5 Януари, 2019 11:30 47 197 57

Кои телефони облъчват най-силно?

  • смартфон-
  • облъчване-
  • класация-
  • рейтинг

Съществуват множество изследвания, които откриват зависимост между електромагнитното излъчване от електронните устройства и здравословните проблеми. Индустрията настойчиво отрича да има такава връзка, но човек никога не може да бъде прекалено предпазлив по темата.

Влиянието, което определено устройство оказва върху човешкото тяло, се измерва в SAR (Specific Absorption Rate или специфична степен на поглъщане). Методът се използва още от 1996 г. и се смята за архаичен, но поне дава някаква представа за вредното влияние на мобилните телефони.

Порталът PhoneArena е съставил класация на миналогодишните модели с най-висока SAR. Успокоителното е, че облъчването при нито един от смартфоните в списъка не надхвърля стойността от 2.0 W/kg, определена за опасна от Световната здравна организация.

Рейтингът на PhoneArena отчита въздействието на излъчваната радиация върху главата, тялото и общо.

Модел Глава Тяло Общо
Apple iPhone XS Max 1.00 W/kg 1.00 W/kg 1.52 W/kg
Apple iPhone XS 0.90 W/kg 0.99 W/kg 1.53 W/kg
Apple iPhone XR 0.90 W/kg 1.10 W/kg 1.59 W/kg
Samsung Galaxy Note 9 0.27 W/kg 0.76 W/kg 1.59 W/kg
Samsung Galaxy S9 Plus 0.36 W/kg 0.79 W/kg 1.59 W/kg
Samsung Galaxy S9 0.35 W/kg 0.96 W/kg 1.59 W/kg
Google Pixel 3 XL 1.35 W/kg 1.19 W/kg 1.59 W/kg
Google Pixel 3 1.34 W/kg 1.34 W/kg 1.59 W/kg
LG V40 1.27 W/kg 1.28 W/kg 1.59 W/kg
LG G7 0.22 W/kg 1.06 W/kg 1.59 W/kg
OnePlus 6T 1.34 W/kg 1.19 W/kg 1.59 W/kg
OnePlus 6 1.26 W/kg 0.90 W/kg 1.53 W/kg
Xiaomi Pocophone F1 0.72 W/kg 0.75 W/kg н.д.
Sony Xperia XZ3 0.14 W/kg 0.44 W/kg 1.08 W/kg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    139 20 Отговор
    Обяснете какво е това w/kg
    Ние какви трябва да сме, физици, химици или некви други?
    Лесно е да преведеш една статия, която реално нищо не казва на хората!

    Коментиран от #5, #7, #17

  • 2 Исак Нютон

    113 11 Отговор
    Такива класации се редят от възходящ към низходящ ред или обратно. Не разбъркано!
  • 3 Наборе

    47 13 Отговор
    Демек , аз като ползвам SONI демек по малко се облъчвам. Такали?

    Коментиран от #12, #57

  • 4 нервен

    39 5 Отговор
    Дори така да е въпросните "телефони" се използват все по-рядко за "класически разговор" ...
  • 5 ъъъъъъъъъ

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    Ватове на килограм? При всички положения - колкото по-ниска стойност, толкова по-добре. Пък ако ще да го мерят в кубични микрони за секунда на верста.
  • 6 Техник Виваком

    65 8 Отговор
    При положение,че навсякъде има антени за обхват не виждам какъв проблем представляват мобилните устройства спрямо клетките.Пример - ако мобилен телефон Галакси С9 (който струва 1400 лв) облъчва приблизително 1.59 w/kg ,то застъпващи се клетки на трите мобилни оператора облъчват към 25-30 пъти в повече в зависимост от височината и положението им...така,че реално погледнато ние получаваме главоболи и т.н от тези неща.За жалост децата ни ще усещат повече ефектите ако не са си изградили вече имунитет...
  • 7 Амиии

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    Интелигентни поне !
  • 8 Random

    13 28 Отговор
    Каза ли ви се че корейците и китайците за нищо не стават и че истината са японците? Купувайте евтини китайски и корейски боклуци народе за да ви облъчват и да си отидете от рак по-бързо.

    Коментиран от #9, #18

  • 9 Кеворк Яшхуян

    26 7 Отговор

    До коментар #8 от "Random":

    Говориш от името на България ли? ....която нищо не произвежда.
    От нас какво става?

    Коментиран от #15

  • 10 Електрошок

    31 3 Отговор
    Горната таблица показва изходната мощност на радиомодула,и понеже тя е стандартизирана-качеството на антената.Така че,ако сте туристи или живеете далече от клетката за добра връзка изберете телефона с най- голямо облъчване!!А иначе основното облъчванне,което е постоянно и стотици пъти по-силно е от клетките Преди години имаше ограничения за разтоянието на клетката от жилищата, но никой не ги спазва.Всички сме облъчвани постоянно,независимо дали имаме телефон.Вредата върху здравето е установена още през ВСВ с използването на радарите.

    Коментиран от #20

  • 11 Теди

    18 2 Отговор
    Никъде не видях nokia!

    Коментиран от #25

  • 12 CL500

    27 8 Отговор

    До коментар #3 от "Наборе":

    Не, ти вече си облъчен, щом си си купил SONI :-) , затова и вече не знаеш, как се пише Сони :-)

    Коментиран от #46

  • 13 Рак Осмокрак

    27 2 Отговор
    В нашето село има само една гигантска антена на оранжевите. Доста от хората, живеещи точно под нея и около нея, починаха от различни видове рак или са болни в момента (вкл. мой роднина). В съседното село е същото. Случайност, предполагам...
    Не ми се мисли какво е в градовете, където антените са по-малки, но са точно по покривите на жилищните сгради...
  • 14 Анани Куртев Пурков

    9 1 Отговор
    По тези показатели се делят качествените от некачесттвените устройства. Не по шарените гръбчета, ночовете и многобройните камери... Сони и Самсунг правят впечатление определено, въпреки, че тук са дадени само стойностите за глава, а има и такива за тяло, отделно в Европа и САЩ се изчисляват различно, въпреки, че и в двата случая става въпрос за ватове на килограм.

    Коментиран от #24

  • 15 Random

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кеворк Яшхуян":

    И какво от това? Това ни пречи да купуваме добри телефони ли?
  • 16 го60

    21 5 Отговор
    Коя глава, колко точно ми облъчва, щот Я имам две и едната обичам да я местя като прочета подобна статия.
  • 17 Димов

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    По принцип, ЕМР на телефоните се мери в rad/kg (рада на кг човешка плът). Всеки производител го указва за съответният модел. Не бива да е над 2 rad/kg. Повечето съвременни са с посочени данни от 1.8, каето си е притеснително, въпреки, че е в граница. Друг е въпроса как ги мерят тия 1.8. Съвременните производители, на каквото и да е, манипулират данни в интерес на пазарната реализация. Нямай вяра на никого!
  • 18 НАТО ВЕЦ

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Random":

    Не че нещо, но предполагам си чувал израза : "Cheap Jap work". Та така и с китайците. Хората произвеждат и се развиват. Сега са технологичен гигант, а ние се превърнахме в завистливи гномове.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Електрошок":

    Все още ги има, но точно при лошо покритие мощността и облъчването са по - големи.
  • 21 Елекктрошок

    12 0 Отговор
    Това е така,но зависи и от броя включени в даден момент телефони в сектора на антената.Нокиа имаха опция за директна връзка между два телефона ,но операторите не я разрешиха.Предполагам защото не могат да подслушват разговорите.

    Коментиран от #22

  • 22 Доктор Ох Боли

    6 7 Отговор

    До коментар #21 от "Елекктрошок":

    ... най - силну облъчва червения тилифон..... за цял живот...... да ни съ повтарям... ха хха ха....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Папурков

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Анани Куртев Пурков":

    Ако завъртиш телехончето си на 90° ще видиш и стойностите за тяло, трети крак и т.н. Но не разбрах логиката (глава 0,*** + тяло 0,***) >(глава1,***+тяло1,***). Или общото облъчване на гейфона е винаги по-малко въпреки че изпича мозъка и вътрешните органи. Може би е от марката.
  • 25 Мафани Закура

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Теди":

    Huawei също го няма.Значи ли че не ни облъчва?
  • 26 Бат Мишо

    19 1 Отговор
    Облъчват станциите Знам го от армията .Момчетата в релейките на 40 год вече не можеха да имат деца - бях шифровчик и говорех с тях често- Средна и голяма мощност разрешаваха постъпване АКО ВЕЧЕ ИМАШ ДЕЦА-иначе вън от апаратната ....самия апарат облъчва мн малко и то САМО ПРИ РАЗГОВОР при активирани предавател-приемник ...в останалото време получава само носещата вълна - по която ви звънва демек ...На японския пазар НЕЕКРАНИРАН ТЕЛ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОКАЗВА - поради тая причина са по скъпи от чанайските тъй като екранировката е скъпа .
  • 27 Бат Мишо

    17 3 Отговор
    СЪВЕТ - ако живеете на 500 метра от антена СМЕНЯЙТЕ ЖЕЛИЩЕТО АКО ВИ Е МИЛ ЖИВОТА
  • 28 Бат Мишо

    13 5 Отговор
    Несъмнено армейските станции имат по гол мощ и са по вредни от цивилните НО ЛЪЧЕНИЕТО е същото в същността си - електромагнитно - ОТ ВСВ както правилно е отбелязал колегата се знае ....правени са експерименти като един от тях съм ГЛЕДАЛ ЛИЧНО - ВЗИМАТЕ статистика на районите с най висока заболеваемост от рак -наща беше на оризова хартия- цв потъмняваше с растежа -по светло най рядко-а с червено най мн случаи на 10000 калпака нанесено на картата на България. И я налагахме с разни карти от статистиката в ЩВМС ...И О ЧУДО - червените цветове СЪВПАДНАХА НАПЪЛНО С МРЕЖАТА НА ВИСОКОВОЛТОВИТЕ ЛИНИИ в Бг ....Т е ДОКАЗАХМЕ че има връзка между ел магн изличвания и рака ....РАЗБИРА СЕ любимия ви ГРОБ старателно крие тея факти както и статистиката за рака по региони- АКО ВЪОБЩЕ Я ПРАВИ щото сте му през крачола на сужук ага - И добре нахранени от операторите ще крият от вас ДО ПОСЛЕДНО изследвания както ние си направихме наше вътрешно за ВМФ -военно морския флот
  • 29 дедо Поп

    13 1 Отговор
    Влиянието на радио вълните върху човешкия организъм зависи най-вече от - дължината на вълната (честотат), мощността и растоянието. Това с вредата от телефоните е голяма дивотия. Не че не оказват влияние, но легендите за повехналите домати и как причиняват рак ... аре стига. За сведение на онзи с починалите от рак комшии, нивото на облъчване под антените е най-ниско. Мощността намалява квадрата на растоянието (за онагледяване) и на няколко метра вече не е опасно. Много по-вредни и мощни са антените излъчващи в радио и телевизионния обхват, но това е друга тема. Също по-вредно за здравето Ви е и WiFi рутера, който вярвам почти всеки има у дома. Гедайте да не ви е поне до леглото в спалнята.
    Много здраве от дедо ви Поп.
  • 30 Николай

    11 7 Отговор
    Е за това селяните като отидат в София с Айфона,почват да ги болят главите.Стой със Сонито на село и тегли рахат!
  • 31 vasik atanasova

    4 4 Отговор
    вай ами аз с LG НАЙ МНОГО
  • 32 Бат Мишо

    8 5 Отговор
    До Дедо поп
    ДЕДО ПОПЕ НЕ ГОВОРЯ ЗА РАДИО ВЪЛНИТЕ , А ЗА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ВЪЛНИ ВИНАГИ СЪПЪТСТВАЩИ ЗАХРАНВАНЕТО НА ИЗТОЧНИКА а гореуказаните радио вълни - Не ми блей за честотата на РАДИО вълната която изследвате кът сички платени изследователи на правителствата УБИВА ЕЛЕКТРОМАГНЕТИЗМА демек измението в магнитното поле ДОРИ да е слаба радио вълната И ДОРИ ДА НЯМА ТАКАВА ----високопроводите 10000 волта НЯМАТ НИКАКВА РАДИО ВЪЛНА НУЛА - обачи пак убиват ....А при положение че науката ЛЪЖЕ ,че не знае какво причинява рака НЯМА КАК ДА НАПРАВИШ ВРЪЗКА с нещо УЖ незнайно - МИ ЩЕ ТИ КАЖА ВРЪЗКАТА - от времето на дядовците ни до сега заболеваемостта от рак Е НАРАСТНАЛА 200 ПЪТИ - А КАЖИ МИ ПРИЧИНАТА освен електромагнетизма и ел магн излъчване -и не ми говори за стрес щот говорим за хора ГЛЕДАЛИ СМЪРТТА В ОЧИТЕ в по 2-3 войни ЕДНАТА ОТ КОИТО СВЕТОВНА ВОЙНА СЪС БОМБАРДИРОВКИ
    КАЗАХ И ПОВТАРЯМ - антените ОБЛЪЧВАТ кълна се в сина си
  • 33 Бат Мишо

    9 3 Отговор
    Правителствата и науката мълчат че вс прогреса в използването на електроуредите УБИВА щото иначе как ще ни превръщат в послушни маймунки ,подскачащи на въже и теглещи заеми за да купим поредната ел играчка БЕЗ която вс медии и реклами ни убеждават че сме индиянци в железница ....Прадядо ми живя 106 години И Е УЧАСТВАЛ В БОЯ ЗА ТУТРАКАН , като кавалерист в атака САБИ ВЪН в разградски полк СРЕЩУ ОРЪДИЯ И КАРТЕЧНИЦИ и после 2 СВ ДО ДРАВА и после съден от нар съд в Белене беше с на 18 места счупени ръце там -зарових го 2000 година ТЪЙ ЧЕ СТРЕСА ИЧ НЕ МИ ГО СПОМЕНАВАЙ кът причина за рак

    Коментиран от #37, #39

  • 34 Бат Мишо

    12 2 Отговор
    Ич не споменавам че пиеха виното вместо вода и пушеха цигари дебели колкот пръста ми (а ръката ми е дебела 120 кг съм ) свити от нарязани хартийки от вестник където мастилото е супер вредно И ТЕЯ ХОРА рядко бяхя ЧУВАЛИ ЗА НЯКОЙ БОЛЕН от рак и трябваше да се ДООБЯСНИ че става въпрос че някой е болен , а не хванал рак в реката....Смятай ква е била разпространеността на болестта рак- ся сека 2 ра с отрязани цици и секи 2 ри пуква от рак ЩО АДЖЕБА САМ МИ КАЖИ ако приемем електромагнитното излъчване за безвредно -Марсиянците ни разболяват или как
  • 35 Бат Мишо

    5 3 Отговор
    Обяснявам на дяда че Моню хванал рак -един набор и дядо ми репа -бреееее мислех че в наща река няма раци откак от Антибиотиците си изливат водата в нея ....Не бе дядоооо разболял се е -тумор таковата - Аааааааа завалията
    И ТЕ ТАКА
  • 36 Бат Мишо

    7 1 Отговор
    Същия мискинин и мръсин капанец на изпращането ми рече слушай -без пагони в къщи НЕ СТЪПВАЙ , аретен не моим тъ ожени ,че крадъх на сержанта пагоните , да се прибера в отпуск докът стана сержант ,ма тва е др история
  • 37 Електрошок

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    Имаш+++++++от мен!
  • 38 JP JP

    3 5 Отговор
    За пореден път се доказва че самсунг е най-хубавата марка :D
  • 39 дедо Поп

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    Избягахме от темата и пак се обърна на политика. Не бъркай конспирацията с наука. Не знам къде си учил физика или распространение на вълните, но дължинатана на вълната е пряко влияеща на здравето. Най-простото обяснение, е че когато е съизмерима с големината на някой орган в тялото ти. Органът подложен на това влияние изпада в резонанс, загряа се и клетките се разрушават. Прочети и за д-р Реймънд Райф, как преди 100 години е откри и използал този простичък ефект за ЛЕЧЕНИЕ на рак.
    Иначе - Да, радио вълните убиват естествено! Ако стоиш дори за кратко пред силна радиолокационна насочена антена, ще получиш трайни увреждания, дори може да умреш. Само не знам каква е връзката тук с телефоните ? Малко е като компютри и компоти.
    То да ти кажа и горе в планината по същата логига е по-вредно, защото радиационния фон е по-силен.
    Относно електромагнитните вълни, ми то тогава ЯМРа трябва да те убие на момента. Пък видиш ли се, води най-щадящо организма изследване. Лино са ми правили ЯМР. Вервай магнитното поле е силничко. Причините за дядовците на по 100 години са много и комплексни. Нито са яли и дишали същия въздух, нито са били обездвижени и затлъстели.
    Айде ЧНГ. Живи и здрави !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Nokia 6.1

    1 0 Отговор
    Телефон с марка "Nokia" го няма в класацията.
  • 42 Александър

    4 1 Отговор
    Вижте, истината е там, че телефоните са вредни, да, но има далеч по вредни устройства, излъчващи радио вълни или по скоро вълни с падащи към групата на електро-магнитните. Слънчевата радиация и УВ лъчите също са вредни Ел.магнитни вълни. За това и не е добре да се ходи на плаж по обед! Без значение дали сте под чадър или не, ние виждаме пясъка, защото отразените Ел. Магнитни вълни стигат до очите ни. Няма как да виждаме нещо, светлината от което не се отразява до нас! Не можем да се предпазим от това в днешно време, но от нас зависи, какви мерки ще вземем. Добрите условия за образуване на рак, на пример, са кога има ниско Ph (киселинен характер Ph>7). Всеки може веднъж на няколко дена да пие чаша с вода с по високо Ph, някъде между 8 и 9,5, за да може да се намали рискът от рак (на всяка ботилирана вода пише с какво Ph е. И другото, което можем да направим е да изключваме компютри, лаптопи, таблети и телевизори, през нощта, не за да не се облъчване, а за да се облъчване по-малко. Стойте далеч от големи антени. Дори да сте у вас до ядрено Ел. централа, помнете, че въздухът, който дишале, храната, която яден и водата която пием абсорбират радиацията. Всички ще сме наред, ако спазваме написаното по-горе.

    Коментиран от #43

  • 43 Александър

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Александър":

    Извинявам се, киселинен характер е с Ph

    Коментиран от #44

  • 44 Александър

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Александър":

    Киселинният хар. Е с Ph
  • 45 Хайл

    4 0 Отговор
    Аз като нямам телефон кво да правя

    Коментиран от #49

  • 46 Grinder

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "CL500":

    ....Демек,незнае,демек
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Илиана

    5 0 Отговор
    Да, но не пише дали по Европейската или системата с САЩ. Защото измерването е различно и е важно. Има много gsm, които нямата САР, което означава, че той е голям и нямат защита. Никъде у нас, в никой магазин не с апосочени при избор на апарат, което е повече от грях. затова раците прогресират и при млади хора, дори и при деца. Благодаря за разпространението на инфото за САР и помогнете, това да се изписва в магазините за покупка, защото продавач-кпнсултантите не знаят дори какво е САР.
  • 49 Фюреръ

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хайл":

    Амчи сига отгде пишиш ? От кумпютърса ли?
    По мръсния канал ли се обаждаш на аверите ?
    Или ползваш онзи канапеният телефон със капачките от буркани в края на двете страни ? 😜🤪 Ай да ни е честит Йорданов ден !
    По тоя повод : Двама братя пасели воловете си на балкана , обаче се уморили и легнали да дремнат малко. Като станали воловете ги няма. Тръгнали да ги търсят и се разделили : единият на едното било а другият на другото било .
    Единият викнал: Батееееееее намери ли воловете ?
    Другият отвърнал :Тц
  • 50 123123

    1 0 Отговор
    Последствията от електромагнитното облъчване тепърва ще се появяват.
  • 51 мафия бабасъ

    1 0 Отговор
    Мобифона е най добър
  • 52 мобифон

    2 0 Отговор
    Когато разговаряте по телефона го пускайте на високоговорител и го оставяйте поне на 1 м. от вас. Ако случайно не ви е удобно да говорите на високоговорител, защото сте сред други хора, то може да го държите в ръка, но на 10-15 см. от ухото си.
  • 53 Савитар

    1 0 Отговор
    То и цигарите са вредни ама ги пушим такаче аз пак ша си използвам смарт телефоните ми при мен и да има облъчване то ще е ниско аз съм със стар IPhone 6s. А пък новия ми телефон него видях във класацията за облъчване то
  • 54 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    Като си извънземен какво ти пука, хората да му мислят нали така. Айде бегай от тука килъри.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Търсещ истината

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наборе":

    Стойността за глава и за тяло зависи от съответния модел и дококото знам един и същи модел има различни максимани стойности на излъчване в различните географски ширини, обикновено измерванията се обобщават за САЩ или за Европа. Конкретно за посочения модел на SONY в др сайтове пише, че стойностите са 0,868 за глава и 1,07 за тяло за Европа, възможно е таблицата да е взаимствана от американски сайт.