23 Януари, 2019 16:59 20 010 27

Операторите ще заключват телефони с Android Q

  • android q-
  • смартфони

Android Q може да предложи повече методи на операторите за заключване на смартфоните

Операторите ще заключват телефони с Android Q - 1

Android Q е следващият голям ъпдейт на мобилната операционна система на Google, която е настроена да донесе множество нови функции, които потребителите със сигурност ще оценят, но също така може да въведе и някои нежелани изненади. Изходният код на Android Q подсказва за нови начини, по които операторите могат да заключват смартфон и да го ограничават за собствената си мрежа. Макар че това може и да не звучи ново, операторите могат да изберат да забранят втория слот на SIM картата, ако потребителите не използват карта от партньорите им.

Най-малко четири метода в управлението на изходящия код на Android показват, че Android Q ще позволи на операторите да заключват смартфоните по повече начини. Озаглавен „подобрения за ограничения от оператора за Android Q“, методите предполагат, че операторите ще могат да създават база данни на други телекомуникационни оператори, чиято SIM карта може да функционира на смартфона. Новите ограничения за заключване ще бъдат приложими, както за устройства с една SIM карта, така и за телефони с две SIM карти.

Операторите ще заключват телефони с Android Q

В случай на смартфон седна SIM карта, мобилният оператор може да определи кои мрежи ще работят на конкретното устройство. Това очевидно ще бъде решено въз основа на списък, който съдържа имената на „разрешени“ и „забранени“ оператори, чиито услуги могат да бъдат активирани на смартфона. От техническа гледна точка, SIM картата ще работи само когато параметрите, като MCC съвпадат с данните, предоставени от оператора за конфигурацията на ограничението.

Когато става въпрос за смартфони с две SIM карти, функциите за ограничаване на Android Q могат да звучат ужасяващо за потребителите. С идването на Android Q, операторите ще могат да блокират втория SIM слот, освен ако не съдържа SIM карта от одобрен оператор. Това може да се случи по много начини. Първоначалният носител може да направи задължително използването на собствената си SIM карта в първия слот, за да позволи на потребителите да активират услугите на друг оператор на втория слот. Освен това, операторите могат да изградят партньорства, за да позволят селективно използване на мрежовите услуги.

От една страна, от Android Q се очаква да въведе функции, като системен режим на тъмно и по-опростени контроли за разрешения на приложенията. Но от друга страна, изглежда, че новата версия ще предостави на операторите повече правомощия за ограничаване на възможностите за избор на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданинът X

    51 7 Отговор
    Ще ги осъдя ако направят това, в договора ми не фигурира като клауза!
  • 2 Гост

    55 1 Отговор
    Да вземем в частност нашата страна, каква е логиката да купуваш телефон с 2 сим карти, ако не е едната да е на конкурент?

    Коментиран от #27

  • 3 Ползвам пощенски гълъб

    23 2 Отговор
    ЦРУ КГБ МОСАД...
  • 4 Alex

    34 3 Отговор
    Всеки наличен Android за съответното устройство, даже и за устройства, за които не е предназначено, излизат до месец в xda-developers. Прави се root, редактира се файла, ако не стане се инсталира цял Android и работата заспива.

    Коментиран от #9

  • 5 Tervel bitcoin хакерът

    16 5 Отговор
    Елементарно ! Просто не актуализираите телефоните си до тази гадна операционна система
    Samsung са задължени да предоставят 24 месеца софтуерна подръжка на флагманите си Тези с S5 S7 S8 няма да получат Android 10 само S9 и разбира се Note S10 ще е с Android 9
    Не актуализирайте
  • 6 Хмммм

    44 2 Отговор
    Точно си представям как ще дам 1500лв. и повече за заклюен телефон... Директно го връщам. А Андроид колкото и да ми е симпатичен ще стане пиратски или минавам на iPhone, който също може да отиде към "ъпдейтнат" вариант! Ейй... лапат от реклами като невидели, шпионират те по всякакъв начин и продължават да ламтят! Ако и това не помогне, накрая като похлупак ще си взема китайче за $15 и нека лапат от други.

    Коментиран от #22

  • 7 ????

    32 3 Отговор
    Това се отнася за телефоните, които операторите продават.... Въобще мислите ли по това, което четете или просто чакате да се появи ново поле, в което да пишете глупости...

    Коментиран от #10

  • 8 Дино

    16 3 Отговор
    Не виждам как ще ми го блокират , след като не е купен от нито един оператор. Ако това се случи под какъвто и да е предтекст ще съдя оператор, Гугъл и всеки който се опита да го стори с моя телефон.
  • 9 Ало ало

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Alex":

    Ако си ползваш телефона да цъкаш из фейса да.Ама нито една банкова апликация не работи на рутнат телефон

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Само минавам

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "????":

    А на теб иде ли ти на акъла, че клиентите ще спрат да купуват устройства от оператори?

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Ммда

    6 2 Отговор
    За първи път ли чувате за телефон заключен към оператор. Това го има от 15 години при всички оператори. Малко е тъпа статията но това е нормално за този сайт :)
  • 12 outlander

    13 0 Отговор
    Ако телефонът се предлага от оператора срещу договор, при което цената на апарата е драстично по-ниска, нормално е да бъде заключен и по желание на клиента да бъде отключен едва след изтичане на съответния договор. Няма как оператор да заключи нечий телефон при положение, че не е закупен от тяхната търговска мрежа, защото това означава, че клиентът е обвързан доживотно към съответния оператор, каквато клауза не съществува.

    Коментиран от #17

  • 13 Jack Bauer

    22 0 Отговор
    От 4-5 години не си купувам телефон от оператор. Простата сметка показва че излиза по-скъпо отколкото ако се вземе от някой интернет магазин, особено когато са в промоция.
  • 14 Обикновен човек

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само минавам":

    И с право операторите в България продават телефони на договор двойно и тройно отколкото да си го купиш кеш.
  • 15 ????

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Само минавам":

    А на тебе да ти идва на акъла, че всеки е свободен да избира откъде да купува? Телефоните ги заключваха много преди да се появят смартфоните и не виждам какво толкова. Това идва заради производителите, които правят телефони имащи само двусимова версия (Xiaomi, Huawei и т.н.). Операторите искат да избегнат ситуация, в която дават за нищожни пари телефон към договор, човека дава на баба си на село картата за Нокията с фенерче и ползва апарата с някой друг оператор. Преди да ме накълнете колко надценка слагат операторите - има много телефони които продават под пазарната цена (оператора покрива разликата, защото после наваксва от сметки, а и заради количествата, които поръчват цените за тях са други). Само трябва да се гледа внимателно. И все пак - никой не кара никого да купува телефон от оператор. Проблемът тук е, че някой прочел нещо, не вложил грам мисъл и изплющял безумен коментар... И после още хора, които не са вложили грам мисъл, почват да нареждат как отново злите Google ще ни прецакат всички... Мислете бе, д**ба
  • 16 Kuzmanovv

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ало ало":

    Точно така, прав сте 👍. И не само банковите апликации, а и много други случай, в който има нужда от оторизация. Само че повечето ”потребители” ги ползват само за глупости, като фейсбук и екстремни селфита, та после ги четем и гледаме по новините 😀❗
  • 17 Kuzmanovv

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    😀 😂 давате много добра идея на ”А1” 💡, даже незнам как не са го приложили още 🤔❓
  • 18 бай онзи

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ало ало":

    абе много ми е интересно на фона на какво го направи това мега изказване за root-натите телефони... щото по една случайност имам 2 различни и ползвам общо 3 банкови приложения без абсолютно НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ
  • 19 Някой

    6 1 Отговор
    Че аз си купувам телефона от технополис!Как тогава оператора ще ме задължи да ползвам само тяхна карта?
    Да го духат мобилните оператори!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дбрудбрункьо Дбрудбрункьов

    2 1 Отговор
    Споко е, в Ebay за долар-два се случват чудеса :)
  • 22 Corkscrew2

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хмммм":

    Минаваш ти минаваш на nokia3310
  • 23 Аз продавам

    3 0 Отговор
    Няма занижени цени при операторите. Телефоните се продават на дубъл с програма и на трибъл свободна цена
  • 24 Павел Панков

    3 0 Отговор
    Тез навите правила са върха на сладоледа
    С КАКВО ПРАВО ЩЕ ПОДЧИНЯВАТ СМАРТФОНА МИ ЧЕ ЩЕ МИ ГО ЗАКЮЧВАТ
    МРАЗЯ ПРАВИЛАТА НА ЕВРО СЕЮЗА ВЕЧЕ СЪМ ЕВРОФОБ ЗАКОНА АКО ПОЗВОЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ЩЕ СЕ СТИКНЕ ДА БУНТОВЕ И КРЪВАВИ СЦЕНИ !
  • 25 Григор Колев

    1 0 Отговор
    Още по елементарно
    Поръчвате си едно xiaomi от Китай за 250-350 лева, и не си взимате от нашите кожудери за 800-1200 лева.
    Така хем си е ваше, хем нямате изплащане, хем няма никой да ви го заключи към оператор и си свиркате на воля.
    Аз така направих и 4 година съм си с китайче за 240 лева без да е рестартирана дори
  • 26 Григор Колев

    2 1 Отговор
    Ми така де. То в днешно време няма ли нещо Китайско в него, значи не е оригинално. А точно от xiaomi съм повече от доволен.
    Едва ли пак ще си взема samsung или Huawei (а имах и ябълка за 1600 лева за година 6 пъти я пращат в сервиза за по един месец)
  • 27 Йордан Йорданов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ако ходиш на работа и имаш служебен телефон . ...