и прилича на ракетен двигател.

Volvo FMX 460 8x4


Тези гигантски камиони не могат да се видят по улиците, тъй като се използват за доставка на смет от депата до преработващите заводи. В каросерията Boughton има мощна хидравлична преса, а самите автомобили се произвеждат от Volvo по поръчка от Великобритания.

Leach Garbage Getter


Първият модел на американската компания Leach се произвежда цели 17 години (1932-1949). Разполага с хидравлично устройство за повдигане на кофите за смет, а подът има наклон за по-равномерно разпределение. Един от последните оцелели екземпляри наскоро е бил реставриран основно от Leach за рекламни цели.

Autocar ACX Xpeditor


Тази машина има много таланти. Освен като боклукчийски камион тя може да работи като кран, репатрак, цистерна и т.н. Произвежда се в няколко колесни формули (4/2, 6/4, 8/4). Двигателите се доставят от Cummins, а автоматичните трансмисии - от Allison.

ГАЗ 51Д 93М


Това симпатично боклукчийско камионче се произвежда в СССР между 1956 и 1970 г. в тираж по 90 бройки месечно. 51Д 93М е позната гледка по цялата територия на огромната държава.

Edison


Този електрически боклукчийски камион работи в община Кърклийс, Западен Йоркшър, и се зарежда с енергия, която се получава от преработката на сметта, събирана от самия него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Radko

    28 6 Отговор
    Руските боклукчийски камиони - най добрите боклукчийски камиони!

    Коментиран от #8

  • 2 onq s konq

    15 20 Отговор
    Идно време кат биах на гурбет във великия СССР работих точно на тъкава Газка биаха страхотни времена само дето трябваши си криа сиксуалнана уриентациа што штиаха ма пердашат секи ден сига сичко е супер мога да стана сутринта да утвора широко прозорци и да извика Ристе убичамта ГЕРБ са номир Идно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Borislav Popov

    9 5 Отговор
    Руския камион ГАЗ -51 е копие на американския Студибекер.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Работят предимно през нощта в белите държави, тука при нас посред бял ден по обед и пречат на трафика! Мила родна картинка!
  • 7 YAMAHA

    7 0 Отговор
    Някой май пак пише на коня с ника
  • 8 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Radko":

    Ми то там има ли нещо друго за превозване
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.